Arvostelu: Get Out on tämän vuoden paras kauhuelokuva

03.05.2017 19:52 Aki Lehti

Ensi-ilta: 5.5.2017.
Alkuperäisnimi: Get Out
Ohjaus: Jordan Peele
Käsikirjoitus: Jordan Peele
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Stephen Root, Milton ”Lil Rel” Howery, Betty Gabriel, Marcus Henderson ja Lakeith Stanfield
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Pelotella, naurattaa ja saada aikaan keskustelua
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Tyylilajeja sekoittava Get Out onnistuu pelottamaan, ottamaan kantaa ja olemaan hauska.

Koomikkona tunnetun ohjaaja-käsikirjoittaja Jordan Peelen esikoisohjaus toimii taitavasti usealla tasolla, vaikka yrittääkin välillä olla vähän turhankin näppärä. Get Out on kauhuelokuvan lisäksi myös komedia, poliittinen kannanotto ja satiiri.

Brittinäyttelijä Daniel Kaluuya esittää Chrisiä, ylempään keskiluokkaan kuuluvan valkoihoisen Rosen (Girls-sarjasta tuttu Allison Williams) poikaystävää. Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen Rose haluaa esitellä Chrisin rikkaille vanhemmilleen, kirurgi-isälleen ja psykiatri-äidilleen, jotka asuvat maaseudulla keskellä ei-mitään kalliissa kartanossa.

Rose ei ole kertonut seurustelevansa tummaihoisen miehen kanssa, mutta vakuuttaa Chrisille vanhempiensa olevan liberaaleja, joilla ei taatusti ole mitään afroamerikkalaisia vastaan. Dean-isä (Bradley Whitford) ja Missy-äiti (Catherine Keener) ovatkin oikein ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta jotain outoa heissä on. Talon palvelusväkenä toimii vain tummaihoisia, joiden käytös on erityisen hämärää. Robottimaiset duunarit tekevät työnsä melkein kuin aivopestyinä.

Seuraavana päivänä vanhemmat järjestävät ystävilleen juhlat, joissa Chris on ainoa tummaihoinen. Hän on tottunut olemaan tilanteissa, joissa hänet määritetään ihmisenä vain ihonvärinsä kautta, mutta juhlaväen kommentit ja käytös muuttuvat hetki hetkeltä kummallisemmiksi.

Ohjaaja Peele onnistuu asettamaan katsojan Chrisin kenkiin, epäilemään onko hän vain vähän liian vainoharhainen vai ovatko elokuvan kaikki muut henkilöt totaalisen sekaisin. Alkupuoliskonsa ajan Get Out on lähinnä sekoitus jännäriä ja komediaa, jonka kohtaukset naurattavat jopa ääneen, vaikka vanhempien mukamas ei-rasistiset kommentit saavat katsojan kiemurtelemaan myötähäpeästä tuolissaan.

Loppua kohden enemmän perinteiseksi kauhuelokuvaksi muuttuessaan leffa osaa nauraa genren kliseille ja itselleen. Elokuvan tarjoama splatter-väkivalta tuntuu tavallista pelottelupätkää tyydyttävämmältä, sillä ohjaaja Peele onnistuu myös huijaamaan katsojan hurraamaan kamaluuksille.

Get Out onkin nimenomaan ohjaaja-käsikirjoittajansa elokuva, vaikka sen näyttelijät rooleistaan hyvin suoriutuvatkin. Peelen teos käsittelee taitavasti rasismia, onnistuu olemaan omaperäinen ja myös kunnioittamaan kauhugenren traditioita niillä leikitellessään. Harvoin tulee vastaan genrehybridiä, joka naurattaa, viihdyttää ja saa ajattelemaan.

PlusMiinusNolla:

+ Omaperäinen debyyttiohjaus
– Yrittää välillä vähän liikaa
0 Koiravahdiksi jäävän sivuosahahmon tarkoitus jäi hämäräksi. Toivottavasti ideana oli nauraa kliseille.

Get Out
Kaikki jutut aiheesta