Arvostelu: Fast & Furious 5: Keikka Riossa on viihdyttävää hölmöilyä

29.04.2011 09:34 | Tatu Junni

Ensi-ilta: 4.5.2011
Alkuperäisnimi: Fast Five
Ohjaaja: Justin Lin
Käsikirjoittaja: Chris Morgan
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Chris “Ludacris” Bridges & Tyrese Gibson
Pituus: 132 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.fastfivemovie.com

Dome 3

Fast & Furious -elokuvasarjan viides osa saapuu Suomeen Chevy Chase -komedialta kuulostavan Keikka Riossa -liitteen kera. Yllättäen elokuva on kuitenkin vallan hauskaa aivopierutoimintaa.

-yhtyeen Olli Lindholm vieraili alkuvuodesta Idols-tv-sarjassa itkemässä, kun nykynuoret ovat niin epämaskuliinisia. Huoli pois, helpotus tulee tässä! Fast & Furious 5: Keikka Riossa on niin hurtti miehisen urheuden ja uhon ylistyslaulu, että jopa Olli poistuu elokuvateatterista tyytyväisenä jokellellen ja kuplapalloja puhallellen. Pyssyjen, autojen ja räjähdysten lumoamat kivekset tuottavat viikon testosteroniannoksen jo avauskohtauksen aikana, vaikka niitä kuinka olisi 80-luvulla liian tiukoilla stretch-farkuilla kiusannut.

Fast & Furious: Keikka Riossa on 10 vuotta sitten käynnistyneen elokuvasarjan viides osa. Vaikka taustatarinaa piisaa, pääsee kärryille helposti, sillä sen verran huomaavaisesti asioita elokuvan alussa alleviivataan. Ainoastaan viimeinen, lopputekstien puolivälissä nähtävä kohtaus vaatii sarjaan perehtymistä toimiakseen. Myönnän ihan suoraan, etten ennen Fast & Furious 5:n lehdistönäytöstä muistanut mitä edeltävissä osissa tapahtui – tai olinko 2 Fast 2 Furious:n (2003) jälkeisiä elokuvia edes nähnyt. Eipä tuo elokuvan katsomista kuitenkaan haitannut.

Kenellekään ei liene yllätys, että Keikka Riossa etenee puhtaasti toimintakohtausten ehdoilla – ja hyvä niin. Juoni on aina ollut Fast & Furious -elokuvissa silkka tekosyy toiminnalle ja viidennessä osassa asia korostuu entisestään. Kaikki on hyvin niin kauan, kun vauhtia riittää, mutta perheen merkitystä ylistävät suvantokohdat halailuineen saavat katsojan kiemurtelemaan levottomana. En todellakaan kaipaa turvonneelta jättiläisvauvalta (Vin Diesel) muistutusta siitä, mikä elämässäni on tärkeää. Ja jos haluaisinkin, ei sitä samaa asiaa tarvitse kahta tuntia jankuttaa.

Aina kun Fast & Furious 5:ssa tapahtuu (mitä tapahtuu luonnollisesti paljon), on elokuva mainiota viihdettä. Ohjaaja Justin Lin ei ole työryhmineen edes halunnut tehdä realistisia juonenkäänteitä tai noudattaa fysiikan lakeja. Tätä ei katsojalta pimitetä, ja sikäli viides Fast & Furious on paljon parempi elokuva kuin vaikkapa itsensä ihan liian vakavasti ottanut World Invasion: Battle Los Angeles. Toimintaelokuva kun saa kaikin mokomin olla tyhmä ja epäuskottava, kunhan se ei esitä mitään muuta. Tämän ovat Fast & Furious 5:n tekijät onneksi ymmärtäneet.

Fast & Furious 5:n parasta antia toimintakohtausten ohella on Rio de Janeiron komeat maisemat sekä roolinsa ihastuttavan överisti näyttelevä Dwayne Johnson. Väsähtäneen oloinen Vin Diesel jää pahasti miehen jalkoihin kohtauksesta toiseen. Luonnollisesti nämä vara-Arskat käyvät elokuvan aikana pakollisen nyrkkitappelun, joka osoittaa heidän olevan vähintään yhtä kestävää tekoa kuin autonsakin.

Fast & Furious 5: Keikka Riossa on älyvapaata höpöhöttöä, mutta hauskaa sellaista. Aivan kuten tämä haastattelukin:

 

PlusMiinusNolla

+ Antaa mitä lupaa: autoja, aseita, muskeleja ja mimmejä
+ Viihdyttävää huttua
+ Michelle Rodriguez loistaa poissaolollaan
– Turhan hempeilyn olisi voinut kumittaa käsikirjoituksesta
– Ei uudista genreä millään tavalla

Arvostelija: Tatu Junni

Voita Fast & Furious 5: Keikka Riossa -tuotepaketti!

Keskustelu

Asia ei ole ihan niin yksiselitteinen, kuten F&F5:n nähneet tietävät…

Eikai se Michelle Rodriguez siellä pyöri ku edellisessä leffassa kuoli pojjes

Muropaketin uusimmat