Uusimmat

Arvostelu Riz Ahmed loistaa Encounterissa, joka on ihailtavan erilainen alien-elokuva

09.12.2021 12:33 Aki Lehti

Brittiläis-pakistanilainen Riz Ahmed on kadehdittavan taitava näyttelijä. Encounter-tieteiselokuvassa hän tekee lapsensa avaruudesta saapuvalta uhalta pelastavasta ammattisotilaasta upean moniulotteisen hahmon.


Ensi-ilta: 10.12.2021 (Amazon Prime Video)
Alkuperäisnimi: Encounter
Ohjaus: Michael Pearce
Käsikirjoitus: Michael Pearce & Joe Barton
Pääosissa: Riz Ahmed, Octavia Spencer, Janina Gavankar, Rory Cochrane, Lucian-River Chauhan & Aditya Geddada
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K16 


The Night Of -sarjasta sekä Rogue One: A Star Wars Story – ja Nightcrawler -elokuvista tuttu Riz Ahmed todisti viimeistään Sound of Metal -elokuvassa olevansa yksi sukupolvensa taitavimmista näyttelijöistä. Aivan ansaitusti parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden kuulonsa menettävän rumpalin tarinasta saanut Ahmed nähdään tällä kertaa vähän suuremman budjetin tieteiselokuvassa.

Tarkkaan roolinsa valitsevalle brittiläis-pakistanilaiselle Ahmedille tärkeä juttu Hollywood-menestyksessä jättileffojen ja -palkkioiden sijaan vaikuttaa olevan julkisuuden mukanaan tuoma näkyvyys, joka helpottaa hänen työtään ahkerana aktivistina. Ahmed on korostanut useampaan otteeseen olevansa alalla, koska rakastaa näyttelemistä. Muslimimiehenä hän kokee velvollisuudekseen sanoa ääneen kaiken sen, mikä on edelleen liian usein pielessä Hollywood-elokuvien tavassa näyttää uskontokuntansa edustajat.

Mutta mitä tekemistä ihonvärillä tai uskonnolla on Encounter-tieteistrillerin kanssa?

Pintapuolisesti ei juuri mitään, mutta Ahmedin näyttelemän yhdysvaltalaisen merijalkaväen sotilas Malik Khanin taustatarinan kannalta paljonkin. Ansioitunut huippusotilas on viettänyt vuosikausia Afganistanissa, jossa vihollisten ihonväri on suunnilleen sama kuin hänen. Paluu kotimaahan on ollut kaikkea muuta kuin helppo, veteraanin kohdatessa vähättelyä ja suoranaista rasismia.

Aivan liian monen punaniskajuntin mielestä hän on ”yksi niistä”, takuuvarma terroristi.

Encounterin ohjajaja-käsikirjoittaja Michael Pearcen vuoden 2017 mainio Beast-debyytti meni monilta ohi.

Sadunomainen psykologinen trilleri ei paljastanutkaan ohjaajan kaikkia taitoja. Pearcen yhdessä Joe Bartonin kanssa käsikirjoittama Encounter on hyvin erilainen elokuva. Heti alun komeanuhkaavassa kohtauksessa se näyttää Pearcen kyvyt yhdistää karmivia ja kauniita asioita keskenään.

Kaukaa kuvattu meteoriitti hehkuu komeana rysähtäessään Maahan. Pearce leikkaa laajakuvasta suoraan mahdollisimman pieneen, näyttäen lähietäisyydeltä metsän ötököitä touhuamassa meteoriitin jäänteiden seassa. Sääski nappaa sieltä mukaansa jotain vielä paljon paljon pienempää, joka siirtyy ihmiseen itikan imiessä verta. Mikä mikrokokoinen mölliäinen ikinä onkaan, niin se ui ihmisen sisään, parkkeeraten itsensä lujasti kiinni sisuskaluihin.

Encounter käyttää hyväkseen tieteiskauhusta tuttuja elementtejä, joissa jokin avaruudesta saapunut alkaa muokata ja muovata ihmisiä.

Leffa on kuitenkin kaikkea muuta kuin kauhua. Tieteistarina nytkäyttää kertomuksen käyntiin, mutta rullaa lopulta lähinnä vain taustalla. Sen päälle rakennetaan paljon muutakin.

Encounterin on hahmovetoinen elokuva, edeten pääosin päähenkilö Malik Khanin valintojen ja tekojen kautta. Se on myös road trip -kertomus, mutta vielä sitäkin enemmän psykologinen matka Khanin pään sisään.

Sotilas herää hotellihuoneessa ja tarkastaa silmänsä heti ne avattuaan. Avaruudesta saapuneet parasiitit näkee ihmisen muuttunen käytöksen lisäksi hänen mukaansa parhaiten silmistä. Tämän Khan sanoo myöhemmin myös ääneen. Fakta vilahtaa hänen hallussaan olevissa armeijan salaisissa papereissa. Dokumentit sisältävät tutkimuksia ja ohjeita, kuinka suojautua pienen pieniltä valloittajilta. Mies suihkuttelee itseään estoitta hyönteismyrkyllä.

Khan on enemmän kuin varma, että alien-invaasio on edennyt jo ties kuinka pitkälle. Suurin huoli hänellä on kahdesta pojastaan, jotka asuvat äitinsä ja isäpuolensa kanssa.

Junioreista huolehtivat ex-vaimo Jay ja tämän uusi mies Bobby ovat todennäköisesti jo saaneet tartunnan, joten sotilas pelastaa lapsensa keskellä yötä, kertoen ensin heidän lähtevän hauskalle yllätysmatkalle. Todellisuudessa mies kidnappaa jälkikasvunsa, joita ei ole nähnyt pariin vuoteen.

Kaikkialla ryömivien ja lentävien hyönteisten johdosta Khanin on pian pakko paljastaa road tripin perimmäinen tarkoitus. Alakouluikäisillä pojilla ei ole mitään syytä epäillä kertomusta avaruusolioista. Jay (Lucian-River Chauhan) ja Bobby (Aditya Geddada) ihailevat yli kaiken sotasankari-isäänsä. Juniorit joutuvat elokuvan muutaman päivän kattavan kertomuksen aikana aikuistumaan hetkessä.

Matka turvalliseen sotilastukikohtaan on pitkä, ja vain omituisen harvojen havaitsevan avaruusuhan lisäksi kolmikolla on pian perässään niin poliisit kuin FBI-agentit. Jännitys pysyy yllä muutamaa turhan hidasta kohtausta lukuun ottamatta loppuun asti.

Ahmed on loistava roolissaan hellänä ja huolehtivana isänä, joka räjähtää aivan liian helposti yliaggressiiviseen armeijamoodiinsa. Pikkusotilaat luottavat isäänsä melkein varauksetta, vaikka hän on toisinaan niin pelottava, että pienemmällä Bobbylla lirahtaa pissi housuun. Raivokohtauksen vallassakin kaiken muun edelle menee poikien turvallisuus.

Encounter on lähtökohtaisesti tieteistarina, jännäri ja hetkittäin toimintaelokuvakin. Monista elementeistään huolimatta keskiössä on kertomus kovia kokeneen isän aivan liian itsekkäästä rakkaudesta lapsiinsa. Avaruusolentoja suurempi uhka pojilleen saattaakin olla ylisuojeleva isä. Monen muun sotilaan tavoin Khan on kärsinyt PTSD:stä, eli traumaperäisestä stressihäiriöstä ja mielenterveysongelmista.

Kahnia kotiutumaan auttaneella Octavia Spencerin esittämällä Hattiella ei ole monta yhteistä kohtausta Ahmedin kanssa. Näyttelijöiden ja hahmojensa välillä on silti kemiaa, vaikka he kommunikoivatkin pääosin puhelimitse. Lapsinäyttelijät Lucien-River Chauhan ja Aditya Geddada osaavat esittää kohtauksen vaatiessa taitavasti herkkiä ja haavoittuvia. Tarvittaessa ipanoista huokuu isänsä vaikutuksen myötä myös liika itsevarmuus.

Esimerkiksi Promising Young Woman -elokuvasta tutun Benjamin Kracun kuvaus on erittäin eläväistä. Ristiriita pakomatkan taustalla kirkkaan kuumana hehkuvan aavikon ja isä-Khanin synkkien mietteiden ja painajaismaisten näkyjen välillä on huima.

Tyyli toimii yhdistettynä kekseliääseen värimäärittelyyn, jossa avaruusolennot ja niiden valtaamat hyönteiset ovat toismaailmallisen vihreitä tai varoittavan punaisia. Autiomaa tuntuu haalistuneen kellertävänä kuin vieraalta planeetalta ja kuumehoureelta.

Katsojan pää laitetaan tahallaan pyörälle myös äänisuunnittelun avulla. Suuren osan ajasta kolmikon ympäröivät normimaailman äänet. Pelkkä liikenteen melu tai hotellihuoneen ilmastointi muuttuu useamman kerran uhkavan ahdistavaksi meteliksi leffan sukeltaessa syvemmälle Khanin pään sisään. Hyönteiset ja mikrobitason minihirvitykset surisevat jonain täysin vieraana.

Encounter on reippaasti keskivertoa parempi elokuva, joka ei yhtään kehnomman näyttelijän kanssa toimisi näin hyvin. Ahmed pitää paketin taitavasti kasassa, auttaen ja saaden itsekin apua erinomaisilta lapsinäyttelijöiltä. Apua kaipaisivat myös vaille turvaverkkoja jääneet kotiin palanneet yhdysvaltalaissotilaat, joiden surkeista mielenterveyspalveluista leffalla on paljon sanottavaa.

Vaikkei Riz Ahmed ole joka elokuvassaan aivan eri näköinen tai tunnistamattomaksi maskeerattu, niin hänestä tulee silti mieleen maanmiehensä Gary Oldman. Näyttelijällä on samankaltainen kyky muuttaa kehonkieltään ja aksenttiaan leffasta toiseen.

Edes Encounterin turhan ennalta-arvattava loppu ei pilaa elokuvaa. Se on oikeastaan ainoa oikea lopputulema ja tapa päättää teos, lievästä kliseisyydestään huolimatta. Encounter on onnistunut kertomus mielen järkkymisestä ja isän rakkaudesta lapsiinsa, vaikka scifielementit eivät olekaan niin suuressa roolissa kuin moni todennäköisesti toivoo.

Elokuva tulee tarjolle Amazon Prime Videoon perjantaina 10. joulukuuta.

ENCOUNTER

Arvosana: 4/5

”Encounter-tieteisjännärin tarina jakanee mielipiteet, mutta Riz Ahmedin näyttelijäntyötä katselee mieluusti kuka tahansa.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat