Arvostelu: Fast & Furious 8 rymistelee turhan vakavana

12.04.2017 10:12 | Aki Lehti

Ensi-ilta: 12.4.2017.
Alkuperäisnimi: Fate of the Furious
Ohjaus: F. Gary Gray
Käsikirjoitus: Chris Morgan
Pääosissa: Vin Diesel, Dwayne ”The Rock” Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky, Kurt Russell, Charlize Theron, Helen Mirren, Scott Eastwood
Pituus: 139 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Tehdä rahaa
Arvostelija: Aki Lehti

1,5

Toimintakaahauksen kahdeksas osa on leffasarjan huonoimpia tekeleitä.

Fast & Furious -leffasarja on edennyt jo kahdeksanteen osaansa. Edellinen elokuva oli kesken kuvausten auto-onnettomuudessa kuolleen Paul Walkerin muistokirjoitus ja vuoden 2013 osa 6 yksi sarjan parhaista tekeleistä. Kahdeksannen kaahailun ohjaajana toimii F. Gary Gray, jonka luulisi olevan juuri oikea mies hommaan. Hänen vuoden 2003 The Italian Job -leffan uusintaversionsa oli oikein toimiva toimintapläjäys, mutta Straight Outta Comptonistakin tuttu mies on onnistunut tekemään yhden Fast & Furious -sarjan tylsimmistä osista.

Tällä kertaa juonentapainen laittaa Vin Dieselin esittämän Domin pettäämään ”perheensä”, eli Dwayne ”The Rock” Johnsonin, Michelle Rodriguezin, Tyrese Gibsonin ja muiden tuttujen naamojen esittämät kaahauskumppaninsa. Charlize Theronin näyttelemä huippuhakkeri Cipher kiristää Domin tekemään pahuuksia puolestaan ja pottusuu tottelee. Katsojalle syy moiseen käytökseen paljastetaan noin tunnin kohdalla ja jo siinä vaiheessa haukotuttaa, sillä Fast & Furious 8 tekee ehkä pahimman virheen mitä aivoton kaahausraina voi tehdä. Se heittäytyy useaan otteesen liian vakavaksi ja yrittää olla oikea elokuva.

Pääpaino on tietysti edelleen pöljissä one-linereissa ja toiminnassa, mutta Fast & Furious 8 on kuin kaksi eri elokuvaa yhteenliimattuna. Toisessa Diesel on vakavana varastamassa ydinaseen laukaisukoodeja ja toisessa The Rock viihdyttää katsojaa uhoamalla mahdollisimman machosti, mutta pilke silmäkulmassa. Leffan parasta antia onkin edellisestä osasta tutun Jason Stathamin esittämän Deckard Shaw’n asettaminen hyvisten puolelle, sekä hänen ja The Rockin välinen sanailu.

Toimintakohtaukset jäävät kauas parin edellisen osan kahjouksista, eikä edes lopussa nähtävä kohellus autojen ja sukellusveneen kanssa vakuuta, vaikka mukavan järjetöntä touhua onkin. Leffa olisi kaivannut huomattavan paljon lisää sekoilua, joka uhmaa kaikkia fysiikan lakeja, mutta ohjaaja Gray tyytyy pääosin jo aivan liian monta kertaa nähtyihin geneerisin temppuihin. Mukavan pöljä ja originaali on vain kohtaus, jossa Cipher hakkeroi autot ajelemaan ilman kuljettajaa ja hyökkäämääm Venäjän pääministerin kimppuun New Yorkissa.

Tuttuun tyyliin myös Fast & Furious 8 on aivan liian pitkä tämän genren leffaksi. Vaikka mittaa on melkein kaksi ja puoli tuntia, niin elokuva tuntuu siltä liian täyteenahdetulta. Mukana on aivan liian monta hahmoa ilman mitään järkevää syytä. Olemattoman juonen kannalta esimerkiksi Kurt Russell ja Helen Mirren käyvät kääntymässä muutamassa kohtauksessa aivan turhaan.

Parhaimmillaan Fast & Furious -leffat ovat oikein viihdyttävää aivotonta toimintaviihdettä, mutta kahdeksas osa jää todella kauas sarjan parhaimmista tekeleistä.

PlusMiinusNolla:

+ Dwayne ”The Rock” Johnson ja Jason Statham
– Charlize Theron täysin epäuskottavana hakkeripahiksena
0 Yhdeksäs osa on luvassa jo parin vuoden päästä