Arvostelu: Apinoiden planeetan synty on kesän parhaita elokuvia

09.08.2011 10:46 Tatu Junni

Ensi-ilta: 12.8.2011
Alkuperäisnimi: Rise of the Planet of the Apes
Ohjaaja: Rupert Wyatt
Käsikirjoittaja: Rick Jaffa & Amanda Silver
Pääosissa: James Franco, Tom Felton, Andy Serkis, Freida Pinto, Brian Cox & John Lithgow
Pituus: 106 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.apeswillrise.com

Dome 3,5

Pierre Boullen romaani La Planète des singes ilmestyi vuonna 1963. Vain viisi vuotta myöhemmin epäreilua evoluutiota kauhisteltiin myös elokuvateattereissa, kun Franklin J. Schaffnerin ohjaama Planet of the Apes sai ensi-iltansa. Tähän mennessä Apinoiden planeetalla on vierailtu jo kuudessa elokuvassa. Niitä tuorein on Tim Burtonin vuonna 2001 ohjaama versio, jota inhottiin visuaalisesta loistokkuudestaan huolimatta tasaisesti kaikkialla.

10 vuodessa muisto Tim Burtonin uran pahimmasta häpeätahrasta on haalistunut siinä määrin, että Apinoiden planeetta on päätetty palauttaa valkokankaalle. Tämä tapahtuu tietenkin Hollywoodin nykytrendin mukaisesti käynnistämällä elokuvasarja kokonaan uudelleen ja palaamalla tarinan alkulähteille. Ratkaisu on ollut oikea, sillä Rupert Wyattin ohjaama Apinoiden planeetan synty on positiivinen yllätys. Elokuva edustaa hyvännäköistä ja viihdyttävää kevyt-sci-fiä, joka keräsi ensi-iltaviikonloppunaan USA:ssa 54 miljoonan dollarin lipputulot. Tulos on elokuun ensi-illalle erinomainen.

Apinoiden planeetan synty sijoittuu 2010-luvun San Franciscoon. James Francon esittämä tiedemies Will Rodman työskentelee apinoiden parissa löytääkseen lääkkeen Alzheimerin tautiin. Tietenkin Willin isä (John Lithgow) on sairastunut tautiin, jotta typerinkin katsoja ymmärtää miehen motiivin ihmelääkkeen luomiseen. Kuten aina ihmisen leikkiessä valkokankaalla jumalaa, jokin menee pieleen ja maailmaan tupsahtaa vahingossa ennennäkemättömän älykäs simpanssivauva Caesar. Will ottaa veitikan huostaansa ja hämmästyy huomatessaan sen kyvyt. Vuodet vierivät ja Caesar kasvaa aikuiseksi. Niin älykäs eläin kuin onkin, Caesarin apinanvaistot saavat pahaa jälkeä aikaan naapuripiirissä valloilleen päästessään. Tästä alkaa laskeutuminen kohti kurimusta, jonka ytimessä raivostuneet apinalaumat kylvävät tuhoa San Franciscon kaduilla.

Apinoiden planeetan synty herää henkiin aina kun valkokankaalla nähdään yksikin apina, mutta ihmisten väliset kohtaukset ovat uuvuttavaa katsottavaa. Brian Cox, Tom Felton ja David Oyelowoa ovat kaikki saaneet esitettäväkseen yksioikoiset karikatyyrit ja jopa James Francon Will jää melko persoonattomaksi hahmoksi. Pahiten on kuitenkin laiminlyöty Slummien miljonääristä tuttua Freida Pintoa. Hänen hahmollensa Francon tyttöystävänä ei ole keksitty mitään järkevää tekemistä. Tuntuu kuin Pinto olisi elokuvassa vain vakuuttamassa katsojat Willin olevan normaali valkoinen heteromies, johon on turvallista samaistua. Ihmishahmoista ehdottomasti paras on Willin isä Charles, jota koomisista rooleistaan parhaiten muistettu John Lithgow esittää ansioituneesti.

Apinoiden planeetan synty

Vaan viis ihmisistä, sillä Apinoiden planeetan synty on puhtaasti Andy Serkisin juhlaa. Klonkun ja King Kongin tuomalla kokemuksella motion capturen mestari tekee nappiroolin elokuvan koskettavammaksi hahmoksi nousevana Caesarina. Serkisin ohella mahtavaa työtä ovat tehneet myös Weta Digitalin erikoistehostevelhot. Vain muutamassa kohtauksessa täysin digitaalisten apinoiden uskottavuus häilyy hetken. Pääasiallisesti Apinoiden planeetan synty on huikeaa katseltavaa.

Kesän 2011 viihde-elokuvista Apinoiden planeetan synty edustaa kärkikastia. Elokuva on viihdyttävä kokonaisuus, joka pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti ja jättää haluamaan lisää. Harvoin klassikkoon kajoamalla saadaan näin onnistunut elokuva aikaiseksi. Käsikirjoitus toki vetää turhan paljon mutkia suoriksi ja tunnetasolla Apinoiden planeetan synty istuu pitkälti pyörätuolissa, mutta kyllä elokuva kaikkine vikoineenkin näkemisen arvoinen on.

PlusMiinusNolla

+ Näyttää hyvältä, eikä juonikaan ihan huono ole
+ Upeat apinat & Andy Serkis
– Paperiset ihmiset
– Juonen aukot

Arvostelija: Tatu Junni