Uusimmat

Arvostelu: Jason Bourne on taidolla tehty toimintatrilleri

26.07.2016 10:00 Aki Lehti

jason-bourne-juliste-630x998Ensi-ilta: 29.7.2016
Alkuperäisnimi: Jason Bourne
Ohjaus: Paul Greengrass
Käsikirjoitus: Paul Greengrass ja Christopher Rouse Robert Ludlumin hahmojen pohjalta
Pääosissa: Matt Damon, Julia Stiles, Vincent Cassel, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander
Pituus: 123 min
Ikäraja: K16
Idea: Jason Bourne muistelee menneitä
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Jason Bourne on kahden tunnin mittainen pläjäys jännitystä ja toimintaa, pelkkää kiihtyvää pulssia, joka varmasti kelpaa leffasarjan faneille. Välillä se on liiankin kiivastahtinen ja kaipaisi muutaman hengähdystauon lisää.

Matt Damon ehti vannoa jo vuosia sitten, ettei aio enää palata Jason Bournen rooliin. Vuoden 2007 Bourne Ultimatum – Medusan sinetti -elokuvan jälkeen hahmon tarina oli hänen mielestään loppuunkaluttu, koska agentti sai muistinsa takaisin. Kertomuksen kantava ideahan oli alun perin simppelisti se, ettei katsoja tai Bourne itsekään tiedä onko hän hyvis vai pahis.

Bourne Ultimatumin tarinaa jatkava, simppelisti vain Jason Bourneksi nimetty Damonin neljäs agenttiseikkailu ei kuitenkaan ole pelkkää rahastusta, vaan se on toteutettu vasta kun käsikirjoitus on ollut tarpeeksi hyvä. Ohjaajanpallille palannut Paul Greengrass sanoi jo edellisen osan jälkeen, että suostuu jatkamaan sarjaa vasta sitten, kun kässäri on kunnossa. Bourne Supremacyn ja Ultimatumin ohjaaja onkin rustannut sen itse. Apuna on ollut myös Christopher Rouse, kahden edellisen elokuvan leikkaaja, joka voitti Oscarin työstään edellisessä teoksessa.

Keino miten Jason Bournen tarina kantaa vielä neljännen elokuvan verran on simppeli. Agentti muistaa nyt melkein kaiken mitä tapahtui. Häntä vaivaava kysymys ei olekaan enää mitä, vaan miksi. Menneisyys vainoaa edelleen pitkään piilossa ollutta Bournea.

Nicky Parsonsin rooliin palaava Julia Stiles saa haltuunsa tietoja, salaisuuksia Bournen menneisyydestä, jotka houkuttelevat agentin esiin piilostaan. Kohta hänellä on perässään Tommy Lee Jonesin esittämä CIA-pomo Robert Dewey, CIA-agentti Heather Lee (Alicia Vikander) ja Vincent Casselin näyttelemä pahisagentti, taitava tappaja.

Bournen haltuun päätyneet CIA:n tiedostot sisältävät Leen mukaan salaisuuksia, jotka julkisuuteen päätyessään olisivat huomattavasti haitallisimpia kuin Edward Snowdenin vuotamat tiedot.

Mukana sotkussa on myös Aaron Kalloor (Riz Ahmed), huippusuositun some-firman pääjehu, joka on pakotettu tekemään yhteistyötä CIA:n kanssa, vaikka hän vakuuttaakin käyttäjille, ettei koskaan paljasta heidän tietojaan kenellekään.

Maailma on muuttunut sinä aikana kun agentti on ollut piilossa. Jason Bournen maailma vuonna 2016 on meidän maailmamme.

Mellakat Kreikassa, kybersota, lama, lisääntynyt valvonta ja moderni tekniikka ovat kaikki osa juonta, jonka yksityiskohtia ei viitsi paljastaa liikaa. Tuttuun tyyliin hyvisten ja pahisten raja on häilyvä, eikä maailma ole mustavalkoinen. Jason Bourne on kahden tunnin mittainen pläjäys jännitystä ja toimintaa, pelkkää kiihtyvää pulssia, joka varmasti kelpaa leffasarjan faneille. Välillä se on vähän liiankin kiivastahtinen ja kaipaisi muutaman hengähdystauon lisää.

Muihin agenttiseikkailuihin verrattuna Bourne-sarja jatkaa melko realistisella linjalla. Paino tietysti sanalla melko, sillä oikeasti realistinen toimintajännäri olisi taatusti melkoisen tylsää tuijotettavaa. Tietokone-efektit on pidetty edellisten osien tyyliin minimissä, tai ainakaan niitä ei huomaa. Barry Ackroyd heiluttaa kameraa samaan tyyliin kuin Oliver Wood aiemmissa osissa, eli paikoitellen rasittavan paljon.

Christopher Rouse ei turhaan voittanut Bourne Ultimatumista Oscaria ja BAFTA-palkintoa. Hänen leikkaamanaan Bourne pomppii, kaahaa ja pitää kamalaa kiirettä, mutta kaikesta saa selvää. Hiton hienoa leikkausta tukee tyylikäs äänisuunnittelu.

Näyttelijöistä parhaimman suorituksen tekee Alicia Vikander nuorena agenttina ja juoni jättääkin onneksi oven auki hänen mahdolliselle paluulleen seuraavassa osassa. Tommy Lee Jones esittää omaa kärttyistä itseään ja se riittää, sillä CIA-pomon ainoa tehtävä on tiuskia käskyjä alaisilleen. Vincent Cassel on juuri niin nilkin näköinen kuin kylmäverisen tappajan pitääkin, eikä yhden idean hahmon esittämäminen häneltä paljoa vaadi.

Julia Stilesille olisi toivonut lisää ruutuaikaa, ottaen huomioon kuinka tärkeä hänen hahmonsa oli aiemmissa osissa.

Matt Damon vaikuttaa vähän väsyneeltä pääosassa, ilmeisen tahallaan. Bourne haluaa tietää lisää menneisyyden tapahtumista, mutta on samalla myös kyllästynyt loputtomaan pakoiluun. Damon antaa ikänsä näkyä, joka on vain hyvä asia.

Jason Bourne on passeli lisä leffasarjaan, vaikka ei aivan ylläkään edellisten osien tasolle. Aiempien teosten tunnelma on läsnä, vaikka välillä leffa meinaa lipsahtaa liikaa perinteisen toimintarymistelyn puolelle. Aiempien osien tapahtumat muistava katsoja saa elokuvasta tietysti eniten irti, mutta juonen ymmärtää, vaikka ei olisi nähnyt edeltäviä leffoja lainkaan. Jason Bourne on jatko-osa, mutta myös eräänlainen reboot, joka saattaa ärsyttää kovimpia Bourne-faneja.

PlusMiinusNolla:

+ Teknisesti taitavaa touhua
+ Fiilis on kohdillaan
– Julia Stiles käy vain kääntymässä leffassa
– Käsikirjoitusta olisi voinut hioa vielä lisää. Aiempiin osiin verrattuna juoni on melko pöljä

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat