Uusimmat

Haastattelussa Jurassic World -ohjaaja Colin Trevorrow: ”Tämä elokuva ei pilaa lapsuuttanne”

08.06.2015 12:30 Tuukka Hämäläinen

Jurassic World

Jurassic Worldin ensi-illan kynnyksellä monen vanhan Jurassic Park -fanin hermot ovat riekaleina. Onko 14 vuoden odottelun jälkeen luvassa oikeasti hyvä jatko-osa? Huuhteleeko se suusta Jurassic Park III:n (2001) ikävän jälkimaun?

Ohjaaja Colin Trevorrowin mukaan meillä ei ole syytä huoleen. Jurassic World ei yritä jäljitellä aiempia elokuvia, vaan vie elokuvasarjaa uuteen suuntaan.

– Jurassic World ei ole kovin samanlainen kuin edeltäjänsä, mutta se tuottaa kuitenkin saman tunteen. Eikä sitä tehdä tuomalla takaisin tuttuja roolihahmoja, vaan tekemällä sama yhdistelmä seikkailua, kauhua ja tällä kertaa jopa romantiikkaa.

Trevorrow tunnustautuu heti kättelyssä alkuperäisen Jurassic Parkin ja aiempienkin Steven Spielbergin mestariteosten faniksi.

– Olin 16-vuotias kun Jurassic Park ilmestyi. Olin jo ajatellut, että haluaisin tehdä elokuvia, mutta Jurassic Park vahvisti sitä.

– Halusin tehdä Jurassic Worldin, koska olen Spielbergin suuri ihailija. Pidän hänen kyvystään saada aikuiset tuntemaan itsensä elokuvateatterissa jälleen lapsiksi. Uskon, että tämä elokuva onnistuu samassa.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2015/jurassicworld_raptor.png

Indiestä blockbuster-ohjaajaksi

Colin Trevorrow ei ole suurelle yleisölle tuttu ohjaaja.

Ennen Jurassic Worldia mies on tehnyt tv-leffan ja dokumentin lisäksi vain yhden kokopitkän elokuvan, vuonna 2012 ilmestyneen Safety Not Guaranteed -indiekomedian. Sen ja Jurassic Worldin erosta kertovat jo elokuvien budjetit: Safety Not Guaranteed maksoi 750 000 dollaria, Jurassic World 150 miljoonaa.

– Sopeuduin projektiin melko luonnollisesti. Ohjaaminen on joka tapauksessa vaistonvarainen prosessi.

– Olihan se melkoinen harppaus, mutta monella tapaa elokuvien tekeminen oli silti samanlaista. Olipa kyseessä pieni tai suuri elokuva, kyse on lopulta pienestä ryhmästä ihmisiä monien laitteiden keskellä yrittämässä uskotella, että jokin lähtökohtaisesti epätodellinen tuntuisi todelliselta.

Vaikka Jurassic Park on maailman tunnetuimpia leffasarjoja, ei Trevorrow kokenut, että häneen olisi kohdistunut suuriakaan paineita ulkoa päin. Kaikki suorituspaineet olivat sisäisiä.

– Twitterissä tuli jonkin verran sellaisia kommentteja, että ”älä vain pilaa lapsuuttani!” Sellaisiin en voi sanoa muuta kuin, että älkää antako sen olla minun vallassani pilata lapsuuttanne. Ja olen kyllä aika varma, että emme pilanneet.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2015/jurassicworld_pratt_trevorrow.png

Puisto on auki

Jurassic Park -leffojen maailma on muuttunut edellisten elokuvien jälkeen. Dinosaurusten olemassaolosta tuli julkista tietoa Kadonnut maailma -leffan (1997) lopussa, ja jo Jurassic Park III:ssa kaikki tiesivät dinosaurussaaresta.

– Ihmisillä on elokuvassa erilainen suhde dinosauruksiin, koska dinosaurusten olemassaolosta on tiedetty jo pitkän aikaa. Ihmiset ovat tottuneet näkemän dinosauruksia jopa puhelintensa välityksellä, joten ne eivät aiheuta samaa hämmästystä kuin aiemmin. Luulen, että sama pätee elokuvan yleisöön, joka on tottunut näkemään dinosauruksia valkokankaalla.

– Jurassic Worldissa suhtaudumme dinosauruksiin enemmän kuin mihin tahansa eläimiin, ja eläimiin voi olla monenlaisia suhteita. Eläimiä voidaan käyttää maataloudessa tai jopa sodankäynnissä.

Jurassic Worldissa elokuvan nimikkopuisto on ollut auki jo vuosia ja dinosaurukset ovat kaiken kansan nähtävissä. Geenitieteilijä Claire Dearingin (Bryce Dallas Howard) johdolla onkin kehitetty puistolle uusi vetonaula, älykäs petodinosaurus Indominus Rex, joka on siis kokonaan uusi, geneettisesti suunniteltu eläin.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2015/jurassicworld_howard_pratt.png

Trevorrow kirjoitti Jurassic Worldin yhdessä Derek Connollyn kanssa, vaikka käsikirjoittajiksi onkin merkitty kaikkiaan neljä nimeä. Tämä johtuu siitä, että elokuva oli pitkään ”tuotantohelvetissä” ja Spielbergin ideat kävivät vuosien varrella monella käsikirjoittajalla.

– Spielbergillä oli kolme ideaa, joita hän tarjosi usealle kirjoittajalle yrittäessään tehdä elokuvan. Yksi idea oli jo avatusta puistosta, toinen miehestä, joka kouluttaa velociraptoreita, ja kolmas geneettisesti kehitellystä dinosauruksesta.

Trevorrow kehuu myös erinomaisten näyttelijöiden panosta tarinaan.

– Oli hienoa työskennellä sellaisten näyttelijöiden kanssa kuin Chris Pratt, joka on itsekin kirjoittaja. Hän pystyi tuomaan kohtauksiin ideoita, joita emme olisi ajatelleet.