Alejandro Jodorowsky arvioi Denis Villeneuven Dyyni-elokuvan trailerin: ”Hyvältä näyttää, mutta yksi iso ongelma tässä on”

16.09.2020 07:53 | Muropaketin toimitus

Alejandro Jodorowsky kehuu Denis Villeneuve’ta, mutta megabudjetin myötä elokuvissa on hänen mukaansa aina samat ongelmat.

1970-luvun puolivälissä omaa kunnianhimoista Dyyni-elokuvaansa työstänyt Alejandro Jodorowsky kertoo Premiere-lehden artikkelissa nähneensä Denis Villeneuve’n Dyynin trailerin ja pitäneensä siitä, mutta ohjaaja löytää siitä myös yhden ison ongelman.

– Traileri on oikein hyvin tehty. Siitä näkee, että kyseessä on ison yleisön kaupallinen elokuva, johon on käytetty suuret summat rahaa. Jättibudjetin mukana tulee myös ongelma – siinä ei ole mitään yllättävää. Se näyttää samalta kuin kaikki muutkin isot elokuvat. Valaistus, näytteleminen, kaikki on ennalta-arvattavaa, Jodorowsky sanoo.

Hän toivoo Villeneuve’n elokuvan olevan menestys, mutta jatkaa:

– Kaupallisuus ja auteur-elokuvat eivät voi kulkea käsi kädessä, koska raha menee aina kaiken edelle. Vaikka Denis Villeneuve onkin omaperäinen ohjaaja, niin suuren rahan leffojen ei ole tarkoitus muuttaa maailmaa.

Jodorowskyn omaa Dyyni-elokuvaa on kutsuttu maailman kuuluisimmaksi elokuvaksi, jota ei koskaan tehty. Projektista julkaistiin vuonna 2013 Frank Pavichin ohjaama hieno dokumentti, joka sai Suomen virallisen ensi-iltansa vasta tänä vuonna. Muropaketin arviossa Jodorowsky’s Dune -dokkarin todettiin olevan elokuva, joka jokaisen Denis Villeneuven Dyyniä odottavan pitäisi nähdä.