Arvostelu: Creed: The Legacy of Rocky on positiivinen yllätys

29.12.2015 16:22 | Aki Lehti

creedpostersmallEnsi-ilta: 01.01.2016.
Alkuperäisnimi: Creed
Ohjaus: Ryan Coogler
Käsikirjoitus: Ryan Coogler, Aaron Covington
Pääosissa: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashād, Tony Bellew
Pituus: 133 min
Ikäraja: K16
Idea: Rocky valmentaa vanhan vastustajansa poikaa
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Seitsemäs Rocky onnistuu siinä missä Star Wars: The Force Awakens ei. Creed: The Legacy of Rocky on saman aikaisesti toimiva uusintaversio ja jatko-osa, joka ei ole pelkkää vanhan kierrätystä.

Vaikka Creed: The Legacy of Rocky -elokuvan alkuperäisnimi onkin vain Creed, niin se on silti ehdottomasti Rocky-leffa, jo seitsemäs erittäin epätasaisten teosten sarjassa. Vuoden 2006 Rocky Balboa olisi ollut luonteva lopetus nyrkkeilysaagalle, mutta Creed onnistuu jatkamaan Rockyn kertomusta yllättävän tyylikkäästi. Se esittelee katsojille uuden sankarin uusintaversion ja jatko-osan hybridissä, joka on yksi parhaista Rocky-leffoista alkuperäisen elokuvan ohella.

Michael B. Jordanin esittämä Adonis Johnson ei ehtinyt tutustua kuuluisaan isäänsä, raskaansarjan mestari Apollo Creediin, joka kuoli nyrkkeilyottelussa ennen hänen syntymäänsä. Adonis on päätynyt lastenkotiin äitinsä heitettyä henkensä. Sieltä hänet pelastaa Creedin leski, joka ottaa miehensä syrjähypyn seurauksena alkunsa saaneen pojan hoiviinsa. Noin 20 vuotta myöhemmin Adoniksella on hyväpalkkainen toimistoduuni, mutta nyrkkeily kiinnostaa enemmän kuin paperienpyörittely. Itseoppinut nuorimies ottelee salaa Meksikossa, mutta ammattilaiskehät vetävät häntä puoleensa. Adonis muuttaa Philadelphiaan, missä isänsä aikanaan otteli legendaarisen ottelun Rocky Balboaa vastaan.

Adonis etsii Rockyn käsiinsä ja pyytää nykyisin edesmenneen vaimonsa mukaan nimettyä ravintolaa pyörittävää vanhaa herraa valmentajakseen. Ensin Rockya ei moinen pesti voisi vähempää kiinnostaa, ei vaikka miehelle selviää kuka Adoniksen isä oli. Lopulta pappa suostuu hommaan nähdessään Creed Juniorissa paljon samaa kuin vanhassa vastustajassaan, josta tuli hänen paras ystävänsä.

Tietysti Adonis saa pian itse mahdollisuuden mestaruusotteluun, rakastuu naapurissa asuvaan muusikkoon ja valmentaja Rockyllakin on omat huolensa. Leffan perusasetelmat ovat samat kuin alkuperäisteoksessa, mutta silti se seisoo jopa hämmentävän hyvin omilla jaloillaan.

Creed on sekoitus jotain uutta, nostalgiaa ja toimivia kliseitä. Ohjaaja Ryan Coogler kunnioittaa alkuperäisen Rockyn käsikirjoitusta ja on tajunnut poimia siitä parhaat palat yhdessä käsikirjoittakumppani Aaron Covingtonin kanssa. Rocky-leffat ovat voittamisen lisäksi tarinoita menetyksestä ja teema on tässäkin mukana. Tessa Thompson Adoniksen naisystävä Biancana on kuulonsa menettämässä oleva muusikko, joka haluaa tehdä mahdollisimman paljon musiikkia ennen kuuroutumistaan. Rocky on elävä legenda, mutta kaikki hänelle rakkaat ja läheiset ihmiset ovat kuolleet.

Creed olisi taatusti ollut katastrofi huonompien tekijöiden käsissä. Vaikka se on vasta toinen Cooglerin ohjaama täyspitkä, niin hän näytti jo vuoden 2013 Fruitvale Station -elokuvalla hallitsevansa hommansa. Michael B. Jordan loisti myös sen pääosassa ja Creedin myötä hänen tulevaisuutensa näyttää valoisalta. Liekin rooli viime kesän kamalassa Fantastic Fourissa on kohta unohdettu.

Sylvester Stallone on aina ollut paljon muutakin kuin mongertava toimintastara. Mieshän osaa tunnetusti myös näytellä, ja Cooglerin avustuksella hän tekee nyt yhden hienoimmista rooleistaan. Rockyn hahmo on hänelle tuttuakin tutumpi. Vanhentuneen nyrkkeilijän monologi menetyksistään ja menestyksestä maksamastaan hinnasta saa silmäkulman märäksi.

Coogler on ilmeisen mieltynyt simppeleihin kuviin, joissa kamera seisoo paikoillaan ja näyttelijät saavat tehdä työnsä rauhassa. Kaksi ihmistä täyttävät myös valkokankaalla väliinsä jäävän tyhjän tilan. Erityisen hyvin yhteen pelaavat Stallonen ja Jordanin kemiat.

Coogler hallitsee myös haasteellisemmat kikkailut. Kuvaaja Maryse Albertin steadicam pyörii nyrkkeilijöiden ympärillä koko kaksi erää kestävän Adoniksen ensimmäisen ammattilaisottelun ajan. Tällä kertaa kyseessä on oikeasti yli neljä minuuttia pitkä yhden kameran otto ilman leikkauksia.

Elokuvan on ilmeisesti tarkoitus aloittaa Creed-leffojen sarja. Vaikka Adonis Creed onkin oiva hahmo Rockyn tilalle, niin jos ja kun tämä teos saa jatko-osan, niin sen on vaikea kuvitella toimivan ilman Stallonea.

Creed: The Legacy of Rocky ei missään tapauksessa ole mestariteos, mutta onpahan kuitenkin perhanan viihdyttävä ja tunteisiin menevä leffa, joka osaa kääntää melkeinpä kaikki nyrkkeilyelokuvien kliseet hyveiksi.

PlusMiinusNolla:

+ Treenauskohtaus ja tutut paikat Philadelphiassa eivät tunnu pelkältä nostalgiapelleilyltä
+ Perinteistäkin perinteisimpi Hollywood-tuotanto tuntuu osaavissa käsissä tuoreelta
+ Asettelee palikat näppärästi kohdilleen mahdollista jatko-osaa varten
– Rockylle kirjoitettu sivujuoni on tarpeeton

Muropaketin uusimmat