EK:lta EK-RAM Dominator -jäähdytyslevyjä muisteille

20.11.2012 18:06 | Ville Suvanto

EK Water Blocks on julkaissut EK-RAM Dominator -nimiset vesijäähdytyskäyttöön tarkoitetut lämpölevyt muistikammoille, joiden mainostetaan olevan yhteensopivat käytännössä kaikkien DDR-muistikampojen kanssa.

Tuote rakentuu kahdesta erillisestä osasta, jotka asennetaan muistikamman molemmille puolille jäähdyttämään muistipiirejä. Ratkaisu ei ole kuitenkaan rajoittunut pelkästään muistikampoihin, joissa muistipiirejä on piirilevyn molemmilla puolilla, sillä yksipuolisia kampoja varten tyhjälle puolelle asennetaan 1,5 millimetriä paksu lämpöä johtava levy. Mustia lämpölevyjä jäähdytetään niiden yläpuolelle asennettavalla blokilla, jossa kiertää vesi.

EK-RAM Dominatorin asennus vaatii muistikammoista mahdollisesti löytyvien heatspreaderien poistamisen, mikä yleisesti ottaen evää samalla muistikampojen takuun. EK-RAM Dominator on moduuliperusteinen ratkaisu, joten pelkkien levyjen ostaminen ei vielä riitä vesijäähdytyskäytössä, vaan vaatii lisäksi erillisen vesiblokin.

EK Water Blocks, Lehdistötiedote

EK Water Blocks e-shop, RAM Blocks

Keskustelu

Ennen vanhaan prossua kellotettiin yleisesti väylää (FSB/QPI) nostamalla ja silloin muistien kellot nousi samalla. Eli mitä suuremmilla kelloilla muistit toimivat, sitä enemmin sai prossua kellotettua. Korkealla kelloilla olevat muistit oli tärkeitä varsinkin jos oli kerroinlukittu prossu (joita suurin osa oli). Kalliimmat muistit = paremmat kellot prossulle. Kerroinlukottomalla prossulla oli toki mahdollista nostaa kerrointa ja olla nostamatta FSB:tä, ja käyttää sitten halvempia ja hitaampia muisteja. Siihen aikaan tuo muistiblokki on tehty kun muistien kelloilla oli oikeasti väliä.

Nykyään ylikellotus on muuttunut sandy bridgen myötä ja muistiväylä on erillinen eikä näin vaikuta prossun kellottamiseen. Nyt voi ostaa ihan mitä muistikampoja haluaa, niillä ei ole kellotuksien suhteen väliä. Mulla kuitenkin on vanha (mutta tehokas) prossu i7 980X joten muisteilla on väliä. Nyt jos haluan säilyttää 4.4 GHz 24/7 kellot, en voi vaihtaa esim. standardi 1600MHz muisteja, koska silloin kellot tippuisivat 3.8GHz:iin. SIlloin täytyisi nostaa puolestaa prossun kerrointa ja ajaa lukuiset testit läpi jotta tietäisi onko systeemi enää 24/7 vakaa. Suurempi kerroin puolestaan voi taas aiheuttaa muita ongelmia, jne… Niin kauan kuin pidän vielä tätä emoa/prossua niin en aio vaihtaa muisteja.

Lyhyesti, nykyään muistien nopeudella ei ole juurikaan mitään väliä em. takia. Vihdoin muisteja voi ostaa vain kapasiteetin takia.

@18 No sen pumpun voi aika helposti koteloida ”äänettömäksi” (valaa vaikka betoniin) ja pyöriviä levyjä en enää laittaisi kuin tiedostopalvelimeen. Ja veden jäähdyttämiseen tietty passiivinen ratkaisu.

@13
Kuitenkin siellä vesijäähdytetyssä koneessa on pumppu joka pitää ääntä, yleensä vielä vanhanaikaisia kovalevyjä n-kappaletta varastolevyinä ja monta TUULETINTA jäähdyttämässä sitä kennoa. Ja siihenkö kokoonpanoon ei voi laittaa hiljaa pyörivää kotelotuuletinta kun pelkää siitä tulevan ääntä? Näin juuri…

@16
Mitäpä merkitystä sillä kokoonpanon hinnalla on? Damster osti hyödyttömät muistit kalliimmalla jotka vaativat vielä lisäjäähdytystä. Mielestäni pirun huono diili. Viimeistään tässä vaiheessa heivaisin ne pois koneesta kun muisti on melkein ilmaista. Tilalle muistia joka toimii ilman turhia kikkailuja ja vesijäähdytyksiä…

Ei ole myöskään peruskäytössä ”mitään eroa i3-i5-i7” tai 4GB vs 16GB muistia… Jos ostaa 1000€ prossun (esim Damsterin tapaus) niin tuskin painaa vaakakupissa pari euroa muisteista. Olis suorastaan tyhmää jättää ostamatta niitä high end muisteja, jos jo prossusta on maksanut niin paljon.

mitä järkeä ostaa muisteja joihin tarvii jotain muuta kuin ne perus heatspreaderit? ei varmasti ole mitään eroa peruskäytössä 1600 ja 2133 muisteilla

Väittävät että äänetöntä tuuletinta ei olekaan, olettaen että se siirtää myös ilmaa? Itse en vesijäähdytettyyn koneeseen laittaisi yhtäkään tuuletinta, kaikki tai ei mitään. Eli myös emon virransyöttö ja tarvittaessa muistitkin jäähtymään vedellä. Järkevää? En tiedä eikä kiinnosta.

