Uusimmat

Arvostelu: Ex Machinasta ja Annihilationista tutun Alex Garlandin Devs-sarja on hypnoottisen kaunista scifiä

08.03.2020 10:16 Aki Lehti

Devs-sarja on aikuisille suunnattu mukavan hidastempoinen ja syviä pohdiskeleva tieteistarina.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Alex Garlandin Ex Machina ja erityisesti Annihilation ovat molemmat upeita scifielokuvia, joista jälkimmäistä kutsuin arviossani kaksi vuotta sitten lumoavaksi mestariteokseksi. Se on sitä edelleen useamman katsomiskerran jälkeen, mutta elokuvassa on ainakin yksi vika – se on liian lyhyt. Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogian ensimmäiseen kirjaan perustuva Annihilation olisi toiminut ehkä vielä paremmin minisarjana.

Nyt Garland testaa taitojaan kyseisen formaatin parissa.

Devs on Hulu-suoratoistopalvelun ja FX-kanavan yhteisprojekti, jonka luojana, käsikirjoittajana ja ohjaajana Garland on saanut ilmeisen vapaat kädet tehdä mitä lystää. Kahdeksan jakson minisarjasta lähetettiin Suomessa medialle valitettavasti vain kaksi jaksoa katsottavaksi ennakkoon. Yhdysvalloissa toimittajat saivat arvotettavakseen koko teoksen.

Alun perusteella Devs on Garlandia niin hyvässä kuin pahassa. Sarja näyttää upealta ja pohtii syvällisiä filosofisia sekä eksistentiaalisia kysymyksiä korkealentoisen ja kunnianhimoisen scifi-idean kautta. Se vaikuttaa jättävän vastaamatta niihin ainakaan kovin suoraan ja pakottaa katsojan ajattelemaan itse.

Parin jakson jälkeen tuntuu siltä, ettei Garland ole vieläkään maailman paras kirjoittamaan henkilöhahmoja, mutta se tuskin on tässäkään tapauksessa kovin suuri ongelma. Devs on kuin sukellus rinnakkaistodellisuuteen, joka on todella lähellä omaamme. Sen hahmojen suoltama dialogi kuulostaa osittain pari filosofiankurssia käyneen lukiolaisen pohdinnalta, joka menee kuitenkin syvemmälle aiheen ollessa tekoäly, joka kykenee ilmeisesti selittämään koko maailman ja maailmankaikkeuden.

Devsin tärkein osa-alue ei onneksi olekaan dialogi. Garland kuljettaa tarinaansa rauhallisen hitaasti, antaen kuvien kertoa tai ainakin tarjota pohdittavaksi tärkeimmät kysymyksensä. Mukana on myös toimintakohtauksia, joiden funktio on viedä tarinaa eteenpäin.

Sarjan lähtöasetelma on hyvinkin perinteinen. Se kertoo Amaya-nimisestä teknologiafirmasta, jota johtaa Nick Offermanin esittämä Forest, jonka yhdennäköisyys Jeesukseen ei tietenkään ole vahinko. Piilaakson laitamilla metsän keskellä sijaitsevan firman sijainnin paljastaa kilometrien päähän sen keskellä kököttävä, taivaita kohti kurottava ja puiden latvojen ylle yltävä patsas, joka näyttää jättimäiseltä nukelta.

Ensin Devs vaikuttaa olevan eksentrisen Forestin lisäksi Karl Gusmanin näyttelemän Sergei-koodarin tarina. Hän saa ylennyksen ja pääsee työskentelemään Amayan mystisen Devs-projektin pariin.

Syvemmällä metsässä sijaitsevan Devs-keskuksen luo johdattavat omituisesti valaistut puut ja maasta kohoavat kultalaatat. Sisäpuolelta projekti on vielä mielikuvituksellisemman näköinen. Sergei ei kuitenkaan palaa kotiin ensimmäisen työpäivänsä jälkeen, jolloin kertomus muuttuu hänen naisystävänsä Lilyn (Sonoya Mizuno) tarinaksi.

Lily työskentelee myös Amayan palveluksessa ja on pakotettu ottamaan itse selvää mitä Sergeille oikeasti tapahtui sen jälkeen kun tämä sai selville mitä Devs-projekti oikeasti tekee.

Sarjan tarina sinkoilee ilmeisen moneen suuntaan, sekoittaen tieteiskertomukseen nykynoiria murhamysteereineen. Kahden jakson perusteellla omalaatuinen Forest on Lilya kiinnostavampi hahmo, jonka menneisyys määrittää hänen ehkä koko olemassaoloamme uhkaavan keksinnön toimintaa. Devs voi lähteä ihan mihin suuntaan tahansa, mutta veikkaan sen alkavan hyppiä edestakaisen ajassa, ainakin takaumien kautta. Forrest uskoo selvästi determinismiin, aivan taatusti suurilta osin kehittämänsä tekoälyn takia. Sarjan loppu tuskin tarjoaa valmiita vastauksia, vaan haastanee jälleen katsojan pohtimaan esittämiään kysymyksiä itse.

Vaikka loput kuusi jaksoa olisivat pettymys, niin ainakin Devs näyttää aivan hiton hienolta ja sen unenomainen tunnelma lumoaa. Teknologiafirman kampuksen ja sitä ympäröivän psykedeelisen metsän lisäksi kultaisena sisäpuolelta hehkuva Devs-keskus on todella komean näköinen. Sen sisällä magneettikentän avulla leijuva jättikuutio ja Faradayn häkki on kaiken keskus, josta löytyy tietysti myös se tärkein, eli Forestin kaiken muuttava tekoäly. Kaikessa kauneudessaan paikassa on jotakin todella uhkaavaa, vaikka samalla rakennelma näytää siltä kuin se saattaisi sortua koska tahansa.

Tunnelman luomisessa on todella tärkeässä osassa myös Garlandin kanssa aiemminkin yhteistyötä tehneiden Ben Salisburyn ja Geoff Barrow’n musiikki, jonka he ovat työstäneet The Insects -tuottajaduon kanssa. Score on upean toismaailmallinen, joka alleviivaa sitä, että Forestin keksintö laittaa uusiksi kaikki aiemmat tieteelliset ja filosofiset maailmanselitykset.

Alku lupaa siis todella hyvää aikuisille suunnattua tieteiskertomusta, joka kelvannee Garland-fanien lisäksi muillekin hieman haastavamman scifin ystäville.

Devs-sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa tulivat tarjolle HBO Nordiciin viime torstaina 6. maaliskuuta. Uudet jaksot ilmestyvät torstaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat