Arvostelu: Drive on täydellisyyttä lähentelevä rikoselokuva

07.10.2011 09:40 | Tatu Junni

Ensi-ilta: 7.10.2011
Alkuperäisnimi: Drive
Ohjaaja: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoittaja: Hossein Amini (perustuu James Sallisin kirjaan)
Pääosissa: Ryan Gosling, Carey Mulligan & Bryan Cranston
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K18
Kotisivu: www.facebook.com/DriveTheMovie

Dome 4

Kalsean vastaanoton saaneen Valhalla Rising -elokuvan jälkeen tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refn on osunut napakymppiin. Drive on täydellisyyttä lähentelevä rikoselokuva.

Päivisin stuntmies ja automekaanikko, öisin pakoauton kuski, joka tuntee Los Angelesin kadut paremmin kuin sen enkelit. Ryan Gosling esittää Driven päähenkilöä, nimetöntä miestä, jota nimitetään vain Kuskiksi. Vähäeleisen ja vetäytyvän hurjapään toiveissa siintää kilpakuljettajan ura, mutta kuten kaikissa kunnon noir-tarinoissa myös Drivessa haaveet kaatuu, varjot saapuu ja yöhön kuljettaa. Jopa orastava suhde naapurissa elävän Irenen (Carey Mulligan) kanssa kokee ensimmäiset vastoinkäymisensä ennen kuin on ehtinyt edes alkaa.

James Sallisin romaaniin Kylmä kyyti perustuva Drive on noussut vuoden 2011 kehutuimpien elokuvien joukkoon. Se on tämän genren edustajalta vähintään yhtä yllättävä saavutus kuin Nicolas Winding Refnin Cannesissa pokkaama parhaan ohjaajan palkinto. Lukuisia yhdentekeviä rikostrillereitä nähneelle Drive on kuin isku kasvoihin. Mistä tämä tuli? Elokuva keskittyy harvinaisen hyvin olennaiseen, eikä se turhia kikkaile tai vitsaile. Tasapaino toiminnan, draaman ja trillerin välillä on yksinkertaisesti täydellinen.

Käsikirjoitus ei ole maailman omaperäisin, mutta elokuvan ohjaus, ääniraita ja näyttelijäsuoritukset takovat tähtiä tauluun senkin edestä. Driven tunnelma on yhtä eteerinen kuin Ryan Goslingin roolisuoritus. Vaikka valkokankaalla nähdään vauhdikkaita kohtauksia ja elokuvan jännite pysyy yllä koko ajan, on Driven katsominen kuin leijumista, öinen matka autiolla moottoritiellä kahden maailman välissä.

Driven eteeristä tunnelmaa leikkaavat vain väkivaltakohtaukset, jotka ovat hyvin verisiä. Katsoja vedetään usvasta tähän maailmaan yhdellä iskulla. Refn ei tyylittele tai piilottele väkivallan seurauksia. Meno on maanläheistä ja siksi niin raakaa. K18-ikäraja tuntuu silti hieman liioitellulta. Elokuva ei kuitenkaan esittele tällä saralla mitään mitä esimerkiksi Grand Theft Autossa ei olisi vielä nähty.

Onko Drive vuoden 2011 parhaita elokuvia? Kyllä on, ja vieläpä helposti. Pettymys se voi olla ainoastaan Christina Hendricksin faneille. Mad Men -tv-sarjasta tutun näyttelijän rooli kun jää yllättävän pieneksi.

PlusMiinusNolla

+ Paras rikoselokuva aikoihin

Arvostelija: Tatu Junni

Keskustelu

On todella hieno leffa. Unenomainen, eteerinen, kaunis, mutta samalla rankka. Tekee sen minkä aniharva trilleri/toimintapainotteinen leffa tekee, eli menee katsojan ihon alle ja todella säväyttää ja koskettaa, sen sijaan että vain turruttaisi. Tulee jäämään taatusti kummittelemaan pitkäksi aikaa mieleen. Hieno kuvaus, roolisuoritukset sekä musiikki. Moderni klassikko.

Oli kyllä erinomainen. Tyylillisesti tonne 80-luvun tuotantoihin viittava ja ja yksinäinen kostaja- teemaan sopiva leffa. Ainoa leffa miesmuistiin jonka haluaisi katsoa uudestaan vaikka heti. Drive ei ole ES- jonne ystävällinen, eli heidän on parempi katsoa se fast and furious 8 pikakelauksella.

Erikoismaininta vielä loistavasta soundtrackista

Olisi nyt vähintään ansainnut edes oscar-ehdokkuuden.

Tämä oli järkyttävän huono elokuva. Kaikkien kehujen jälkeen odotin jotain parempaa. Itselle tuli mieleen Gomorra- kaikki henkilöhahmot jäävät niin etäisiksi, ettei olisi edes pahastunut vaikka kaikki olisivat kuolleet lopussa mutavyöryyn. Katsoin kelloa muutaman minuutin välein. Päänäyttelijän ilmeettömät kameraan tuijotukset alkoivat ärsyttää jo ennen puoliväliä- oliko sillä niin pahasti ajatuskatkoja vai eikö se vaan muuten vaan osannut olla normaali? Miten kummassa se pariskunta muka rakastui niin vahvasti, että mies on valmis kuolemaan naisen puolesta?

Eikös rapakon takana joku valopää vastikään haastanut porukkaa oikeuteen siitä, että mainokset ja trailerit johtivat häntä harhaan, eikä Drive ollutkaan ”niin kuin Fast & Furious?”
Tunnistaako vierailija ”hohhoijja” jo itsensä? Ihan mielenkiinnosta, mitkä sitten ovat ei-paskimpia ja viihdyttävimpiä leffoja sun mielestäs? Ihan vain vertailukohdan löytääkseni.
BTW, Ghost Dog’han on kans messevä leffa.

Annanko edelliselle kommentoijalle tarpeettomasti huomiota?

Itse leffaan liittyen en voi muuta kuin komppailla kaiken sen kanssa, mitä ympäri nettiä on kehuttu, mutta en muista vielä kenenkään maininneen, kuinka poikkeuksellisesti leffassa oli pokkaa olla yksinkertaisesti hiljaa. Dialogin pätkä saattoi koostua ehkä kuudesta repliikistä, joiden välissä oltiin kymmenen sekkaa lärvi kiinni, eikä silti yhtään tuntunut kiusalliselta tahi turhalta filmin venyttämiseltä. Ehkä joskus on ihan paikallaan heittää ekonomisuus romukoppaan.

siis pas**** ja tylsin leffa mitä muistan…ja paljon leffoja katson…jopa
Ghost Dog oli tämän rinnalla loistava…jos tissien näyttäminen ja ylimenevä veren roiskuminen kiinnostaa niin katso ihmeessä….tämmöisestä maksaisi euroakaan jos tietäisi millainen on…

Drive:n näyttelijäsuoritukset ovat todella ihailtavaa katseltavaa, mutta myös ohjaajan oivalliset kohtaukset lisättynä hypnoosimaisen kauniilla musiikilla tekevät elokuvasta vieläkin paremman! Elokuvassa ei ole turhaa jaarittelua, vaan juoni etenee alusta loppuun ja jättää pienen kysymyksen ilmaan. Mutta parasta rikosdraamaa aikoihin :) Lisää näitä!

Raiggu,

ei ole. Wikipedia tiivistää asian seuraavasti: ”Although Drive shares several characteristics with the similarly-named 1978 Walter Hill car-chase film, The Driver, it is actually adapted from the 2005 James Sallis novel of the same name, with a screenplay by Hossein Amini.”

Onko tämä siis 70-luvun ”Keikkakuskin”(Suomennettu nimi) remake?

Tää leffa tuli kyllä puskista ja yllätti täysin. Aivan mahtava suoritus Ryanilta ja leffan OST on rautaa. Tyylikäs leffa!

Muropaketin uusimmat