Aki Kaurismäen uutuuselokuva Cannesin elokuvajuhlille

14.04.2011 14:04 Muropaketin toimitus

Aki Kaurismäen uusi elokuva, Le Havre, on yksi 19 Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan valitusta elokuvasta. Cannesin 64. elokuvajuhlia vietetään 11.-22.5.2011.

Le Havre kertoo Marcel Marxista, entisestä kirjailijasta ja tunnetusta boheemista, joka on vetäytynyt vapaaehtoiseen maanpakoon Le Havren satamakaupunkiin. Hän kokee päässeensä lähemmäs kansaa palvellessaan heitä kengänkiillottajan kunnioitettavassa, mutta ei liian tuottoisassa ammatissa.
Hän on haudannut haaveensa kirjallisesta läpimurrosta ja elelee tyytyväisenä kantabaarinsa, työnsä ja vaimonsa Arlettyn muodostamassa kolmiossa kun kohtalo yllättäen heittää hänen tielleen alaikäisen maahanmuuttajapakolaisen pimeimmästä Afrikasta.

Kun Arletty samanaikaisesti sairastuu vakavasti ja joutuu vuoteen omaksi on Marcelin vielä kerran noustava inhimillisen välinpitämättömyyden kylmää muuria vastaan ainoana aseenaan vain synnynnäinen optimismi ja asuinkorttelinsa väen horjumaton solidaarisuus, mutta vastassaan koko länsimaisen oikeusvaltion sokea koneisto, jota tällä erää edustaa poliisin hetki hetkeltä kiristyvä verkko pakolaispojan ympärillä. Marcelin on aika kiillottaa kenkänsä ja paljastaa hampaansa.

Elokuvan päärooleissa nähdään André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin ja Elina Salo. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 9.9.