Uusimmat

Arvostelu: Bleed for This yhdistää toimivasti nyrkkeilyelokuvan kliseitä omaperäiseen tunnelmaan

03.01.2017 20:03 Aki Lehti

Ensi-ilta: 6.1.2017.
Alkuperäisnimi: Bleed for This
Ohjaus: Ben Younger
Käsikirjoitus: Ben Younger, Pippa Bianco ja Angelo Pizzo
Pääosissa: Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciarán Hinds, Ted Levine, Christine Evangelista
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Vakavaan auto-onnettomuuteen joutunut nyrkkeilijä ei suostu jäämään eläkkeelle
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Bleed for This noudattaa tuttua kaavaa, mutta nousee perinteisten nyrkkeilyelokuvien yläpuolelle.

Toimittajana näkee turhan harvoin elokuvia, joista ei tiedä ennalta yhtikäs mitään. Bleed for This -leffan kanssa kävi tuuri, sillä istuessani teatterin penkille tiedossani oli vain se, että kyseessä on nyrkkeilyelokuva, jonka pääosassa on Miles Teller.

Ihan passeleita, tuttua kaavaa toistavia ja yllätyksettömiä päähänlyöntielokuvia on maailma pullollaan. Esimerkiksi tasan vuosi sitten Suomen ensi-iltansa saanut Rockyn jatko-osa / spin-off Creed oli positiivinen yllätys. Useimmiten tarjolla on geneeristä mössöä, joka kertoo jo aivan liian monta kertaa eri nimillä nähdyn stoorin. Esimerkiksi toissa syksyn Southpaw lepäsi täysin kroppaansa rääkänneen Jake Gyllenhaalin harteilla.

Cannesissa menestynyt kotimainen Hymyilevä mies taas oli aivan omaa luokkaansa, yksi viime vuoden parhaita elokuvia, mutta se olikin sekoitus nyrkkeilydraamaa ja romanttista draamakomediaa.

Bleed for This ei sekään tuo genreen juuri mitään uutta, mutta toimii yllättävänkin hyvin taitavien näyttelijöiden ansioista. Se onnistui lyömään pari kertaa suoraan päin pläsiä, koska tositapahtumiin perustuva tarina ei ollut kovinkaan tuttu.

Ilmeisesti aika reippaastikin mutkia suoraksi vetävä elokuva kertoo italianamerikkalaisesta Vinny ”Paz” Pazienzasta (Miles Teller), röyhkeän itsevarmasta nyrkkeilijästä, joka voitttaa maailmanmestaruuden, mutta joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen. Lääkärien mukaan hän ei ehkä kävele enää koskaan, mutta murtuneestä niskasta huolimatta Pazienza jatkaa treenaamista yhdessä valmentajansa Kevin Rooneyn (Aaron Eckhart) kanssa, nostellen puntteja salaa keskellä yötä vanhempiensa kellarissa.

Itsensä hurjaan kondikseen treenannut Miles Teller on taas loistava. Hän todisti jo ajat sitten, viimeistään Whiplash-elokuvan rumpalina suurellekin yleisölle olevansa yksi sukupolvensa taitavimmista amerikkalaisnäyttelijöistä. Nuori mies on jälleen oikeassa roolissa, koska hän näyttää luonnostaan koppavan ylimieliseltä ja tässä roolissa se on todellakin vain positiivinen asia.

Eckhart vastaa silti elokuvan parhaasta roolityöstä alkoholismin kanssa taistelevana valmentajana, Mike Tysoniakin auttaneena Rooneyna. Onneksi Eckhart on päätynyt jälleen oikeiden elokuvien pariin kamalien Olympus Has Fallen – ja London Has Fallen -toimintapökäleiden jälkeen. Viimeksi hän loisti Tom Hanksin rinnalla Clint Eastwoodin ohjaamassa Sullyssa Jeff Skilesinä, äärimmäisen luotettavana lentoperämiehenä. Juopon, kaljamahaisen ja kaljuuntuneen Rooneyn rooli ei voisi siitä juuri enempää erota. Miestä ei meinannut aluksi edes tunnistaa, sillä hänen kehonkielensä, äänensä ja tapansa puhua on jotain aivan muuta kuin normaalisti.

Myös Rooma-sarjan Julius Caesarina parhaiten tunnettu Ciarán Hinds vähän koomisena, mutta rakastavana isänä vetää roolinsa hienosti hieman liian överiksi. Viimeksi hän taisi olla näin hyvässä vedossa sivuroolissaan The Disppearance Of Eleanor Rigby -elokuvissa, kahteen osaan jaetussa, saman tarinan eri näkökulmasta kertovissa draamoissa.

Elokuvan ja nyrkkeilyn maailma on miesten maailma, jossa naiset jäävät taustalle, mutta osittain tahallaan. Esimerkiksi Katey Sagalin esittämä Pazin äiti ei halua olla samassa huoneessa, jossa muut katsovat televisiosta kun hänen poikansa naamaa hakataan mössöksi.

Ohjaaja Ben Younger, kuvaaja Larkin Seiple, leikkaaja Zachary Stuart-Pointer ja lavastaja Kay Lee ovat saaneet luotua leffaan omaperäisen tunnelman. Katsoja asetetaan normaalia nyrkkeilyelokuvaa enemmän tarkkailijan asemaan, joka kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin hahmojen lisäksi. Rhode Island, Connecticutia ympäröivät metsäiset maisemat, tavallinen omakotitalo ja julisteet Pazin huoneen seinillä luovat taustan, jota vasten näyttelijöiden on helppo tehdä hahmoistaan kliseineen kaikkineen aitoja ihmisiä.

Tarvittaessa käsivarakamera yrittää tanssia eteenpäin kuin päähenkilö, juuri kuten nyrkkeilijä, jonka niska on murtunut.

Bleed for This on yhdistelmä tuttuja kliseitä ja omalaatuista tunnelmaa. Se on oikein piristävä nyrkkeilyelokuva, vaikkakin vain taidolla tehtyä viihdettä.

PlusMiinusNolla:

+ Koko näyttelijäkööri, erityisesti Aaron Eckhart
+ Näyttää mitä oikeasti tapahtuu kun ottaa liian monta iskua päähän. Ihmisen kroppa hajoaa helposti.
– Muuttuu loppua kohden vähän turhan turvalliseksi
0 Teller on roolissaan hyvä, mutta hänen hahmonsa pään sisään katsojaa ei päästetä

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat