Uusimmat

Simpsoneista tuttu Duff saapui vihdoin Suomeen – tutustu Homerin suosikkijuoman saloihin!

22.11.2010 09:20 Muropaketin toimitus

Simpsoneista tuttu Duff-olut on noussut silloin tällöin otsikoihin, kun panimoyritykset eri maailmankolkissa ovat keksineet alkaa kaupitella samannimistä mallasjuomaa. Tämän vuoden lokakuussa espanjalainen yhtiö toi Duffin ensimmäistä kertaa myös suomalaisiin kauppoihin ja ravintoloihin.

Simpsoneissa esiintyvä Duff Beer ja sen omistava Duff Corporation ovat taitavasti rakennettuja parodioita yhdysvaltalaisesta olutbisneksestä. Sarjan amerikkalaisyleisö poimii Duffista taatusti enemmän viittauksia oikeasti olemassa oleviin tuotteisiin ja yrityksiin kuin vaikkapa suomalaiset katsojat.

Duff on Simpsoneissa halpa amerikkalainen perusolut. Sitä mainostetaan näyttävästi erityisesti urheilutapahtumien yhteydessä, sillä kohdeyleisö koostuu lähinnä nuorista ja nuorekkaista miehistä. Tuote tuodaankin usein esille vauhdikkaasti ja kursailematta.

Oluttölkit vyöllään, viitta liehuen ja lihakset trikoissa pullistellen Duffia mainostaa Duff-mies. Tämä maskotti on ylitsepursuavassa maskuliinisuudessaan täynnä yhdysvaltalaisen mainosmaailman kliseitä, mutta onnistuu useimmiten riehaannuttamaan ihailijansa eräänlaisena keskiluokan sankarina.

Lakimiesten varjossa

Oikeassa elämässä Duff ei ole ainakaan vielä yhtä hohdokas ilmiö kuin televisiossa. Simpsonien luoja Matt Groening on sanonut, ettei hän halua antaa virallista lupaa oikean Duffin panemiseen, koska pelkää, että tämä saattaisi yllyttää alaikäisiä juomaan. Siksi ainoa Duff-niminen tuote, jolla on Simpsonien tuotantoyhtiön 20th Century Foxin virallinen hyväksyntä, on tölkeissä myytävä energiajuoma. Sitä saa Yhdysvalloissa parista paikasta.

Olutyrittäjiä on ollut muutama. Australialainen Lion Nathan -panimo joutui vaikeuksiin Foxin kanssa 1990-luvun alussa ja luopui oikeuden määräyksestä Duffin myynnistä. Isossa-Britanniassa Daleside Brewery -niminen panimo on tehtaillut omaa Duffiaan vuodesta 1994 saakka, mutta tämä tuote ei liity Simpsoneihin millään tavalla eikä siten ole nostattanut sen kummempaa kohua. Meksikossa Rodrigo Contreras Díaz -nimisen Simpsonit-fanin vuonna 2006 esittelemään Duffiin ei lain koura ole toistaiseksi yltänyt, vaikka se on pullon etikettejä myöten selkeä kopio Homerin latkimasta ohrapirtelöstä.

Suomessa nyt lanseeratulla juomalla ei ole Foxin hyväksyntää sen paremmin kuin muillakaan Duffeilla, mutta maahantuojan edustaja kertoo, että Intoduff s.l. -niminen yhtiö omistaa Duff-tavaramerkin Euroopan alueella. Tämän enempää maahantuoja ei voi alkoholilakisäädöksiin vedoten oluesta puhua, joten asiaa on selviteltävä Espanjasta, missä Intoduff pitää majapaikkaansa.

Carolina Calvo Intoduffin markkinointiyksiköstä huomauttaa, että hänen edustamansa yhtiö on rekisteröinyt Duffin ainoastaan tuotenimenä. Simpsoneihin liittyviä kuvia heillä ei kuulemma ole lupa käyttää. Tästä huolimatta Suomesta saatavien pullojen kyljessä komeilee täsmälleen sama logo kuin televisiosarjassa.

