Uusimmat

24 on yhä parempi kuin 48: Peter Jacksonin lanseeraama HFR 3D ei kiinnosta Hollywoodia

14.11.2013 21:10 Muropaketin toimitus

Hobitti

Peter Jackson esitteli viime joulukuussa Hobitti: Odottamattoman matkan myötä maailmalle HFR 3D -tekniikan. Elokuvien uusi uljas ulottuvuus ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan katsojia, ohjaajia tai studioita.

HFR 3D -formaatissa elokuvaprojektori heijastaa valkokankaalle 48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan. ”Uuden tekniikan merkittävimpiä etuja on voimakas uppoutuminen elokuvan maailmaan, joka tapahtuu, kun katsojan silmä näkee sekunnissa kaksi kertaa enemmän ruutuja kuin aiemmin”, ohjaaja Peter Jackson totesi vuosi sitten. Jackson kuvasi koko Hobitti-elokuvatrilogian HFR 3D:nä, joten 11. joulukuuta julkaistava Smaugin autioittama maa seuraa Odottamattoman matkan esimerkkiä.

Elokuvien nykyinen esitystapa juontaa juurensa kauas historiaan. Äänielokuvan tultua markkinoille vuonna 1927 kuvataajuudeksi valittiin 24 kuvaa sekunnissa filmimateriaalin kalleuden vuoksi. Tästä tuli elokuva-alan standardi yli 80 vuodeksi.

Ja sitä se on yhä, sillä sen enempää maksava yleisö kuin elokuvien tekijätkään eivät hullaantuneet uudesta kuvataajudesta.

Hobitti: Smaugin autioittama maa esitetään tietyissä teattereissa HFR 3D -formaatissa, mutta 48 kuvan sekuntitahtiin yltävien teattereiden määrä on esimerkissä USA:ssa häviävän pieni. The Hollywood Reporterin mukaan Pohjois-Amerikan 39 056 valkokankaasta vain tuhat pystyy esittämään Smaugin autioittaman maan koko komeudessaan.

Toistaiseksi Peter Jackson on ainoa ohjaaja, joka on kuvannut ja esittänyt elokuvansa HFR 3D:nä. X-Men-elokuvistaan tunnettu Bryan Singer intoili Odottamattomasta matkasta sen nähtyään, mutta ei silti toteuttanut ensi keväänä julkaistavaa X-Men: Days of Future Pastilla Jacksonin mallin mukaan. ”Olin huolissani siitä, miltä tietyt kohtaukset näyttäisivät. Lisäksi erikoistehosteiden muokkaaminen on kallista”, Singer totesi THR:lle.

Lue koko kiinnostava katsaus aiheeseen täältä:

Despite ’The Hobbit,’ Hollywood Isn’t Adopting 48 Frames Per Second

Aiheesta aikaisemmin julkaistu:

o Lista Suomen elokuvateattereista, joissa Hobitin voi katsoa uudessa HFR 3D -formaatissa 12.12.2012
o Nyt se sitten on nähty – tältä näytti Hobitti-elokuvan HFR 3D -efekti käytännössä 10.12.2012
o Peter Jacksonin Hobitti-elokuva tuo Suomeen HFR 3D -tekniikan – mutta mikä se on? 22.11.201

Teksti: Tatu Junni
Lähde: The Hollywood Reporter