Arvostelu: Daniel Radcliffen Swiss Army Man -pierukomedia on hullun hauska ja koskettava

12.01.2017 12:15 | Aki Lehti

Ensi-ilta: 13.1.2017.
Alkuperäisnimi: Swiss Army Man
Ohjaus: Daniels (Dan Kwan & Daniel Scheinert)
Käsikirjoitus: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Pääosissa: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead
Pituus: 97 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Autiolle saarelle haaksirikkoutunut mies pysyy hengissä löytämänsä piereskelevän ruumiin avulla.
Arvostelija: Aki Lehti

Daniel Radcliffe todellakin haluaa Harry Potter -leimastaan eroon ja onnistuu siinä viimeistään tämän upean surrealistisen komediadraaman avulla, joka sukeltaa syvälle ihmismielen sisään laskemalla peräilmaa.

Swiss Army Man -sekoilun ensimmäinen omituisuus on se, että siloposkinen näyttelijä Paul Dano on onnistunut kasvattamaan parran. Se saattaa olla myös feikki, mutta kaikki muu tässä elokuvassa on taatusti totta. Ainakin jos uskot asioihin samalla tavalla kuin Danon esittämä Hank Thompson, joka on haaksirikkoutunut autiolle saaarelle ja luopunut toivosta pelastua. Hän päättää tappaa itsensä, mutta huomaa hirttäytyessään rannalle ajautuneen ruumiin. Itsemurhayritys onneksi epäonnistuu ja Hank on riemuissaan saamastaan seurasta, vaikka Daniel Radcliffen näyttelemä Manny onkin kuollut ja päästelee kaasuja ulos kropastaan kunnon äänenvoimakkuudella. Seuraavassa kohtauksessa Hank ajaa Mannyn pierujen voimalla hullua vauhtia tämän ruumiilla kuin vesiskootterilla.

Alku on kuitenkin vain lämmittelyä, sillä leffa muuttuu edetessään vielä paljon omituisemmaksi, ja vaikka siitä nauttiminen vaatii sivistynyttä ymmärrystä pieruhuumorin päälle, niin Swiss Army Man on paljon muutakin.

Parhaan ohjauksen palkinnon Sundance-elokuvafestivaalilla voittanut elokuva aiheutti myös närää ja Helsingin pressinäytöksestäkin käveli ainakin yksi keski-ikäinen naistoimittaja ulos jo noin 20 minuutin jälkeen. Harvinaista kyllä, niin moni kollega myös nauroi reippaasti ääneen, kun yleensä presseissä kuullaan lähinnä hymähdyksiä. Itse hihitin vedet silmissä.

Silmät kostuivat muistakin syistä ja reilun puolentoista tunnin aikana tuli käytyä läpi melkoinen tunneskaala. Swiss Army Man itkettää, naurattaa, saa tuntemaan myötähäpeää, koskettaa ja sukeltaa syvälle ihmisyyteen, ihmissuhteisiin, yksinäisyyteen, mielen sairauksiin ja rakkauteen. Puhumaan alkava Manny-ruumis osoittautuu ihmisversioksi sveitsiläisestä linkkuveitsestä, kuten leffan nimikin jo kertoo.

Yhteisnimellä Daniels itseään kutsuvat ohjaaja-käsikirjoittajat Dan Kwan ja Daniel Scheinert esittelevät katsojalle raadon, jonka suusta on helppo juoda sadevettä ja jonka housuissa jöpöttävä vehje on kompassi, joka sojottaa oikeaan suuntaan. Käyttöesineen lisäksi Manny on mitä parasta seuraa pohtia muun muassa rakkautta, naisia ja masturbointia, josta ruumis innostuu erityisen paljon tuijottaessaan Sports Illustrated -lehden kauniita malleja.

Kerrankin leffan mainoslause pitää paikkansa, sillä mitään vastaavaa en ole aiemmin nähnyt, vaikka löytyyhän tästä yhtymäkohtia esimerkiksi Ryan Reynoldsin keväällä 2015 nähtyyn hienoon Voices-leffaan. Ohjaaja-käsikirjoittajat ovat tehneet oikeasti omaperäisen surrealistisen komediadraaman ja Radcliffelle ei voi kuin nostaa hattua. Nuorimies on Harry Pottereiden jälkeen ottanut aiemminkin riskejä, mutta Mannyn rooli on jotain ainutlaatuista. Jotain hänen omistautumisestaan kertoo taatusti se, että näyttelijä otti elokuvan promokiertueelle mukaan oman ruumiinsa, jota hän raahasi ympäri maailmaa.

Paul Dano on aina ollut taitava näytelijä ja tekee nytkin hienon roolin ilmeisen mielisairaana Hankina, mutta loistavan leffasta tekee Radcliffen roolisuoritus. Kuolleen ja liikkumattoman miehen esittäminen, joka Hankin avulla kuitenkin pystyy erilaisiin temppuihin, ei ole helppo homma.

Traileri, joka tuli kurkattua vasta leffan jälkeen ei todellakaan anna kunnon kuvaa Swiss Army Manista, sen ollessa oikeasti paljon syvällisempi suolistokaasuineen kuin mainos antaa ymmärtää. Ovatko kaikki kummallisuudet vain Hankin mielisairasta kuvitelmaa vaiko totta, sen saat päättää ihan itse. Oli miten oli, niin Swiss Army Man on todella hauska ja koskettava teos, alkuvuoden parhaita elokuvia.

PlusMiinusNolla:

+ Daniel Radcliffe
+ Pieruhuumori johtaa syvälliseen pohdintaan
+ Oikeasti erilainen ja omaperäinen elokuva
0 Jos peräilman laskeminen ei naurata alkuunkaan, niin tästä on vaikea innostua

Muropaketin uusimmat