@11
Ja milloin ihmeessä tuollainen tilanne tulee vastaan, että tuulettimia ei ole ollenkaan? Hiljaa pyörivä 12cm tuuletin on äänetön joten ei ole mitään syytä, miksei semmoista koneeseen asentaisi.

Niin ja odotellaan sitä kun joku kertoo mitä käytännön hyötyä noista korkeammista muistien kelloista on…

@10
Voihan sitä nyt olla ties millaisia 2GHz kampoja saatavilla. Mutta silloin kun nämä 1866MHz kammat (korjaus nopeuteen) ostin 2.5 vuotta sitten, niin 1600MHz oli se normaali enthusiast nopeus, nämä oli silloin nopeimmat DDR3 kammat mitä oli vielä suht järkevään hintaan myynnissä (~50€/GB). Liekkö sitten niin rajalle vedetty lämpöjen suhteen jotta on saatu kulkemaan.

Sitä EramaanKettu varmaankin tarkoitti että me puhutaan tilanteesta jossa kotelossa ei kulje ilmavirtaa jäähdyttämässä muisteja. Emon, muistien yms. komponenttien lämmöt nousee täysin vesijäähdytetyssä koneessa.

@9
Mitäköhän sä meinaat?
Itse tarkoitin että nuo Corsair Dominator muistit ovat törkeää kuraa jos kerta lämpenevät niin paljon. (jos siis Damsterin sanaan on luottaminen)
On monia yli 2GHz muisteja jotka eivät tarvitsisi edes minkäänkaltaista HS:ää, saati sitten vesijäähdytystä.

@5
Juurikin noin. Ei noilla kelloteta muisteja sitä tuulettimella jäähdyttämistä enemmän, mutta saa sen tuulettimen pois. Jos muistit ei kaipaa lisäjäähdytystä, niin tuo on turha.

Ainakin nämä mun Dominator 1833MHz kammat ei toimi ilman lisäjäähdytystä edes vakiojännitteellä/-kelloilla. Joskus kun oli se näiden oma sirkkeli(tuuletin) käytössä, niin kone kaatui työpöydälläkin muutamassa minuutissa mikäli sen sammutti ja sirkkeli alennetuilla kierroksilla ei riittänyt pelikäyttöön vaikka riittikin työpöytäkäyttöön.

[email protected] normi loopissa tosiaan lämpötila vain nousee 30c liian helposti ja jo 120mm tuulettimella saa parempia lämpöjä muisteille kun blokilla – siks viittasin, että tarvitsee oman kierron. Ei se virtausvastus niinkään ole ongelma.

Muistiblokit on ehkä yksi turhimmista markkinoilla olevista tuotteista. Jos ei orkkis HS:t tuulettimen avulla riitä ni sitten ei muistit vaan kulje.

@1
Kyllähän tuo blokki tuo kuormaa lisää, mutta ei se kamalan raskas silti ole. Tässä kuva sisäosasta: http://farm8.staticflickr.com/7033/6472405901_c164d09de3_b.jpg

Alunperinhän tuon idea on ollut kai lähinnä korvata tuuletin äänettömällä ratkaisulla, koska Dominator muistit vaatii pakosti jäähdytystä vakiokelloillakin, eikä toimi ilman erillistä tuuletinta (joko oma 2xpikkupöristin tai 120mm). Tuon takia itse ainakin ostin, en niinkään ylikellotukseen, vaan korvatakseni 1-2 tuuletinta blokilla.

Jos hieman tarkennetaan tuota uutista…

EK RAM Dominator X2 tai X4 nimellä kulkeva jäähdytysblokki on vanha tuote, itselläni on ollut tuollainen koneessa noin 1-2 vuotta jo Corsair Dominator muistikampojen kaverina. Tuon blokin miinus on se, että se ruuvataan suoraan muistikampoihin kiinni, vaatien niiden alkup. heatspreaderin ylimmän ”hatun” poistamisen, eikä käy muun merkkisiin muistikampoihin. Muistikammoista ei siis tarvinut poistaa koko heatspreaderiä sivuilta, mutta toisaalta tuo sopi ainoastaan ainoastaan noihin Corsair Dominator muisteihin. Mutta noiden Corsair Dominator kampojen kanssa ei tarvinut mitään muita osia, kuin vain pelkästään tuon blokin, koska blokki kiinnittyy suoraan muistikampojen omiin heatspreadereihin.

Se mikä nyt on uutta, on EK RAM Dominator Module nimellä kulkevat nuo mustat sivulevyt, joiden avulla tuo em. muistiblokki on mahdollista asentaa myös muun merkkisiin muistikampoihin. Tuolloin tarvii mahd. koko heatspreaderit poistaa, joten hieman työläämpi. Sekä muun merkkisten kampojen kanssa tarvitsee ostaa erikseen blokki, sekä oikea määrä noita sivulevyjä.

Näytä kaikki kommentit

Ja hyödyn saavuttamiseksi oman kierron tai kompuran. Oudolta näyttää formula kun ei ole orkkis siilejä paikalla lainkaan :D

Muropaketin uusimmat