Uusimmat

Videovuokraamoiden piti kuolla pois – mitä ne vielä täällä tekevät?

24.05.2016 08:31 Tuukka Hämäläinen

Milloin viimeksi kävit videovuokraamossa? Voi tuntua vanhanaikaiselta, mutta dvd- ja blu-ray -elokuvien vuokraaminen ei ole kadonnut mihinkään – siitäkin huolimatta, että sen pikaista kuolemaa on povattu jo vuosikausia.

”Kahden vuoden kuluttua Suomessa ei ole enää tavallisia videovuokraamoita.”

Näin julisti Movie-tv:n Jorma Palkeinen Helsingin Sanomissa toukokuussa 2009. Seitsemän vuotta myöhemmin, eli viisi vuotta ennustetun kuoleman jälkeen, videovuokraus elää yhä.

Ei ehkä leveästi, mutta elää kuitenkin.

Kun muu maailma alkoi uskoa videovuokrauksen katoavan, keskittyivät vuokraamojen pitäjät vähättelemään uusia kilpailijoitaan. YouTubea, Netflixiä ja muita palveluita pidettiin ensi alkuun tyhjänpäiväisinä, kuten käy ilmi Kalle Kinnusen kokoamista lainauksista.

”Hirveä häly niin pienestä asiasta. Vaikutus meille on ollut vähäisempi kuin säätila lauantaina”, kommentoi FilmTownin toimitusjohtaa Tero Nurminen Ylen haastattelussa vuonna 2013.

filmtown-pitajanmaki
Vaikka vuokraamojen taholla ei kenties aivan oikeasti uskottu Netflixistä ja muista palveluista muodostuvan todellista uhkaa, saattaa kyse myös julkisuuskuvasta. Vuokraamoiden puntit saattavat tutista kulisseissa, mutta mediassa kannattaa esiintyä kuin mikään ei olisi muuttunut.

Usko videovuokrauksen jatkumiseen kuuluu Nurmisen puheessa yhä, kun kysyn häneltä kommentteja vuonna 1991 perustetun FilmTownin nykytilasta. Toisaalta nyt hän on jo hieman varovaisempi.

”Luulen, että vuokraaminen jatkuu jossain muodossa aina. Niin kauan kuin dvd- ja blu-ray -elokuvia paineitaan, löytyy varmasti vuokraajiakin. En kuitenkaan usko mihinkään hirvittäviin kasvulukuihin”.

Fyysisten elokuvien kysyntä onkin laskenut runsaasti jo useamman vuoden.

Esimerkiksi vuonna 2014 dvd-myynti putosi Suomessa Ylen mukaan 30 prosenttia edellisestä vuodesta. Yhdysvalloissa dvd- ja blu-ray -myynti putosi 11 prosenttia vuonna 2014 ja viime vuonna jälleen 12 prosenttia. Laskusuunta on selkeä, mutta fyysisistä formaateista ei silti ole luovuttu niin nopeasti kuin innokkaimmat ennustelivat.

makuuni-01

Videovuokraamot myllerryksessä

Vaikka vuokraamot ovat julistaneet uskoaan alan selviytymiseen, on vuokraus viime vuodet ollut muutostilassa. Leffavuokraamisen osuus liikevaihdosta on laskenut ja vuokraamot ovat yhä enemmän muuttuneet karkkikaupoiksi. Viime vuonna FilmTownin ainoa merkittävä kilpailija Makuuni kertoi Helsingin Sanomille, että videovuokraamisen osuus oli yrityksellä vain 35 prosenttia.

Yrityksen liikevaihto on kuitenkin kasvanut vuosittain ainakin vuoteen 2014 asti, siinä missä FilmTownin liikevaihto on puolestaan laskenut.

FilmTownilla taas ”oheistuotteet” muodostavat Tero Nurmisen mukaan noin puolet liikevaihdosta. Yhtiö pöyrittää myös kokonaan makeisiin keskittyviä Candytowneja kuudella paikkakunnalla. Makuuni puolestaan ryhtyi viime vuonna yhteistyöhön Lippupalvelun kanssa saadakseen lisää asiakkaita.

Kaikki keinot ovat käytössä, jotta yhtiöt pysyisivät pinnalla. Jo 2000-luvun alussa FilmTown koetti ansaita lisätienestejä myymällä esimerkiksi matkapuhelimia. Kokeilu ei kauaa kestänyt.

Kotimaisten vuokraamoiden tarinaa voi peilata yhdysvaltalaiseen Blockbusteriin. Vuonna 1985 perustetulla Blockbusterilla oli huippuvuotenaan 2004 jopa 9 000 myymälää ympäri Yhdysvaltoja. Netflixin ja automaattivuokraukseen perustuvan Redboxin kilpailun vuoksi vuonna 2011 jäljellä oli enää 1 700 vuokraamoa, jotka myytiin uudelle omistajalle.

Viime vuonna niitä oli enää 51.

Sama kuvio näkyy Suomessa, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa. Samaan aikaan Blockbusterin kanssa perustetulla Makuunilla oli vuonna 2003 jopa 85 liikettä. Nyt niitä on yrityksen sivujen mukaan 30. Sama kaava näkyy myös siinä, että vielä vuonna 2007 R-kioskeista jopa 500 vuokrasi dvd-leffoja, mutta vuoden 2014 alussa niitä oli enää 280.

Vuoden 2009 tienoilla alkanut vuokraamisen lasku ei kuitenkaan ole jatkunut tasaisesti. Nurmisen mukaan lasku on ”taittumaan päin, eli hidastunut”. Makuunin toimitusjohtaja Hans Ehrnrooth puolestaan kertoi viime vuonna Helsingin Sanomille vuokrauksen alkaneen jopa hieman kasvaa.

”Lasku vuokraamisessa oli kovaa pari vuotta sitten, mutta nyt se on taittunut ja kääntynyt pieneen nousuun”, Ehrnrooth kommentoi.

Dome.fi koetti saada toimitusjohtajalta haastattelua tätä artikkelia varten, mutta aikaa puhelinkeskustelulla ei kalenterista löytynyt.

filmtown

Uusia palvelumuotoja

Yhdysvalloissa Blockbuster ei tyytynyt vain käymään viivytystaistelua suoratoistopalveluita vastaan, vaan laajensi omaa liiketoimintaansa samaan suuntaan. Yhtye loi Blockbuster On Demand -suoratoistopalvelun, joka on sittemmin muuttunut osaksi Sling Televisionin palveluita. Jonkin aikaa yhtiön nimellä myytiin myös emoyhtiö Dish Networkin Blockbuster@Home-kanavapakettia, joka on kuitenkin nimetty uudelleen.

Suomessa Makuunilla on tarjolla digitaalinen videovuokraamo Watson-suoratoistopalvelun alaisuudessa.  FilmTown ei ole lähtenyt samaan kilpailuun, mutta kuluvan vuoden huhtikuussa yhtiö toi markkinoilla uuden EasyRent-palvelun.

Käytännössä EasyRent on kuukausimaksullinen jäsenyys, jossa hieman alle 20 eurolla voi vuokrata jopa 60 elokuvaa kuukaudessa. Nurminen rinnastaa palvelun FilmTownin entiseen vuokrauskorttiin, joka oli hänen mukaansa erittäin suosittu.

”Siinä on ideana helppous, eli saa hakea leffoja ja tv-sarjoja periaatteessa niin paljon kuin jaksaa. EasyRentissä on myös pidennetty vuokra-aika, eli kaksi vuorokautta kerralla. Silloin kannattaa lähteä kauempaakin hakemaan”.

candytown

Kilpailu valikoimasta ja ajasta

Vuokraamoilla on suhteessa suoratoistopalveluihin yksi, verrattaen pieni etu valikoimassa. Monet uutuuselokuvat ilmestyvät ensin kotivideona sekä maksullisena nettivuokrauksena, mutta voi kestää paljon kauemmin, ennen kuin elokuvat saapuvat katsottaviksi kuukausimaksulla.

Valikoima vaihtelee suuresti: Esimerkiksi viime vuotinen Mad Max: Fury Road on jo Netflixissä, mutta vain hieman myöhemmin ensi-iltansa saanut Jurassic World ei ole. Viaplayssa taas Jurassic World on katsottavissa kuukausimaksulla, mutta Mad Max vain vuokrattavissa lisämaksua vastaan.

Jos sitten sattuu olemaan jo toisen palvelun tilaaja, ei välttämättä halua maksaa toisenkin kuukausimaksua yhden tai kahden elokuvan vuoksi. Suoratoistopalveluiden valikoimat myös vaihtelevat, sillä ainakin Netflixistä poistuu elokuvia tasaiseen tahtiin. Suoratoistopalveluiden valikoimat saattavatkin tuoda jonkin verran asiakkaita perinteisille vuokraamoille. (Itsekin kävin jonkin aikaa sitten vuokraamassa Kingsman: The Secret Servicen siksi, ettei se vielä ole tullut Netflixiin.)

Suoratoistopalvelut käyvät arvatenkin tiukkaa kamppailua uusien hittielokuvien yksinoikeuksista. Tämä on kuitenkin kuluttajalle vain haitaksi, sillä juuri levitysoikeuksista johtuu se, että samat elokuvat eivät löydy kaikkien palveluiden valikoimista. Siksi tiettyä leffaa etsivä katsoja joutuu joskus jalkautumaan perinteiseen videovuokraamoon.

makuuni-kamppi

Valikoiman ohella vuokraamot ja suoratoistopalvelut käyvät loppupeleissä kilpailua ihmisten ajankäytöstä. Vuokraamoiden tuloihin ei vaikuta vain suoratoiston suosio, vaan kaikki muukin vapaa-ajan toiminta. Nurmisenkin mukaan vuokraamoiden suurin haaste on ihmisten ajanpuute.

– On tv-kanavia, suoratoistopalveluita ja netti, joka vie useita tunteja päivästä. Tilanne on pirstaloitunut ja siinä käydään kovaa kilpailua.

Saman totesi Netflixin viestintäjohtaja Joris Evers vuonna 2013 DigiTodayn mukaan.

”Loppujen lopuksi kilpailemme kaikkien kanssa ihmisten ajasta. Kysymys on siitä, että kun kuluttaja päättää tehdä jotain, niin pelaako hän lautapeliä, lukeeko hän kirjaa, meneekö ulos pelaamaan jalkapalloa vai katsooko televisiota.”

Kuvat 1, 2 & 6: Tatu Junni
Kuvat 3-5: Wikipedia Commons

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat