Uusimmat

10 faktaa Johnny Deppin hörhöklassikosta Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa

08.10.2015 07:42 Tatu Junni

Terry Gilliamin filmatisointi gonzotohtori Hunter S. Thompsonin klassikkokirjasta Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa nähdään tänään televisiossa (TV6, kello 22.00).

Vuoden 1998 hörhöilyklassikko on useimmille jo tuttu, joten kokosimme 10 faktan infopaketin tuomaan uutta näkökulmaa Johnny Deppin ja Benicio Del Toron tähdittämään elokuvaan.

1. Vuonna 1971 ilmestynyt Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa -kirja on Suuren hainmetsästyksen ohella todennäköisesti Hunter S. Thompsonin kuuluisin teos. Kirjan alkuperäinen nimi on Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream. Lienee ilmeistä, miksi nimeä viilattiin leffaversiota varten…

2. Raoul Dukea esittävä Johnny Depp sai komean hiustyylinsä suoraan mestarilta: Hunter S. Thompson ajeli Deppin päälaen omakätisesti omassa keittiössään. Miehet olivat elokuvan ulkopuolellakin ystäviä, aina Thompsonin kuolemaan saakka.

3. Hunter S. Thompson antoi siunauksensa tavalle, jolla Johnny Depp esitti häntä. ”Mutta jos näen kenenkään muun tekevän samoin, lyön häntä varmaankin tuolilla”, Thompson täsmensi.

4. Benicio Del Toro lihotti itseään lähes 20 kiloa rooliaan varten. Massaa alkoi kertyä syömällä tolkuttoman määrän donitseja joka päivä.

5. Elokuvan hikipäistä liftaria esittää Tobey Maguire, joka oli vielä vuonna 1998 melko tuntematon näyttelijä. Nuorukainen räjäytti pankin vasta vuonna 2002 ilmestyneellä Spider-Manilla.

6. Ennen Terry Gilliamia muun muassa Martin Scorsese ja Oliver Stone koettivat tehdä Hunterin kirjasta elokuvaa. Projektit menivät kuitenkin puihin.

7. Red Hot Chili Peppersin energinen basisti Flea nähdään cameo-roolissa vessakohtauksessa.

8. Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa floppasi teatterikierroksellaan pahasti! Elokuvan budjetti oli 18,5 miljoonaa dollaria, ja lipputuloja kertyi vain reilut 10 miljoonaa. Sittemmin elokuva on kuitenkin päässyt omillaan dvd- ja blu-ray -julkaisuillaan.

9. Terry Gilliamin ohjaama elokuva jakaa mielipiteet vankasti. Rotten Tomatoesissa vain noin puolet arvostelijoista on antanut sille myönteisen arvosanan. Internet Movie Databasessa suhtautuminen on suopeampaa – siellä arvosana on 7,7/10.

10. Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa on toki happoinen elokuva, mutta se pääsee kunnolla oikeuksiinsa vasta Googlen DeepDream-ohjelman läpi vedettynä.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat