Uusimmat

Haastattelu: Re-Animator-legenda Brian Yuzna kuulee yhä Cthulhun kutsun

05.11.2015 09:45 Tuukka Hämäläinen

Brian Yuzna on mies, jonka nimi välttämättä ole tuttu, vaikka olisi nähnyt useampia miehen elokuviakin.

66-vuotias Brian Yuzna tunnetaan parhaiten Stuart Gordonin ohjaaman kulttiklassikko Re-Animatorin (1985) tuottajana, mutta hän on tehnyt pitkän uran myös ohjaajana.

Yuznan ura elokuvien parissa sai alkunsa 1980-luvun alussa ja kaikki alkoi juuri Re-Animatorista.

– Olin tehnyt amatöörielokuvaa kotonani Pohjois-Carolinassa ja kiinnostuin sitä kautta elokuvien tekemisestä. Päädyin muuttamaan Los Angelesiin, jossa otin ison riskin ja päätin tehdä elokuvan. Minut tutustutettiin chicagolaiseen teatterijohtajaan nimeltä Stuart Gordon, ja hänellä oli käsikirjoitus Re-Animator-tv-sarjalle. Sanoin, että jos voisimme muuttaa sen elokuvaksi, olisin kiinnostunut tekemään sen.

Jeffrey Combsin tähdittämästä Re-Animatorista tuli kauhuklassikko ja Yuzna itsekin pitää sitä parhaimpana elokuvana, jonka parissa hän on työskennellyt. Kävi kuitenkin niin, että elokuvan julkaisija ei pitänyt kiinni sopimuksesta ja tekijät jäivät ilman rahojaan, mikä johti pitkälliseen oikeuskäsittelyyn. Elokuvan menestys antoi kuitenkin kaikille osallisille mahdollisuuden jatkaa elokuvien tekemistä.

Re-Animator

Kaikki alkaa Lovecraftista

Re-Animator perustui kulttikirjailija H. P. Lovecraftin (1890-1937) novelliin Herbert West – Elvyttäjä (1922), ja elokuvan jälkeen Yuzna ja Gordon halusivat tehdä lisää Lovecraft-filmatisointeja. Yuzna itse innostui Lovecraftista vasta elokuvia tehdessä, vaikka tunsikin kirjailijan ennalta.

– Olin lukenut joitakin hänen tarinoitaan, mutta ne eivät silloin innostaneet minua paljon. Ne ovat vaikealukuisia, ja sankarit menettävät yleensä tajunsa juuri kun päästäisiin itse asiaan. Vasta Re-Animatorin tehtyäni aloin lukea Lovecraftia suurella mielenkiinnolla ja minusta tuli todellinen fani.

– Stuart ehdotti, että tekisimme seuraavaksi elokuvan Varjo Innsmouthin yllä -kertomuksesta, joten kehitin siitä käsikirjoituksen nimeltä Dagon. Sitten saimmekin Empire Picturesilta rahoituksen tehdä From Beyond, joka sekin perustuu Lovecraftin tarinaan.

From Beyond ilmestyikin jo 1986, vain vuosi Re-Animatorin jälkeen, mutta Dagon päätyi hyllylle. Elokuva saatiinkin tehtyä vasta vuonna 2000-luvun alussa, Yuznan Espanjaan perustaman Fantastic Factory -tuotantoyhtiön kautta.

Nämä eivät suinkaan jääneet Yuznan ainoiksi Lovecraft-projekteiksi, vaan mies itse ohjasi Re-Animatorin kaksi jatko-osaa Bride of Re-Animator (1990) ja Beyond Re-Animator (2003). Vuonna 1993 ilmestyi myös Yuznan tuottama Necronomicon, johon kolme ohjaajaa, Stuart Gordon, Christophe Gans ja Shusuke Kaneko ohjasivat kukin version yhdestä Lovecraftin tarinasta.

From Beyond

Cthlhun kutsu… In Space!

Yuznan mielestä Lovecraft kiehtoo kauhun ystäviä siksi, että hän loi Cthulhu-mytologiallaan jotakin aivan uutta.

Edgar Allan Poen jälkeen tulee tavallaan suoraan H. P. Lovecraft, vaikka onhan siinä välissä tietysti myös Mary Shelley, Bram Stoker ja H. G. Wells. Lovecraft loi kuitenkin jotain uutta. Hän teki kosmista kauhua ja kehitti kokonaisen ei-uskonnollisen mytologian. Se herättää vielä tänäkin päivänä voimakkaita mielikuvia.

Yuznalla on yhä mielessä useampia Lovecraft-tarinoita, joista olisi mukava päästä tekemään elokuvaversiot. Miehen näkemys Cthulhun kutsusta saattaa kuitenkin lyödä suurimmat Lovecraft-fanit ällikällä.

– Sijoittaisin sen avaruuteen. Lovecraftin aikana arktisessa alueessa oli vielä jotakin mysteeriä, mutta nyt se on vain paikka, jossa jääkarhut kuolevat sukupuuttoon. R’lyehin voisi sijoittaa jonnekin mustan aukon reunalle, kuten Event Horizonissa.

Lovecraft

Tuottajasta ohjaajaksi

Night Visions -festivaalilla esitetään Re-Animatorin ja Necronomiconin lisäksi Society (1989), joka oli Yuznan ensimmäinen ohjaustyö. Mies siirtyi tuottajan roolista ohjaamaan body horror -elokuvaa ilman mitään koulutusta.

– Ohjaaminen on aivan erilaista kuin tuottaminen. Tavallaan se on paljon hauskempaa, koska pääsee tekemään monenlaisia päätöksiä ja olemaan tarinankertoja.

– Ohjaaminen oli minulle kuitenkin haasteellista, sillä tiesin siitä vain sen, mitä olin oppinut katsomalla muita ohjaajia. En ole koskaan opiskellut elokuvaa, ohjaamista, teatteria tai mitään sellaista. Minulla ei ollut kokemusta tai itsevarmuutta ohjata näyttelijöitä. Se oli vaikeaa, ei niinkään siksi että olisin epäröinyt, vaan siksi, etten tiennyt saanko kaiken tarvitsemani materiaalin ja saanko näyttelijöiltä tasalaatuisen hyviä suorituksia.

Yuzna on tuottajanakin omaksunut aktiivisen roolin, ja aloittaessaan elokuva-alalla hän ei omien sanojensa mukaan edes oikein ymmärtänyt mitä eroa eri titteleillä oli. Perustaessaan Fantastic Factory -yhtiön Espanjaan, hän halusi myös varmistaa, ettei paikallisen tavan vuoksi tulisi leimatuksi vain ”vastaavaksi tuottajaksi”. Hän ei halunnut vaikuttaa pelkältä rahoittajalta, joten hän keksi itselleen uuden nimikkeen: ”luova tuottaja”.

Society

Tyssännyt suomalaisprojekti

Yuzna on pitkän uransa aikana nähnyt elokuva-alan muuttuvan. Ensimmäisten 25 vuoden ajan hän sai melko helposti budjetin ja ryhtyi sitten etsimään sopivaa käsikirjoitusta. Vuoden 2010 tienoilla kaikki kuitenkin muuttui: Nyt hyville projekteille etsitään epätoivoisesti rahoitusta. Yuznan mukaan tähän ovat vaikuttaneet DVD-myynnin romahtaminen, internet-piratismi ja VOD-palveluiden huonot tulot.

Yhden Yuznan tyssänneistä projekteista piti sijoittua Suomeen. Yuzna kävi joitakuita vuosia sitten Tampereella neuvottelemassa Tero Molinin ja Tommi Leppolan suunnitteleman EverDark-elokuvan tuottamisesta. Projekti kuitenkin kaatui rahoitus- ja näkemyseroihin.

– EverDarkin piti perustua ylöjärveläisen Martinin perheen tunnettuun poltergeist-tapaukseen vuodelta 1885. Tiesitkö, että Suomessa havaitaan enemmän poltergeisteja kuin missään muualla maailmassa?

Martinin piruina tunnettu tapaus oli poikkeuksellinen jo siksi, että se johti oikeudenkäyntiin noituudesta. Efraim ja Eva Charlotta Martinin tapausta käsiteltiin Ylöjärven talvikäräjillä maaliskuussa 1885. Heidän torpassaan oli todistajanlausuntojen mukaan tapahtunut monenlaista yliluonnollista: esineet leijuivat ja liikkuivat itsekseen, kuultiin meteliä ja torppaan ilmestyi selittämättömästi vieraita aineita, kuten savea.

– Olisin halunnut tehdä elokuvasta kauhuelokuvaa kansainväliseen levitykseen ja ottaa vapauksia tarinan kanssa. Kävi kuitenkin niin, että saadakseen rahoitusta kansallisesta tv-kanavalta elokuvan tekijät halusivat tehdä siitä pikemminkin dokudraaman, joka seuraa dokumentoituja tapahtumia uskollisesti.

Torppa

Kulti, kutistin kakarat?

Yuznan ansioluettelo on täynnä splatteria ja kauhua Lovecraft-sovituksista aina 1990-luvun Hammaslääkäri-leffoihin (1996 & 1998). Yksi otsikko pistää kuitenkin silmään: Kaverihan on kirjoittanut Disneyn koko perheen klassikon Kulti, kutistin kakarat (1989)! Siis Rick Moranisin tähdittämän komedian, jossa tohelo tiedemies tulee kutistaneeksi lapsensa.

– Se oli minun ja Stuart Gordonin yritys tehdä elokuva lapsillemme. Kirjoitimme käsikirjoituksen ja ajattelimme, että hei, tämähän voisi olla Disney-leffa. Joten näytimme sen Disneylle ja he halusivat sen.

– Stuartin oli tarkoitus ohjata elokuva, joten hän teki storyboardit ja kaikkea. Minun piti olla tuottaja, joten olin mukana vielä rakentamassa lavasteita Meksikossa. Sitten juuri ennen kuvauksia Stuart sairastui ja joutui jättämään projektin. Hänen tilalleen tuli Joe Johnston, joka toi mukanaan oman tuottajansa, ja niin minusta tuli vain co-producer. Minulle ja Stuartille jäi kuitenkin krediitti itse tarinasta.

Gordonin mielestä Kulti, kutistin kakarat ei lopulta ole niin kaukana kauhuleffasta kuin voisi kuvitella.

– Jos sitä vain nyrjäyttäisi vähän, se voisi olla kauhuelokuva. Lasten fantasiasta saisi hyvin nopeasti teini-ikäisten kauhuleffan. Siinä on kyse vain sävyerosta.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat