Uusimmat

Arvostelu: Captain America: Civil War on Marvel Studiosille uusi uljas alku

27.04.2016 13:34 Tatu Junni

Captain America: Civil WarEnsi-ilta: 27.4.2015
Alkuperäisnimi: Captain America: Civil War
Ohjaus: Joe & Anthony Russo
Käsikirjoitus: Christopher Markus & Stephen McFeely
Pääosissa: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Daniel Brühl & Tom Holland
Pituus: 146 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Marvel-sankarit vetävät toisiaan lättyyn
Arvostelija: Tatu Junni

4/5

 

Tänään ensi-iltansa saava Captain America: Civil War on jo Marvel Studiosin 13. oma elokuva ja peräti 44. Marvelin sarjakuviin pohjautuva elokuva. Loppu supersankarihuumalle ei kuitenkaan häämötä edes tapahtumahorisontissa.

Komedioilla ja tv-sarjoilla kannuksensa hankkineiden Joe ja Anthony Russon ohjaama Captain America: Civil War avaa Marvel Studiosin ”kolmannen vaiheen” ja määrittelee polun, jota sen seuraavat supersankarielokuvat tulevat kulkemaan. Näin Kapteeni Amerikan kolmas sooloseikkailu asettuu osaksi loputonta esi- ja jatko-osien helminauhaa, joka alkoi ensimmäisellä Iron Manilla (2008) ja nousi uudelle tasolle The Avengersilla (2012). Tälläkin kertaa tarina jää siis kesken ja jatkoa joudutaan odottamaan vuosia. Tilanne olisi vähemmän tuskastuttava, jos Civil War ei olisi hyvä elokuva.

”Valitettavasti” se on.

Alusta asti Marvelin haasteena on ollut kehittää huolella rakennetuille sankareilleen kiinnostavuudessaan tasavertaisia vihollisia. Suurempaan fanisuosioon on noussut vain Tom Hiddlestonin Loki. Captain America: Civil War ratkaisee ongelman passittamalla supersankarit toistensa kimppuun. Captain America: The Winter Soldierin ja Avengers: Age of Ultronin tapahtumien myötä ylivertaiset heerokset jakautuvat kahteen leiriin, joiden keulakuviksi Rautamies (Robert Downey Jr.) ja Kapteeni Amerikka (Chris Evans) nousevat. Kiistakapulana toimii supersankareiden valta ja vastuu: pitäisikö trikooväen noudattaa Yhdistyneiden kansakuntien antamia käskyjä vai olla vapaita toimimaan parhaaksi katsomallaan tavalla?

Mark Millarin ja Steve McNivenin sarjakuvasta suodatettu sisällissota tarjoaa Marvelille hyvän tilaisuuden tuulettaa universumiaan ja kokeilla samalla jotain uutta. Supersankarien keskinäiset kahinat ovat genren peruskauraa, mutta elokuvissa melko harvinaista herkkua. Välituntien ja baaripöytien kumpi voittais…? -keskustelut on nyt visualisoitu näyttävästi kerrostalon kokoiselle valkokankaalle. Elokuvan mainoskampanjalla Marvel Studios on pitänyt huolen siitä, että fanit kannustavat omaa suosikkijoukkuettansa rystyset valkoisina: Team Captain! Team Iron Man! Divided We Fall!

Ja kas – yhtäkkiä käsillä ei enää olekaan enää supersankariseikkailu vaan jääkiekon finaaliottelu. Tunteet nousevat pintaan, kassakone laulaa ja kaikki voittavat.

Maaliskuussa ensi-iltansa saanut Batman v Superman: Dawn of Justice passitti maailman suurimmat supersankarit toisiaan vastaan näyttävästi, mutta turhan heppoisin perustein. Vaikka hahmot olivat tuttuja, eivät katsojat ehtineet kiintyä niiden uusiin versioihin edes sen vertaa, että omaa suosikkiaan olisi viitsinyt kannustaa. Zack Snyderin kömpelö tarinankuljetus ja elokuvan leikkaus eivät auttaneet asiaa. Kun Lepis ja Teris vihdoin kohtasivat valkokankaalla, oli vaahtomuovisorvi jo syvällä nenässä ja katsoja kiinnostunut enää mielenterveytensä rippeistä. Sammukaa aivot, säästäkää minut tältä! Mikä pahinta, elokuvan konflikti ratkaistiin vähintään yhtä kömpelösti kuin se rakennettiinkin.

Captain America: Civil War pärjää vertailussa huomattavasti Dawn of Justicea paremmin.

Sankareiden välisiä jännitteitä olisi voinut pohjustaa enemmänkin Avengers: Age of Ultronissa, mutta ainakin Christopher Markuksen ja Stephen McFeelyn käsikirjoituksen asetelma on loogista jatkoa elokuvasarjan aikaisemmille tapahtumille. Mikä tärkeintä, hahmojen kohtaloista jaksaa välittää tarinan edetessä. Kun Tony Stark ja Steve Rogers kohtaavat viimeistä kertaa, toimii homma tunnetasolla luvattoman hyvin, vaikka kyse onkin ”vain” supersankarielokuvasta. Edes se ei haittaa, että Stark on manipuloiva kusipäädiiva ja Rogers kliinisen puhtoinen partiopoika.

Sisällissodassa on mukana 10 tuttua supersankaria ja koko joukko paikkansa vakiinnuttaneita sivuhahmoja. Elokuvan etuliite voisi olla Captain American sijaan helposti Avengers. Vaikka tarina on valmiiksi ruuhkainen, on se kunnianhimoisesti – tai tyhmänrohkeasti – ottanut tehtäväkseen esitellä katsojille kaksi uutta hahmoa. Sanomattakin on selvää, ettei jokaiselle pelaajalle ole löytynyt järkevää tekemistä kentällä, mutta Musta pantteri (Chadwick Boseman) ei ole joutunut kiireestä kärsimään. Hahmo tuodaan luontevasti mukaan Marvelin universumiin vuosien odotuksen jälkeen. Omaa elokuvaansa afrikkalaissankari joutuu tosin odottamaan aina vuoteen 2018 asti.

Toinen uusi hahmo on Hämähäkkimies, jonka Civil War sitoo osaksi Marvelin universumia. Kyseessä on vuosia odotettu tapahtuma, mutta toteutus ei ole ihan onnistunut. Hämähäkkimies kun tuntuu elokuvan muuhun sisältöön nähden vähän päälle liimatulta lisäykseltä. Sen voi kuitenkin sulattaa, sillä Tom Hollandin esittämä seittisinko toimii erinomaisen hyvin ja eroaa edukseen muista valkokankaan sankareista. Hollandin Peter Parker ei vielä näillä näytöillä täysin vakuuttanut, mutta lukiolaispoika saa varmasti lisää lihaa luidensa ympärille kesällä 2017 Spider-Man: Homecomingin myötä. Civil Warissa nähdyn perusteella siitä voi tulla oikein hauskaa kesäpurkkaa, vaikka Marisa Tomein May-tädissä ja sankarin syntykertomukseen kajoamisessa onkin sulattelemista.

Captain America: Civil War nousee ainakin kertakatsomisella Marvelin 13 elokuvan kärkikolmikkoon. Se täytti odotukset ja paikoin ylittikin ne. Käsikirjoituksen kolmanteen näytökseen olisin tosin toivonut enemmän rohkeutta. Sen alussa uskoin vielä, että studio laittaa supersankaripakkansa oikein kunnolla sekaisin. Marvel päätti kuitenkin tarjota tälläkin kertaa saman kuin sarjakuvissaan: vain illuusion muutoksesta. Siitä huolimatta  kolmas vaihe alkaa huomattavasti mielenkiintoisemmin kuin vaihe kaksi Kostajien osalta päättyi. Tästä on hyvä jatkaa Doctor Strangella marraskuussa.

PlusMiinusNolla

+ Marvelin parhaita elokuvia
+ Toimii visuaalisesti ja tunnetasolla
– Käsikirjoitus voisi olla rohkeampikin
0 Vaatii toimiakseen aikaisempien elokuvien näkemisen

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat