Arvostelu: Ben Affleckin pitäisi keskittyä ohjaamiseen, muistuttaa Live by Night

10.01.2017 12:22 | Martta Kaukonen

Ensi-ilta: 13.1.2017
Alkuperäisnimi: Live By Night
Ohjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus: Ben Affleck, perustuen Dennis Lehanen romaaniin
Pääosissa:  Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Sienna Miller, Zoe Saldana, Chris Cooper & Matthew Maher
Pituus: 129 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Gangsterin nousu, uho ja tuho kieltolain aikaisessa Floridassa.
Arvostelija: Martta Kaukonen

3,5/5

 

Ben Affleckin soisi keskittyvän vain ohjaamiseen. Tyylikäs gangsteritarina Live By Night olisi saanut lisää syvyyttä, jos Affleck olisi raaskinut antaa elokuvan pääroolin Leonardo DiCapriolle, kuten aluksi oli tarkoitus.

Live by Nightin tarinassa Joe Coughlin (Ben Affleck) ajautuu olosuhteiden pakosta pyörittämään amerikanitalialaisen mafiapomon viinarallia kieltolain kurimuksessa kuivuvaan Floridaan.

Alkuvaikeuksia seuraa hybris. Kaikki tuntuu olevan mahdollista. Mutta mitäpä uhoa yleensä seuraa?

Ben Affleck debytoi ohjaajana vuonna 2007 filmatisoimalla Dennis Lehanen vuonna 1998 ilmestyneen rikosromaanin Gone, Baby, Gone. Tällä kertaa hän on tarttunut saman kirjailijan teokseen Live By Night (2012). Tulkinnassaan Affleck panostaa tyyliin. Elokuva päihittää useimmat lajityypin edustajat jo pelkästään taidokkaalla kuvauksellaan. Epookkia rakennetaan lavastuksella ja puvustuksella, joka vetää melkein vertoja Baz Luhrmannin samaa aikakautta kuvaavalle draamalle The Great Gatsby – Kultahattu.

Siitäkin pitää kiittää, että 1920-luvun Florida kuvataan samanlaisena kulttuurien sulatusuunina kuin New York yleensä. Tarinaan saadaan säröä käsittelemällä ajan yhteiskunnallisiakin ongelmia sen verran, että Ku Klux Klan vainoaa Coughlinia ja tämän kuubalaista viinatrokariheilaa Gracielaa (Zoe Saldana).

Totta kai Live by Night toistaa lajityypin kliseitä, sellaiselta nyt tuskin voisi välttyäkään. Se ei kuitenkaan häiritse, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Onko genren elokuvissa aina aivan välttämätöntä teloittaa ihmisiä parturintuoliin? Entä noudattaako amerikanitalialainen mafia kirjoittamatonta sääntöä, jonka mukaan jonkun porukasta on jatkuvasti  pyöriteltävä hammastikkua suussaan?

Ohjaus on hallussa, mutta käsikirjoittajana Ben Affleck ei vakuuta. Henkilöhahmot ovat Live by Nightissa ohuita kuin paperiarkit. Edes itse näyttelemäänsä hahmoon Affleck ei saa mitään kosketusta. Se ei ole sinänsä mikään ihme, sillä Barbien poikaystävää Keniä sekä ulkoisesti että karismaltaan muistuttava tähti soveltuu paljon paremmin vaikkapa Batmanin rooliin, johon muovisuus jopa sopii. Coughlinin hahmo olisi kuitenkin vaatinut syvyyttä. Gangsterilla kun on omatunto. Sitä ei riitä ilmentämään Affleckin synkeä tuijottelu.

Live by Nightin naishahmot ne vasta ohuita ovatkin. Lolitaa muistuttava nainen/lapsi/nukke Elle Fanning näyttelee seksiorjuudesta pelastettua maalikkosaarnaajaa. Paperilla rooli kuulostaa kiinnostavalta, mutta Affleckista ei ole henkilöohjaajaksi. Fanning liitelee elokuvan läpi kuin eteerinen enkeli, eikä kuvasta millään tavalla roolihenkilönsä kokemia traumoja. Sienna Miller potkii epätoivoisesti vauhtia femme fatalen rooliinsa, mutta jää kauaksi Bette Davisista ja Joan Crawfordista. Zoe Saldanalle sen sijaan ei ole annettu mitään aineksia, joista ammentaa.

Oi niitä aikoja, kun gangsterin heiloja näytteli Jean Harlow!

PlusMiinusNolla

+ Erottuu eleganssillaan edukseen perusgenrepläjäyksistä.
– Henkilöhahmot on piirretty ohuella viivalla.
0 Missä ovat vanhan kunnon ajan gangsterinheilat?

Muropaketin uusimmat