12 asiaa, jotka opin Kummelista Erittäin hyvin sanottu –kirjaa lukiessa

06.10.2015 09:20 Tatu Junni

Docendo-kustannuksen tuore Kummeli-kirja Erittäin hyvin sanottu paljastaa Kangasalan koomikkoryhmästä runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Tuomas Marjamäen käsialaa olevaa historiikkia voi suositella myös niille, jotka ovat koko ikänsä jaksaneet käkättää Kummelin tv-sarjoille ja elokuville, ja tuntevat hahmot läpikotaisin.

Tai oikeastaan juuri niille.

Kummeli – Erittäin hyvin sanottu taustoittaa hyvin yli 20 vuoden käkätyskimaraa. Heikki Silvennoisen, Timo Kahilaisen, Olli Keskisen, Heikki Helan ja Heikki Vihisen muisteloihin uppouduttuaan vanhatkin vitsit näkee taas tuoreessa valossa.

Tiesitkö esimerkiksi, että:

1. Kummelin alkuperäinen nimi oli Virus. Muita nimiehdokkaita olivat Kusipäät (Kahilainen) ja Fuckmaster’s Channel (Keskinen).

2. Kummeli tuotantoyhtiön nimeksi tuli Porkkana Ryhmä Oy Silvennoisen hiustenvärin takia, mutta myös koska Olli Keskinen oli niin hillitön Apple-fani.

3. Legendaarisen Suklaamonni-sketsin kuvaaminen oli erityisen haastavaa. Heikki Silvennoinen repeili jatkuvasti ja Timo Kahilainen oli akvaariossa hätää kärsimässä. Kaiken pahan lisäksi veteen kaadettu katkarapukeitto aiheutti ”suklaamonnille” jälkikäteen ärhäkän silmätulehduksen.

4. Kummelit pitivät Tamppaajia alkujaan aika väsyneenä juttuna, mutta sketsistä tulikin hillitön hitti. Hahmojen kengät ovat samat, joita Pikku Kakkosen Sirkuspelle Hermanni (Veijo Pasanen) käytti aikoinaan.

5. Kummelin tekijät tarjoutuivat 1990-luvulla ostamaan Tampereella sijaitsevan Pub Ohranjyvän. Porukka tuli kuitenkin tarjouskilpailussa vasta toiseksi. Vapaa-ajallaan ei kukaan Kummeleista ole paikassa penkkiä kuluttanut vaikka Mauho Ahonen maankuuluksi tekikin.

6. Kummelin musiikkivieraita harva enää muistaa kunnolla, sillä esitykset on jouduttu tekijänoikeussyistä leikkaamaan pois dvd-julkaisuilta. Vuosien saatossa Kummelissa vierailivat muun muassa Danny, Dave Lindholm, Apulanta, J. Karjalainen, Juice Leskinen, Erkki Liikanen sekä M.A. Numminen ja Pedro Hietanen.

7. Heikki Silvennoisen mopo keuli 1990-luvulla pahemman kerran. Reteä ryyppääminen johti haimatulehdukseen ja nyt mies on ollut tipatta jo 20 vuotta.

8. Heikki Vihisellä on hyvä syy sille, miksi hän kekkuloi vähän väliä munasillaan: ”Kun ei osaa oikeasti näytellä, aattelin, että vedetään sit kaikki roolit munasillaan”, Tampereen Teatterin johtajanakin tutuksi tullut kaljupää perustelee.

9. Kummeli Stories –elokuva sai hyytävän vastaanoton kriitikoilta. ”Kummelistories on vailla yhtenäistä juonta oleva sketsikokoelma, jonka sketsit ovat huonosti kirjoitettuja, toheloiden toteutettuja ja toivottoman ylimittaisia”, tylytti Ilta-Sanomien Tarmo Poussu lokakuussa 1995.

10. Kummeli Kultakuume otettiin vastaan suopeammin. Elokuva sai Helsingin Sanomien Helena Yläseltä peräti neljä tähteä viidestä. ”Kummeli ei pidä yleisöä tyhmänä, korkeintaan lapsellisena”, Ylänen tiivisti tuntonsa.

11. Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen käsikirjoittama Alivuokralainen-näytelmä oli jättimenestys. Se keräsi Tampereen Teatterissa kaikkiaan 168 000 katsojaa. Elokuvaversiota Kummelit sen sijaan ovat pyytäneet anteeksi kaikilta katsojilta.

12. Kummelin tulevaisuudesta miehet eivät kerro mitään yksityiskohtaista, mutta: ”Ei Kummelia ole haudattu, eikä varmaan haudatakaan. Kyllä taas pian jollakulla joku lamppu syttyy”, vihjaa Vihinen.

Kummeli