25 faktaa Oliver Stonesta

30.12.2008 11:06 | Muropaketin toimitus

The Doors, Aleksanteri, JFK, Wall Street… Oliver Stone on tullut tutuksi elokuvista, joissa intohimoiset miehet saavuttavat paljon, mutta kaatuvat lopulta omaan kunnianhimoonsa. Perjantaina saa ensi-iltansa Stonen tuorein ohjaus, George W. Bushin elämästä kertova W., jonka innoittamana Kaista tarkastelee Stonen värikästä uraa 25 faktan kautta.

1. Stonen ensimmäinen ohjaus oli lyhytelokuva Last Year in Viet Nam vuonna 1971. Se kertoi Stonen kokemuksista Vietnamissa. Hän palasi sodasta vain kolme vuotta aikaisemmin.

2. Stone on voittanut kaksi ”Vietnam-Oscaria”, Vietnam-aiheisista ohjauksistaan (Platoon – Nuoret sotilaat, Syntynyt 4. heinäkuuta).
Kolmas Osku tuli Keskiyön pikajuna -elokuvan adaptaatiosta. Stone on tosin myös voittanut Razzien surkeimmasta käsikirjoituksesta (Lohikäärmeen vuosi).

3. Stonen elokuvia on usein syytetty historiallisesta epätarkkuudesta eli totuuden vääristelystä. Suurimmat syyteryöpyt ovat saaneet The Doors ja JFK – avoin tapaus.

4. Stonen suosikki omista elokuvistaan on JFK – avoin tapaus.

5. JFK:ta varten rakennetun presidentin työhuoneen eli Oval Officen kopio maksoi hulppeat 70 000 dollaria kaikkine pikkutarkkoine yksityiskohtineen. Huone näkyy elokuvassa 8 sekunnin verran ilman värejä.

6. Stone teki Warnerin kanssa sopimuksen, että yhtiö saa pitää kaikki JFK-elokuvan oikeudet itsellään, mikäli lisäävät budjettiin 20 miljoonaa dollaria. Tämä siksi, että Stone ei halunnut neuvotella muiden yhtiöiden kanssa elokuvasta, jotta se pysyisi mahdollisimman salassa.

7. Elokuvan Nixon käännös Hong Kongissa tarkoittaa ”isoa valehtelijaa”.

8. Nixon sai jyrkkää kritiikkiä Lilian Disneyltä (edesmenneen Walt Disneyn vaimo). Disney ja Nixonit olivat perhetuttuja. Lilian sanoi Disneyn irti elokuvasta, vaikka elokuvan julkaisi Disneyn tytäryhtiö Buena Vista Pictures.

9. Ryhmä lakimiehiä yritti kieltää oikeusteitse Aleksanterin näytökset Kreikassa, koska elokuva ”halvensi Aleksanteria vihjaamalla hänen olevan biseksuaali”. Kanne ei kantanut ja elokuva sai paljon katsojia ensi-iltaviikonloppunaan.

10. Oliver Stone on kertonut tehneensä elokuvan U-käännös helvettiin, koska halusi tehdä ”pienen elokuvan, jota olisi itse mielellään katsonut teini-ikäisenä”.

11. Tehdessään elokuvaa Natural Born Killers – Syntyneet tappajiksi, Stone soitatti tauoilla afrikkalaista kiivasrytmistä musiikkia pitääkseen tunnelman kiihkeänä. The Doors -elokuvan tauolla kuunneltiin tietenkin pelkästään The Doorsia.

12. Elokuvan Syntyneet tappajiksi väkivaltaisuus herätti ärhäköitä vastalauseita. Republikaaninen senaattori tuomitsi elokuvan julkisesti, vaikkei ollut koskaan nähnytkään sitä.

13. The Doors -elokuvan pääosaan suunniteltiin alunperin John Travoltaa. Travolta ehti jo jutellakin bändin kanssa, ja hetken aikaa oli harkinnassa, että Travoltasta tulisi The Doorsin uusi kiertuelaulaja. Suunnitelmista kuitenkin luovuttiin, koska Travolta oli ”liian kiltti” Jim Morrisonin saappaisiin.

14. Elokuvaa Platoon – nuoret sotilaat varten teetettiin omat kirsikanpunaiset Marlboro-askit, jotta ne muistuttaisivat paremmin 60-luvun askeja.

15. Platoonin kuvaukset kestivät vain 54 päivää.

16. Oliver Stone teki haastatteludokumentin Fidel Castrosta vuonna 2003. Ensi vuodeksi on suunnitteilla dokumentti Hugo Chavezista. Molemmat varsin ”vasenpuoleisia” miehiä ja tunnettuja huonoista väleistään USA:n hallinnon kanssa.

17. Elokuvassa W. näkyy John Quincy Adamsin muotokuva Presidentin toimistossa. Adams oli toinen Yhdysvaltain presidenteistä, jonka isä toimi myös presidenttinä. Isä oli Yhdysvaltain toinen ja poika kuudes presidentti.

18. Aleksanteri perustuu Robin Lane Foxin 1970-julkaistuun kirjaan Aleksanteri Suuri. Fox ei vaatinut nimeään yhdeksi elokuvan kirjoittajista vastineeksi siitä, että pääsi näyttelemään yhdessä taistelukohtauksista.

19. Aleksanterin DVD-version kommentaarissa Stone totesi, ettei voinut käyttää elokuvassa eKr.-lyhennettä (englanniksi BC, Before Christ), koska monet amerikkalaiset katsojat eivät koenäytöksissä hoksanneet, että 356 eKr. tarkoittaa aikaisempaa aikaa kuin 326 eKr.

20. Elokuva World Trade Center sai ristiriitaisen vastaanoton. Vaikka Stone lahjoitti osan elokuvan tuotosta hyväntekeväisyyteen, häntä syytettiin rahastuksesta. 9/11-salaliittoteoreetikot boikotoivat elokuvaa, koska Stone ei tehnyt JFK-tyyppisiä spekulaatioita iskujen syistä. Myös monet uhrien omaisista ovat paheksuneet elokuvaa.

21. Stone on sanonut, että aikamme suurimmat ”pahat voimat” ovat nationalismi ja patriotismi, koska juuri ne aiheuttavat eniten sotia ja kuolemaa, sekä tuhoa sielulle ja elämälle.

22. On myös sanonut, että pitää enemmän (antiikin) kreikkalaisista kuin roomalaisista puvuista, koska ne ovat seksikkäämpiä.

23. Menestyksestään huolimatta Stonen on ollut aina erittäin vaikea saada haluamiaan pääosanäyttelijöitä. Ainoastaan Tom Cruise (Syntynyt 4. heinäkuuta) ja Al Pacino (Minä päivänä tahansa) olivat hänen toivomustensa mukaisia valintoja.

24. Juutalaisen isän ja katolilaisen äidin lapsena Oliver sai kompromissina episkopaalisen kasvatuksen, mutta on sittemmin kääntynyt buddhalaiseksi.

25. Stone sai Vietnamin sodassa pronssi- ja purppuratähden. ”Nämä eivät merkitse mitään,” sanottiin myöhemmin Syntynyt 4. heinäkuuta -elokuvassa.

Koonnut: Henri Lassander