”En tiedä Simpsonien tuotantoyhtiön reaktiosta. Lakimiehemme hoitavat tämänkaltaiset asiat”, Calvo toteaa. Lakikysymyksistä lienee näiden sanojen myötä enää turha yrittää udella.

Simpsoneissa Duff on umpiamerikkalaista tavaraa, mutta meiltä saatava Duff valmistetaan belgialaisessa panimossa. Alun perin vuonna 2009 lanseerattua olutta on Suomen lisäksi kaupan Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa sekä Ruotsissa.

Suomessa alkoholipitoisuudeltaan 4,7-prosenttista Duffia saa tällä hetkellä paristakymmenestä ruokakaupasta. 5,0-prosenttista Duffia on puolestaan ainakin viiden ravintolan listalla.

Sana Duffista on Suomessa levinnyt lähinnä internetissä maahantuojan ahkeran Facebook-mainonnan kautta. Joissain kaupoissa pulloja on lisäksi pidetty oheistuotteiden voimin tavallista näyttävämmin esillä.

Carolina Calvo kertoo, että esimerkiksi Espanjassa markkinointi on jo paremmassa vauhdissa. Siellä Duffia mainostetaan t-paidoissa, julisteissa, sytyttimissä ja jopa tennismailoissa. Kampanjointi on siis kaikkea muuta kuin varovaista siihen nähden, että Foxin lakimieskolonnan varjo väijyy taatusti uhkaavana myös Intoduffin konttorin nurkilla Santiago de Compostelassa.

”Jättää janon”

Keskiverto kaljasieppo tuskin kiinnittää juurikaan huomiota hörppimänsä juoman flavoriin, suutuntumaan, saati ilmeeseen, joten asiantuntija-arvion kuullakseen on käännyttävä kokeneempien maistelijoiden puoleen. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kerhotilassa Akateemisen Olutseuran iltamassa odottavat Duffien korkkausta seuran puheenjohtaja Ilmo Teikari sekä Petri Merikivi ja Noora Nissinen.

Kirkkaan ulkomuodon perusteella ekspertit kertovat odottavansa perus-lageria. Panimon sijainnin piilottelu hillitsee myös toiveita – etiketissä mainitaan vain ympäripyöreästi juoman olevan valmistettu EU:ssa.

Ensimmäinen pullo sihahtaa auki, ja Teikari aloittaa analyysin lasia tiiraten.

”Isokuplainen vaahto, lyhyt kesto. Ei nyt ihan onneton. Tuoksu ei ole ainakaan epämiellyttävä.”

Itse maistelu saa ennakkoluulot hälvenemään ja kulmakarvat kohoamaan. Lageriksi juoman suutuntuma on kuulemma yllättävän hiilihappoinen ja lämmittävä. Maku on happoinen ja aavistuksen katkera.

Merikiven mielestä suuhun jää hörppimisen jäljiltä hieman häiritsevä kuiva maku, kuin Karhusta.

Flavorin pohditaan olevan alkoholinen, mallasmainen – Merikivi aistii kuivaa puutakin.

Kotimaiseen Koffiin verrattuna Duff on tummempaa, maukkaampaa ja pehmeämpää. Nissinen myöntää, että Duffia voisi jopa ostaa, ellei hinta olisi niin korkea. Miehet ovat samaa mieltä: 2,69 euroa pullolta on liikaa, vaikka tavara on keskivertoa suomalaisolutta parempaa.

Pullot ovat tyhjillään ja positiivisen yllätyksen tuottanut Duff Beer testattu. Merikivi kiteyttää kokemuksen lähes mainoslauseen veroisesti: ”Duff jättää janon.”

Katso myös:

Teksti ja valokuvat: Mikko Luntiala / Simpsonit.org
Artikkeli on julkaistu Simpsonit.orgin ja tekijän luvalla.