Uusimmat

Arvostelu: 86-vuotiaan Clint Eastwoodin Sully on takuuvarmaa laatua

07.09.2016 19:52 Aki Lehti

sully-julisteEnsi-ilta: 9.9.2016.
Alkuperäisnimi: Sully
Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Todd Komarnicki
Pääosissa: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Kapteeni pelasti kaikki matkustajat rysäyttämällä lentokoneen jokeen
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Sully – Uroteko Hudson-joella on konkariohjaajan taitavasti rakennettu jännitysdraama.

Clint Eastwoodin ohjaama Sully -Uroteko Hudson-joella -elokuva perustuu tositapahtumaan. Kapteeni Chesley ”Sully” Sullenberger teki tammikuisena aamuna vuonna 2009 onnistuneen pakkolaskun Hudsonjokeen, kun heti nousun jälkeen hänen ohjaamaansa matkustajakone lensi lintuparven läpi ja menetti tehot molemmista moottoreistaan. Yli neljänkymmenen vuoden lentokokemuksen perusteella Sully tiesi, että paluu New Yorkin LaGuardianin kentälle ei onnistuisi. Kukaan koneen 155 matkustajasta ei kuollut ja loukkaantuneiden vammat olivat pääosin lieviä. US Airwaysin lento 1549:n onnettomuutta ja onnistunutta pakkolaskua on kutsuttu Hudsonjoen ihmeeksi. Veteraaniohjaaja Eastwoodia ei kiinnosta niinkään ihme, vaan elokuvan suomenkielisen nimen mukaan itse uroteko ja sen suorittaja, kuinka ihminen toimii suuronnettomuuden uhatessa ja erityisesti sen jälkeen.

Elokuva perustuu Sullenbergerin Highest Duty -elämäkertaan, jonka pohjalta käsikirjoittaja Todd Komarnicki on muokannut näppärän käsikirjoituksen. Pääpaino ei ole itse onnettomuudessa, vaan siinä tekikö Sully (Tom Hanks) oikean päätöksen laskeutuessaan jokeen. Onnettomuustutkijat ovat sitä mieltä, että hän vaaransi matkustajien hengen ja olisi pystynyt laskeutumaan takaisin LaGuardianin tai New Jerseyn Teterboron lentokentälle.

Julkisuudessa Sullysta tuli tietysti heti sankari. Hän jää New Yorkiin onnettomuuden tutkinnan ajaksi ja saa urheudestaan kiitosta kaikilta hänet tunnistavilta kaupungin asukkailta. Unissaan kapteeni näkee kuitenkin painajaisia joissa pakkolasku ei onnistu, vaan kone rysähtää pilvenpiirtäjään. Sully alkaa epäillä toimiko sittenkään oikein, vaikka pelastikin kaikkien hengen.

Jännitysdraaman tiivis tunnelma ei synny itse pakkolaskusta, vaikka se nähdäänkin upeasti toteutettuna moneen kertaan, usean eri henkilön näkökulmasta. Eastwood luo tunnelman keskittymällä Sullyyn, häntä syyllistävään tutkimuslautakuntaan, Aaron Eckhartin esittämään perämies Jeff Skilesiin, lennolla mukana olleisiin tavallisiin ihmisiin ja Sullyn suhteeseen toisella puolen maata olevaan Laura Linneyn esittämään vaimoonsa.

Koko elokuva lepää Tom Hanksin harteilla, joka tekee hienon roolisuorituksen vastahakoisena sankarina. Hanks tietää, että tällaisessa roolissa vähemmän on enemmän. Sully ei halua tehdä itsestään numeroa, vaan toteaa vain tehneen työnsä parhaansa mukaan. Hanks luo hahmon pienin elein, ja kapteenin mietteet tulevat usein katsojalle selväksi ilman että niitä tarvitsee edes sanoa ääneen.

Muille näyttelijöille ei jää juurikaan tilaa, mutta Aaron Eckhart nähdään parhaassa roolissaan pitkään aikaan perämies Skilesina. Hahmolle olisi mieluusti antanut enemmänkin ruutuaikaa, mutta hänen funktionsa on lähinnä vain tukea itseään epäilevää päähenkilöä.

Eastwoodin häpeilemättömän simppeli tyyli toimii edelleen, eikä hänellä olekaan mitään syytä kikkailla tai todistaa 86-vuotiaana kenellekään yhtään mitään. Ammattitaidolla tehty toimiva elokuva toisensa jälkeen riittää. Päähenkilönsä Sullyn tapaan Eastwood luottaa pitkään kokemukseensa ja haluaa vain tehdä parhaansa pitämättä itsestään sen suurempaa meteliä.

Sully ei ole Eastwoodin parhaita ohjaustöitä, mutta se sujahtaa silti helposti hänen teostensa top 10-listalle.

PlusMiinusNolla:

+ Takuuvarmaa Eastwood-laatua
Tom Hanks paranee vanhetessaan
Ei venytetty liian pitkäksi, reilu puolitoista tuntia on tälle tarinalle juuri oikea mitta
– Laura Linney jää roolissaan melkeinpä statistiksi

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat