Uusimmat

Esittelyssä Suicide Squad: Superpahisten matka sarjakuvista valkokankaalle

22.04.2016 09:04 Petri Kataja

Elokuussa saa ensi-iltansa Suicide Squad -elokuva, jonka konnajoukosta moni tuntee vain Jared Leton esittämän Jokerin. Nyt on siis hyvä hetki perehtyä DC-sarjakuvatalon rikollisista, supervoimista ja salaisista tehtävistä kertovaan sarjakuvaan ja sen sovituksiin.

Toisin kuin Marvelin filmit, ovat DC Comicsin hahmoista tehdyt elokuvat olleet perustaltaan synkempiä ja vakavampia.

Niinpä onkin kuvaavaa, että yksi Warner Bros. Picturesin isoista satsauksista on juuri Suicide Squad. Kyseessä kun on ammattirikollisista koostuva joukkio, joka lähetetään hoitamaan vaarallisia tehtäviä vailla huolta siitä, ketkä kaikki palaavat elossa takaisin.

Esittelykierroksella putkassa

Itsemurhajoukkiolla on pitkä historia. Jos nimittäin halutaan olla aivan tarkkoja, niin Task Force X eli Suicide Squad teki debyyttinsä sarjakuvissa jo vuonna 1959. Tällöin esitelty ryhmä ei tosin koostunut rikollisista, vaan neljästä kuoleman täpärästi välttäneestä oman alansa ammattilaisesta. Ryhmään kuului sotilas, sairaanhoitaja, fyysikko sekä astronomi, joten kovin kaukana nykymenosta oltiin.

Menneisiin aikoihin ei ole uusissa tarinoissa pahemmin palattu tai viitattu, sillä nykymuotoinen Suicide Squad on lukijoista huomattavasti kiehtovampi.

Suicide Squad

Modernimpi, rikollisista koostuva ryhmä näki päivänvalon vuonna 1987 kirjoittaja John Ostranderin johdolla. Legends-minisarjassa esitelty joukkio osoittautui tarpeeksi suosituksi saadakseen oman Suicide Squad -lehtensä, joka sementoi iskuryhmän monet perusominaisuudet. Lehden 66 numerossa ryhmän jäseniä kuoli, eikä porukan kokoonpano pysynyt näin vakiona. Mukana oli usein niin sanottuja kakkossarjan pahiksia, jotka etenkin olivat tulilinjalla.

Itsemurhajoukkio on saanut Atlantin toisella puolella viisi eri lehteä, joista eniten numeroita on kertynyt niistä ensimmäiselle. Uusin lehdistä on tälläkin hetkellä julkaistava New Suicide Squad, joka polkaistiin käyntiin syksyllä 2014.

Mikäli mielii tutustua Suicide Squadiin sarjakuvien muodossa, alkuperäinen vuoden 1987 sarja on mielenkiintoinen, joskin hieman hidastempoinen vaihtoehto. Mikäli modernimpi piirrosjälki on lähempänä sydäntä, niin vuonna 2011 alkanut New 52 -sarjan Suicide Squad pitää sisällään juuri sitä mitä odottaa sopiikin: salamyhkäistä toimintaa ja veristä räimettä.

Suomeksi joukkion edesottamuksia pääsee lukemaan myöhemmin tänä vuonna. RW Kustannus on nimittäin lupaillut julkaista tänä vuonna Suicide Squad 1 -kirjan. Kuluvaa vuotta tarkempaa julkaisuaikataulua ei vielä ole tiedossa.

Suicide Squad

Rötösherrat ja -rouvat

Suicide Squad perustettiin hoitamaan hämärämpiä ja vaarallisempia tehtäviä valtiovallan alaisuudessa. Ryhmän luonteen vuoksi viralliset tahot voivat kiistää joukkion olemassaolon, eikä yhden tai useamman kuolleen jäsenen menetys nouse kansalliseksi tragediaksi.

Toisin tietenkin olisi supersankarien kaatuessa oikeutta puolustaessaan.

Mutta miksi liittyä tähän iskujoukkoon, joka voi koitua kohtalokkaaksi?

Rikollisille ei usein anneta paljoa valinnanvaraa, mutta parhaassa tapauksessa yhteistyö höylää vankilatuomiota lyhyemmäksi. Odotettavissa olevia pakoyrityksiä hillitään roistojen päähän tahi ranteeseen kiinnitetyillä räjähteillä. Usein vähintään yksi näistä pommeista räjäytetään varoittavana esimerkkinä muille – ja näin yhteistyö on taattu.

Suicide Squadin tarina on kerrottu useissa eri sarjakuvissa ja muissa medioissa monet kerrat hieman eri yksityiskohdin. Monia yhtäläisyyksiä silti on, sillä joka inkarnaatiossaan Task Force X:ää johtaa rautaisella otteellaan määrätietoinen ja juonikas Amanda Waller. Hän ei kuitenkaan itse suuntaa kentälle tositoimiin, vaan tätä alijohtajan roolia hoitaa Rick Flag, sotilas vailla sen suurempia erikoisvoimia. Tämä kaksikko edustaa valtiovaltaa muiden ryhmäläisten ollessa eri sortin roistoja.

Suicide Squad

Wallerin ja Flagin lisäksi melkein jokaisessa Suicide Squadin versiossa on ollut mukana äärimmäisen taitava palkkamurhaaja Deadshot. Hänen erikoisuutensa on monien eri aseiden taitava käyttö, mutta varsinaiseksi tavaramerkiksi ovat muodostuneet ranteiden ympärille kiinnitetyt pyssyt. Asemies ei omien sanojensa mukaan ikinä ammu harhaan, mikä lienee syy hänen suosionsa.

Toinen kovin usein nähty joukkion jäsen on Captain Boomerang, joka nimensä mukaisesti käyttää bumerangeja pääasiallisena aseenaan. Ei liene yllätys, että hahmon alkuperä on australialainen…

Sarjakuvien sivuilla Suicide Squadissa on nähty kymmenittäin eri jäseniä, joista suuri osa on lainattu muiden lehtien sivuilta. Mukana on ollut muun muassa Batmanin, Flashin, Aquamanin sekä muiden hahmojen pahiskaartiin parhaimmistoa. Joukkoon on toki eksynyt myös vähemmän innostavia pahiksia, kuten urheilutaitojaan rikollisiin toimiin käyttänyt Sportsmaster tai massaansa lennosta muuttava Yo-Yo.

Suicide Squad

Suicide Squad pienellä ruudulla

Suicide Squad on esiintynyt televisiossa useampaan kertaan, joskin tulevaa elokuvaa köyhemmässä muodossa.

Joukkio on nähty muun muassa Justice League Unlimited -animaatiosarjassa, mutta myös kahdessa näytellyssä tuotannossa.

Smallvillen Suicide Squad oli pieni, mutta osittain tutunoloinen ryhmä. Mukana menossa olivat muun muassa Amanda Waller, Rick Flag ja Deadshot. Ryhmässä nähtiin muutamat muut hahmot yksittäisissä jaksoissa, mutta kovin paljoa kerrottavaa jälkipolville ei niistä jäänyt.

Lähimpänä menneisyydessä iskujoukkio tavattiin edelleenkin televisiossa pyörivässä Arrow-sarjassa.

Stephen Amellin ja kumppanien tähdittämä tuotanto toi ruudulle reilusti pienemmässä mittakaavassa olevan roistoryhmän, jota kuin ohimennen kutsuttiin Suicide Squad -nimellä. Iskujoukon esitellyt jakso oli kuitenkin myös nimeltään Suicide Squad, joten viittaus lähdemateriaaliin oli selvä. Tässäkin kokoonpanossa tavattiin tarkka-ampuja Deadshot, kuinkas muutenkaan.

Suicide Squad

Ison rahan elokuvissa

Pienen ruudun Suicide Squadit ja Task Force X:t jäävät auttamatta häviölle, kun niitä verrataan suuren budjetin Hollywood-elokuvan tarjontaan. Tulevassa filmissä huomionarvoisia ovat jo rooleihin haalitut näyttelijät, joista mitä mainioin esimerkki on Deadshotin saappaisiin astuva Will Smith. Valinta oli yllätys, mutta ei lainkaan hullumpi sellainen. Paljoa huonommaksi ei jää päätös sovittaa Margot Robbie mukaan elokuvaan. Muun muassa The Wolf of Wall Streetissa nähty nainen astuu Jokerista pakkomielteisen kiinnostuneen Harley Quinnin rooliin. Valkokankaalla tavattava hahmo on pidetty esikuvansa tapaan sekopäisenä, ainakin mikäli trailereihin on luottaminen.

Huomattavampiin nimiin kuuluu myös Jared Leto, joka nähdään tulevassa filmissä Jokerina.

Letolla on isot saappaat täytettävään, sillä samassa roolissa nähtiin aiemmin Oscarin suorituksestaan pokannut Heath Ledger. Näyttelijä on kuitenkin tehnyt hahmosta omanlaisensa sekopään, ainakin trailereissa nähdyn materiaalin perusteella. Leton kerrotaan olleen Jokerin roolissa läpi elokuvan tekemisen. Tämän takia Will Smith kertoi taannoin, ettei ole yhteisistä kuvauksista huolimatta koskaan tavannut itse näyttelijää.

Narri ei ole koskaan ollut rivijäsenenä Suicide Squadissa, kuten ei myöskään tällä kertaa. Tarina pyörii tutun sekopään ympärillä, mutta osaksi iskujoukkoa Jokeria ei sovi odottaa.

OZ – Kylmä Rinki– sekä Lost-televisiosarjoissa näytellyt Adewale Akinnuoye-Agbaje nähdään Batman-pahis Killer Crocin suomuissa. Ainakin sarjakuvien sivuilla kyseessä on entinen showpainija, jonka iho muuttuu sairauden myötä suomuiseksi ja ulkonäkö krokotiilimaiseksi. Painetuissa tarinoissa Crocia ei ole liiemmin Suicide Squadin jäsenenä nähty, joten elokuva tuntuu ammentavan reilusti hahmoja eri lähteistä.

Suicide Squad

Boomerang kuuluu elokuvan kokoonpanoon ja hänen saapikkaisiinsa sovitetaan vähemmän vakuuttavissa rooleissa nähty Jai Courtney. Josko tällä kertaa luvassa olisi suoritus, josta jäisi käteen positiivistakin sanottavaa? Esimaku on antanut tästä toivoa, vaikka hahmon suurin rooli onkin ollut huutaa, riehua ja siemailla olutta muiden taistellessa.

Muissa rooleissa nähdään Cara Delevingne Enchantress-noitana, Jay Hernandez tulisena El Diablona sekä Joel Kinnaman johtamassa joukkiota Rick Flagina. Koko yksikön johdossa oleva Amanda Waller nähdään valkokankaalla Viola Davisin näyttelemänä.

Mukana on myös Scott ”Clintin poika” Eastwood. Hänen roolinsa on pieni mysteeri, sillä siitä ei ole tihkunut juurikaan varmaa tietoa julkisuuteen. Arvaukset ovat vaihdelleet Deathstroke-pahiksesta Batmanin tukijoukkoihin kuuluvaan Nightwingiin.

Koko komeuden ohjaajanpallilla istuu David Ayer. Hänen uransa kameran takana on pitänyt sisällään muun muassa Keanu Reevesin tähdittämän Street Kings -väkivaltaeepoksen sekä ”puoliksi hyvän” Fury-sotaelokuvan. Suicide Squadin voisi uumoilla olevan miehen isoin hitti, mutta laadun näkee tietenkin vasta myöhemmin.

Jokeri

Eikä tässä vielä kaikki

Warner Bros -studiolla tunnutaan olevan vakuuttuneita Suicide Squadin laadusta, sillä sille on jo nyt suunnitteilla jatko-osa. Alustavien aikataulujen mukaan kuvausten pitäisi lähteä käyntiin ensi vuonna.

Tämän lisäksi monet hahmot nähdään varmasti myös muissa elokuvissa ennemmin tai myöhemmin. Näistä todennäköisin ehdokas on Jared Leton Jokeri, jolle varmasti löytyisi sija Ben Affleckin tähdittämässä Batman-filmissä. Myöskään Will Smithin Deadshot-roolia tuskin jätetään vain yhteen esitykseen.

Suicide Squadin edeltävä Batman v Superman: Dawn of Justice keräsi avausviikonloppunaan huimasti katsojia, mutta samaan aikaan sitä kritisoitiin turhasta ryppyotsaisuudesta. Eikä syyttä. Kenties näistä syistä Suicide Squadiin kerrottiin kuvattavan uusia kohtauksia, joiden tarkoitus olisi tuoda filmiin lisää huumoria. Ohjaaja Ayer on tosin tämän kiistänyt. Hänen mukaansa Warner Bros. piti elokuvasta niin paljon, että hänen annettiin kuvata rainaan lisää kohtauksia.

Oli miten oli, oman mielipiteen pääsee muodostamaan elokuvateattereissa loppukesästä. Suicide Squad saa ensi-iltansa Suomessa 12. elokuuta. Ruotsissa elokuvan voi nähdä jo 3.8. ja Virossakin 5.8.

Toivottavasti suomalaisten viikkoa pidempi odotus on vaivan arvoinen.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat