Uusimmat

Arvostelu: brittinäyttelijä Tim Roth loistaa todella synkän Tin Star -rikossarjan pääosassa

12.09.2017 19:54 Aki Lehti

Väkivaltainen noir-henkinen trilleri tarjoaa omituisen salaliiton, komeita maisemia ja upeaa näyttelijäntyötä.

C More -striimauspalveluun on alkanut viime aikoina ilmestyä yhä enemmän yksinoikeudella Suomessa esitettäviä tv-sarjoja, joista brittiläis-kanadalainen yhteistuotanto Tin Star on tähän mennessä paras. Kyseessä on juuri äskettäin Twin Peaksissa nähdyn Tim Rothin tähdittämä rikosdraama, Sky Atlanticin ja Amazonin yhteistuotanto, jonka kaikki 10 jaksoa tulivat Englannissa tarjolle jo 7. syyskuuta, mutta Yhdysvalloissa ne nähdään vasta tämän kuun 27. päivä. Suomalaiskatsojat pääsevät siis kerrankin nauttimaan laatusarjasta ennen jenkkejä.

Todella järkyttävän ensimmäisen kohtauksen jälkeen Tin Star hyppää vuoden ajassa taaksepäin, ja vaikuttaa aluksi olevan pelkkiä kliseitä täynnä oleva tyypillinen poliisisarja, rikosdraama ja trilleri.

Roth esittää Jim Worthia, kanadalaisen Little Big Bear -pikkukaupungin uutta poliisipäällikköä, joka on muuttanut sinne perheineen Lontoosta aloittaakseen uuden elämän. Kytällä on synkkä menneisyys vanhassa kotimaassaan, alkoholiongelma ja vaikeuksia sopeutua uuteen kulttuuriin ja ympäristöön. Perheen teinitytär Anna (Abigail Lawrie) on ikäistään kypsempi, vaimo Angela (Genevieve O’Reilly) on perinteinen miehelleen vielä yhden mahdollisuuden antanut perheenäiti ja viisivuotias Peter (Rupert Turnbull) on fiksu pikkumies.

Kaikki kuitenkin muuttuu hämmästyttävän nopeasti North Stream Oil -firman perustaessa kaupunkiin öljynjalostamon. Jättiyhtiö tarjoaa uusia työpaikkoja, mutta tuntuu tekevän aivan mitää lystää, eikä poliisipäälliköllä vaikuta olevan juuri lainkaan mahdollisuuksia vaikuttaa heidän omavaltaisiin touhuihinsa.

Pian sukset menevät niin pahasti ristiin, että yhtiön turvallisuuspäällikkö salakuuntelee poliisilaitoksella käytäviä keskusteluja ja Worthin perheen perässä on neljä psykopaattista palkkamurhaajaa.

Roth on roolissaan loistava eräänlaisena Jekyll & Hyde -hahmona, jonka muodonmuutos tapahtuu puhtaasti alkoholin avulla. Parin ensimmäisen jakson ajan hän on kaikista perheelleen tapahtuvista kamaluuksista huolimatta hyvä isä ja poliisi, mutta alkoholisti päätyy juomaan kolmen kuivan vuoden jälkeen asioiden muuttuessa uhkaavasta järkyttäväksi tragediaksi.

Worth kertoo ensimmäisen jakson alussa AA-kerhossa olevansa täysin eri ihminen juodessaan ja se todellakin pitää paikkansa. Roth esittää sarjassa periaatteessa kahta eri hahmoa, sillä niin paljon skarppi poliisipäällikkö eroaa kännissä kusipääksi muuttuvasta vaarallisesta ja arvaamattomasta miehestä.

Sarjan juonesta ei viitsi paljastaa tämän enempää. Kerrotaan vain, että jättifirman suoranainen pahuus ja radikaalit, äärimmäisen väkivaltaiset toimintatavat vaikuttavat aluksi vähän epärealistisilta, mutta sarja vihjaa jo ensimmäisen jakson aikana, että Worthin perässä ei ehkä olekaan vain öljyfirma, vaan syy vainoon löytyy jostain hänen synkästä menneisyydestään.

Osa Tin Starin viehätyksestä perustuu sen komeisiin maisemiin, joilla hehkutellaan juuri sopivasti. Ilmakuvat kaupunkia ympäröivistä Kalliovuorista ja Kanadan upeasta luonnosta luovat mukavan ristiriitaisen tunnelman, maailman ollessa itkettävän kaunis, vaikka siellä asuville ihmisille tapahtuu aivan kamalia asioita.

Tin Star on kolmen jakson perusteella kaikkea muuta kuin perinteinen poliisisarja. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa mihin suuntaan seuraavissa jaksoissa mennään. Ainoa varma asia on se, että heikkohermoisille sarjaa ei voi suositella.

Kymmenestä jaksosta koostuva Tin Star on oivaa, vaikkakin paikoin todella raskasta tv-viihdettä, joka tulee aivan taatusti katsottua loppuun asti. Siinä yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla noir-elokuvat, tietynlainen skandinaavinen tunnelma, kanadalaisen pikkukylän mentaliteetti, brittisarjojen taattu tyyli ja laatu, länkkärit, perhedraama ja ääriväkivaltainen kostotarina.

Tin Star -sarjan ensimmäinen jakso tuli tarjolle C More -striimauspalveluun tänään 12. syyskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat