Uusimmat

Night Visions -festivaali paljasti vieraansa: Richard Stanley, Brian Yuzna…

30.10.2015 10:03 Muropaketin toimitus

Night Visions Maximum Halloween -festivaali on julkistanut Helsinkiin saapuvat kansainväliset vieraansa.

Eteläafrikkalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Stanley (1966) saapuu Helsinkiin kaikkiaan neljän elokuvan tiimoilta. Night Visions esittää hänen ohjaamansa mystisen sarjamurhaajatrillerin Dust Devil (Etelä-Afrikka/Iso-Britannia 1992), postapokalyptisen scifielokuvan Hardware (Iso-Britannia/USA 1990) sekä dokumentin The Secret Glory (Iso-Britannia 2001), joka käsittelee natsien okkultismi-innostusta.

Stanley itse nähdään pääosassa David Gregoryn ohjaamassa dokumentissa Lost Soul (USA 2014).

Filippiineillä syntynyt ja sittemmin amerikkalaistunut indie-kauhun uranuurtaja, ohjaaja-tuottaja Brian Yuzna (1949) tuo Helsinkiin kolme elokuvaansa. Hänen omista ohjauksistaan ohjelmistossa nähdään kauhusatiiri Society (USA 1989) ja kolmesta tarinasta koostuva H.P. Lovecraft -antologia Necronomicon (Ranska/USA 1993), jonka ohjauksesta vastaavat Yuznan lisäksi Christophe Gans ja Shûsuke Kaneko.

Festivaalilla juhlistetaan myös Yuznan kaikkien aikojen ensimmäisen elokuvan, niin ikään kirjailija H.P. Lovecraftin tuotantoon perustuvan kauhukomedian Re-Animator (USA 1985) 30 vuoden ikää. Stuart Gordonin ohjaama ja Yuznan tuottama modernin kauhun merkkiteos esitetään juhlanäytöksessä yhä harvinaisemmaksi käyvältä 35 mm filmiltä, kuten Yuznan kaksi muutakin festivaalielokuvaa.

Vuoden underground-tapauksen amerikkalainen tekijä Bennett Jones käynnistää Euroopan-kiertueensa Helsingistä. Muun muassa Boston Underground Film Festivalin yleisöpalkinnon voittanut surrealistinen esikoisohjaus I Am a Knife With Legs (USA 2014) on kuin Michel Gondryn tuotannon ja HBO-hittisarja Flight of the Conchordsin risteytys. Jones on paitsi ohjannut, käsikirjoittanut, tuottanut ja leikannut elokuvansa, myös tehnyt sen musiikin ja nähdään sen pääosassa.Jonesin kanssa Helsinkiin saapuu elokuvan toista pääosaa esittävä Will Crest.

Norjalainen kirjoittaja-ohjaaja Pål Øie (1961) tuo Helsinkiin tuoreen kauhutrillerinsä Villmark Asylum (Norja 2015). Kotimaassaan lokakuun alussa ensi-iltansa saanut ja kassaennätyksiä rikkonut elokuva on itsenäinen jatko Øien esikoisohjaukselle Villmark (2003), jonka sanomalehti Dagbladetin lukijat äänestivät Norjan kaikkien aikojen pelottavimmaksi elokuvaksi.

Festivaalille saapuu myös espanjalainen Héctor Hernández Vicens (1975), jonka esikoisohjaus The Corpse of Anna Fritz (Espanja 2015) on vuoden erikoisimpiin lukeutuva elokuvahelmi. Tabuaiheita kaihtamaton psykologisen kauhun ja buddy-elokuvan yhdistelmä on myös tv-töissä pitkän uran luoneen Vicensin osittain käsikirjoittama.

Night Visions -festivaalia vietetään Helsingissä 4.-8.11.2015. Dome.fi:n vinkit ohjelmistosta löytyvät täältä.