Uusimmat

Arvostelu: Bruce Willisin tähdittämä RED on hyvä toimintakomedia

10.11.2010 10:27 Muropaketin toimitus

Ensi-ilta: 12.11.2010
Alkuperäisnimi: RED
Ohjaaja: Robert Schwentken
Käsikirjoittaja: Erich Hoeber, Jon Hoeber & Warren Ellis (tarina ja hahmot)
Pääosissa: Bruce Willis, Morgan Freeman, Helen Mirren, Karl Urban, Mary-Louise Parker, John Malkovich & Brian Cox
Elokuvan pituus: 113 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.nordiskfilm.fi

Dome

Jos kesällä teattereihin saapunut A-Team tuntui liian lapselliselta, katso samassa hengessä tehty RED. Järin persoonallinen saksalaisohjaaja Robert Schwentken elokuva ei ole, mutta hyvää viihdettä ja oiva aivotoiminnan nollaaja kuitenkin.

RED ratsastaa hieman samalla ajatuksella kuin Clint Eastwoodin vuonna 2000 ilmestynyt Space Cowboys: vanhojen pierujen on pistettävä haisemaan vielä kerran. Elokuvan nimi on peräisin sanoista ”Retired”, ”Extremely” ja ”Dangerous”.  

Frank Moses (Bruce Willis), Joe Matheson (Morgan Freeman), Marvin Boggs (John Malkovich) ja Victoria (Helen Mirren) ovat eläkkeelle siirtyneitä CIA-agentteja, jotka entinen työnantaja on määrännyt lahdattavaksi USA:n varapresidentin salaisuuksia suojellakseen. Vaikka elämä ehtoopuolelle onkin jo ehtinyt, eivät Moses ja kumppanit suostu ottamaan nappia otsaansa. Kunnon agentti taistelee tulta vastaan tulella, oli ikäluokka mikä tahansa.

Elokuvan paras puoli on näyttelijäkaarti, joka koostuu Morgan Freemanin, Helen Mirrenin, John Malkovichin, Brian Coxin ja Mary-Louise Parkerin kaltaisista osaajista. Mirren, Malkovich ja Parker esiintyvät yleensä huomattavasti vakavammissa rooleissa, joten heidän irrotteluaan REDissä on ilo katsella. Bruce Willis voisi toki näytellä oman roolinsa vaikka unissaan – niin tutulla maaperällä hän hahmonsa kanssa liikkuu – mutta romantiikannälkäinen Moses-renttu onnistuu silti voittamaan puolelleen.

Tulevan Judge Dredd -elokuvan tähti Karl Urban nähdään roolissa, jollaiset menivät vielä 2000-luvun alkupuolella Colin Farrelille. CIA:n verikoiraa esittävä Urban ei tee ikimuistoista työtä, mutta hänen närkästyneet kasvonsa auttavat rakentamaan riittävän toimivan vastapelurin Willisin johtamalle eläkeläiskoplalle.

REDin tarinan uskottavuuteen ei kannata tarttua, sillä se olisi pelkkää tyhjän ilman haromista. Tapahtumat ovat täysin epäuskottavia, mutta koska elokuvan genre antaa tämän anteeksi, eivät pahimmatkaan ylilyönnit häiritse. Kieli poskella tehty kohellus on helposti rasittavaa katseltavaa, mutta REDin kohdalla homma toimii.

RED perustuu löyhästi sarjakuvaan, kuten noin 25 prosenttia kaikista Hollywood-elokuvista nykyään. Suomeksi Warren Ellisin ja Cully Hamnerin USA:ssa vuosina 2003-2004 ilmestynyttä sarjaa ei ole julkaistu.

PlusMiinusNolla

+ Leppoisaa toimintaviihdettä
+ Poikkeuksellisen hyvät näyttelijät
– Omaperäisyys puuttuu
– Sarjakuvan fanien kannattaa pysytellä elokuvasta loitolla, sillä vapauksia on otettu reippaalla kädellä.

Arvostelija: Tatu Junni