Uusimmat

Arvostelu: Disneyn Kaunotar ja hirviö on hirveän kaunis uusintaversio

14.03.2017 18:55 Aki Lehti

Ensi-ilta: 17.3.2017
Alkuperäisnimi: Beauty and the Beast
Ohjaus: Bill Condon
Käsikirjoitus: Stephen Chbosky ja Evan Spiliotopoulos
Pääosissa: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen, Kevin Kline, Josh Gad ja Stanley Tucci
Pituus: 130 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Klassikkosatu on tehty uusiksi oikeilla näyttelijöillä ja modernilla tekniikalla
Arvostelija: Aki Lehti

3/5

Disneyn oikeilla näyttelijöillä toteuttama Kaunotar ja hirviö on onnistunut uusintaversio, joka toimii parhaiten nostalgiannälkäisille.

Disneyn animaatioversio Kaunotar ja hirviö -sadusta voitti vuonna 1991 Oscarin musiikistaan ja oli ehdolla myös vuoden parhaaksi elokuvaksi. Emma Watsonin tähdittämä näytelty uusintaversio seuraa piirrettyä melkeinpä orjallisesti ja luottaa nostalgiaan, mutta leffa toimii silti itsenäisenä teoksena.

Belle on paras Disney-prinsessa kautta aikain. Watsonin esittämä lukutoukka ei kaipaa pelastajaa tai prinssiä pitämään itsestään huolta, vaan on vahva nuori nainen, joka ei välitä Luke Evansin esittämän ihanan ällöttävän Gaston-limanuljaskan liehittelyistä tai muiden pilkasta, vaan elää elämäänsä juuri kuten tahtoo, haaveillen jostain suuremmasta. Pikkukylän asukkaat saavat ilkkua hänen intohimoiselle harrastukselleen aivan vapaasti. Belle rakastaa kirjoja, lukemista ja uuden oppimista, eikä pilkka satuta häntä. Belle on kaikkea muuta kuin perinteinen neito hädässä ja intohimoinen bibliofiili on vielä aiempaa enemmän feministi, joka esimerkiksi opettaa tuppukylän pikkutyttöjä lukemaan.

Kaunotar ja hirviö aiheutti ennakkoon pienimuotoisen kohun, sillä Gastonin palvelija Le Fou (Josh Gad) on ensimmäinen avoimesti homo hahmo Disney-elokuvissa, mutta asiasta noussut meteli on täysin turha ja typerä, sillä jo animaatio vihjasi samaan suuntaan. Mukana on tasan yksi kohtaus, joka tekee muutakin kuin vain vihjailee sidekickin seksuaalisesta suuntautumisesta. Loppukohtauksessa Le Flou tanssii ja ilakoi toisen miehen kanssa muutaman sekunnin verran.

Kaunotar ja hirviö on tehty 160 miljoonan taalan budjetilla ja se näkyy. Suoraan satukirjan sivuilta ruudulle pomppaava Bellen kotikylä ja kuin Tim Burtonin muistikirjasta lainattu hirviön goottilinna näyttävät upeilta, mutta parasta antia on hirviö itse. Dowtown Abbey -sarjasta tuttu Dan Stevens on liikkeenkaappaustekniikan, maskeerauksen ja erikoistehosteiden avulla tarvittaessa hurjan pelottavava peto, mutta näyttää suurimman osan ajasta melankolian musertamalta villieläimeltä, jonka silmissä näkyy ihmisyys ja katumus. Sarvipäisessä karvaturrissa on myös jotain samaa kuin Jean Cocteaun vuoden 1946 Kaunotar ja hirviö -elokuvan monsterissa.

Tunnelmaltaan uusi versio on lähellä Hollywoodin kulta-aikojen musikaaleja räiskyvässä mahtipontisuudessaan, mutta se osaa myös rauhoittua tarpeen tullen. Leffan tehostetykittely on tahallisen överiä, mutta se ärsyttää vain muutamassa kohtauksessa. Esimerkiksi Be Our Quest -laulun aikana linnan elävät ja tanssivat esineet saavat aikaan CGI-ähkyn. Tietokonetehosteista vain hirviön linnan lähimetsässä ensin Maurice-isää (Kevin Kline) ja myöhemmin Belleä jahtaavat sudet ovat turhan keinotekoisen näköisiä. Muuten oikeiden näyttelijöiden ja digitehosteiden hybridi toimii saumattomasti.

Vuoden 1991 versiota varten Howard Ashmanin sanoittamien ja Alan Menkenin säveltämien klassikkolaulujen lisäksi kuullaan muutama uusi kappale, joista hirviön esittämä Evermore on ehdottomasti paras. Menken on säveltänyt myös uudet biisit ja sanoitukset niihin on tehnyt Tim Rice. Hoilauskohtaukset toimivat myös oikeiden näyttelijöiden esittäminä mainiosti, eivätkä musikaaliosuudet tunnu lainkaan päälleliimatuilta.

Disneyn uusintaversioista Jon Favreaun ohjaama Viidakkokirja on edelleen paras, mutta Kaunotar ja hirviö kiilaa helposti kakkossijalle. Eniten tästä saavat irti nostalgiannälkäiset fanit, mutta leffa toimii myös itsenäisenä teoksena.

PlusMiinusNolla:

+ Upean näköinen
+ Saduksi pääosahahmot ovat mukavan moniulotteisia
– Hirviön muuttuminen mallipojan näköiseksi prinssiksi on antikliimaksi, kuten animaatiossakin.
0 Elokuvan suurin sankari on Philippe-hevonen, mutta sitä näyttelevän hepan nimeä ei löydy mistään!

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat