Arvostelu | Nobody nousee muiden toimintaleffojen yläpuolelle Better Call Saul -tähti Bob Odenkirkin ansiosta

06.10.2021 19:53 | Aki Lehti

Aivan erilaisista rooleista tunnettu 58-vuotias Bob Odenkirk on treenannut itsestään uskottavan toimintastaran. Rooli vaatii näyttelijältä paljon muutakin kuin vain hyvää fyysistä kuntoa.


Ensi-ilta: 6.10.2021. (VOD)
Alkuperäisnimi: Nobody
Ohjaus: Ilya Naishuller
Käsikirjoitus: Derek Kolstad
Pääosissa: Bob Odenkirk, Connie Nielsen, RZA, Alexey Serebryakov & Christopher Lloyd
Pituus: 91 minuuttia
Ikäraja: K16


Breaking Badista ja Better Call Saulista tutun Bob Odenkirkin Nobody saapuu lopultakin Suomeen. Toimintaelokuvaa oltiin tuomassa teattereihin alkuvuodesta useampaan otteeseen, mutta se juuttui koronalimboon. Yhdysvalloissa Nobody pyörähti teattereissa jo maaliskuun loppupuolella ja tuli muutamaa viikkoa myöhemmin tarjolle digitaalisena myyntiversiona. Meillä Odenkirkin actiontrilleri jättää lopulta teatterikierroksen väliin ja on nyt ostettavissa digiversiona noin 17 euron hintaan.

Aivan erilaisia rooleja aiemmin tehnyt Bob Odenkirk loistaa väkivaltaisen kostotarinan pääosassa. Leffan tärkeintä antia ovat tietysti komeat toimintakohtaukset, mutta perinteisen mäiskeen yläpuolelle se nousee nimen omaan pääosanesittäjän omistautumisen ansiosta. Roolin voisi vetää läpi puoliunessa vain pelkän rahallisen korvauksen takia. Käsikirjoittajana aloittanut näyttelijä-koomikko on ottanut haasteen vastaan tosissaan ja muuntautuu todella uskottavasti hahmoksi, joka ratkaisee ongelmat väkivallan avulla.

John Wick -luojana tunnetun Derek Kolstadin käsikirjoittama Nobody menee melkein heti itse asiaan. Leffa alkaa montaasilla, joka esittelee Odenkirkin näyttelemän Hutch Mansellin puuduttavaa ja itseään toistavaa arkea. Hän herää, lähtee töihin, piippaa dösätsettiä ja missaa roskakuskin viikosta toiseen muutamalla sekunnilla. Elämä on pelkkää rutiinia yhdessä Becca-vaimon (Connie Nielsen), Blake-pojan (Gage Munroe) ja Abby-tyttären (Paisley Cadorath) kanssa.

Nobody

Päällisin puolin kaikki on hyvin, vaikka vaimo rakentaakin iltaisin tyynyistä barrikadin sänkyyn heidän välilleen. Hutch on appiukollaan (Michael Ironside) töissä, jossa hän saa kuunnella Charlie-lankonsa (Billy MacLellan) miehistä naljailua.

Yhtenä yönä keskiluokkaisen esikaupunkilaisisän elämä muuttuu, tai oikeastaan ottaa takapakkia. Perheen kotiin murtaudutaan. Hutchilla on mahdollisuus huitaista toista rosvoista golfmailalla, mutta hän epäröi viime hetkellä. Nössöön isään ovat pettyneitä niin oma poika, poliisi kuin naapurin tosiäijäkin. Vähäisen rahasumman lisäksi murtomiehet vievät Abby-tyttären kisukorun, jolloin Hutchilla napsahtaa päässä. Kukaan ei loukkaannu, mutta isän suojamuurit murtuvat ja hänen entinen minänsä nousee esiin. Mies päättää etsiä varkaat ja saada korun takaisin keinolla millä hyvänsä.

Bob Odenkirkin esittämänä luuseri-isästä sarjakuvamaiseksi lähitaisteluekspertiksi muuttuva Hutch tuntuu oikealta ihmiseltä. Miehen sisäinen kamppailu entistä minäänsä vastaan vaikuttaa uskottavalta – tai ainakin paljon aidommalta kuin vastaavissa elokuvissa yleensä. Perinteisestä kostoelokuvasta Nobody eroaa eniten sen osalta, ettei Hutch menetä mitään tai ketään läheistään. Vain Hutchin oma ego ottaa osumaa. Erikoishommia entisessä elämässä tehnyt versio Hutchista nousee lopulta väkisin pintaan.

Tavallisen jampan ei tarvitse siis opetella uusia taitoja, vaan vain muistaa, miten hommat hoidetaan. Korunhakureissu ei ala hyvin, sillä taistelu- ja tappamistaidot eivät ole verrattavissa polkupyörällä ajoon. Epäonnistuneen etsintäyrityksen jälkeen Hutch kohtaa bussissa töykeänkusipäisen ja humalaisen miesseurueen, jotka ahdistelevat yksinäistä naista. Paljain käsin köörin sairaalakuntoon pieksevä Hutch julistaa samalla tietämättään sodan venäläismafiaa vastaan.

Hutch on mies, joka haluaa väkivallantekojensa oikeasti tuntuvan joltain. Hän tyhjentää aseensa rauhallisen näköisenä ennen taistelua ja on valmis ottamaan vihollisen iskut vastaan ja vuotamaan verta. Turpasaunan jälkeen bussin peittävät veriroiskeet ovat suurelta osin peräisin pahiksista.

Odenkirk näyttelee todella fyysisen roolin hienosti. Hän treenasi kahden vuoden ajan stunttinäyttelijä Daniel Bernhardtin kanssa muun muassa taistelulajeja. Keski-ikäinen kostaja ei ole rauhallisten vuosien jälkeen timmissä kunnossa, mikä tekee väkivalta- ja räiskintäkohtauksista uskottavia, vaikka ne ovatkin melko tyyliteltyjä. Hardcore-elokuvasta tutun Ilya Naishullerin ohjaama Nobody on koko ajan liikkeessä, ryskien, rymistellen ja ravaten komeasta toimintakohtauksesta toiseen. Stuntit ovat mahtavan näköisiä ja dialogi ei ole pelkkää tahallisen kökköä one-lineria. Pawel Pogorzelskin kamera liikkuu ja liukuu toiminnan keskellä vaivattoman oloisesti.

Nobody on paikoitellen varsin brutaali elokuva. Se ei ole komedia, mutta ei silti ota itseään liian vakavasti. Vain loppupuolella Hutchin eläkkeellä olevan agentti-isän (Christopher Lloyd) väkivaltahassuttelu menee turhan överiksi. Isipapan lisäksi miehen menneisyydestä tietävät myös hänen piilossa elävä adoptioveljensä (RZA) ja Becca-vaimo.

Passeleista sivuosanesittäjistä huolimatta Odenkirk kantaa leffaa harteillaan. Hän tekee useat stuntit ja tyylikkäät taistelukohtaukset vaikeine koreografioineen itse. Kostoelokuva nousee omalle tasolleen, koska teoksesta huomaa väkisinkin kuinka paljon sitä varten on nähty vaivaa.

Nobody tuskin toimisi yhtä hyvin jos pääosassa olisi kuka tahansa laiskempi näyttelijä. Vaikkapa useamman vastaavan roolin tehneen Bruce Willisin tähdittämänä Nobody olisi todennäköisesti korkeintaan keskinkertaista rymistelyä. Vain liksan takia tehtynä leffa hukkuisi muiden vastaavien joukkoon.

Nobody on erittäin viihdyttävä toimintapaketti, joka sekoittaa modernia actionia 1970- ja 1980-luvun synkkiin kostotrillereihin. Bob Odenkirkin Hutch-ammattitappaja ei varsinaisesti nauti teoistaan, mutta tuntee olevansa kunnolla elossa murjoessaan muita ja tullessaan murjotuksi. Hahmon nössömpi puoli naurattaa, mutta luita murskaavana tappokoneena hän on pelottava. Molemmat ääripäät saavat katsojan sympatiat puolelleen.

Nobody on nyt myynnissä ainakin SF Anytimessa. Muihin palveluihin se tulee näillä näkymin vuokralle ja myyntiin 18. lokakuuta, eli vasta samana päivänä kun elokuvan dvd, Blu-ray ja 4K Blu-ray julkaistaan. Leffan lisäksi kannattaa katsoa trailerin alapuolelta löytyvät making of -pätkät, jotka esittelevät mm. vanhemman miehen muutoksen toimintaelokuvanäyttelijäksi.

NOBODY

Arvosana: 4/5

”58-vuotias Bob Odenkirk tekee luontevan loikan toimintaelokuvan puolelle. Nobody viihdyttää suoraviivaisen brutaalilla rymistelyllä ja komeilla taistelukohtauksilla.”

Muropaketin uusimmat