Arvostelu: Gravity imaisee mukaansa

07.11.2013 07:56 | Muropaketin toimitus

GravityEnsi-ilta: 8.11.2013
Ohjaaja: Alfonso Cuarón
Käsikirjoittaja: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney
Elokuvan pituus: 91 minuuttia
Ikäraja: 12
Arvostelija: Olli Sulopuisto

5/5

Jospa olisi elokuva, joka lirkuttelee suloisia korvaan eikä pidä taukoa edes vetääkseen henkeä ja tulee koko ajan lähemmäs ja sävy alkaa muuttua ja kädet puristuvat kaulan ympärille eikä se päästä irti ja sitten mennään.

Jospa olisi elokuva, jossa 3D-kuvan käyttö tuntuu kerrankin perustellulta. Sellainen, jossa avaruus laajentuu loputtoman pitkälle jokaiseen suuntaan ympärillemme mustana kuin vain itse mustuus voi olla.

Jospa olisi elokuva, joka on rakennettu niin, että Sandra Bullockia katsoo herkeämättä puolitoista tuntia. Katsoo, miten hän liikkuu, miten hän hengittää, miten hän keskittyy ja miten hän antaa periksi.

Gravity

Jospa olisi elokuva, jonka otot jatkuvat katkeamattomina niin pitkään että sormet on puristanut ihan valkoisiksi penkin käsinojia vasten. Kuvia, jotka liukuvat avaruudesta astronautin kypärän sisään ja taas takaisin tuijottamaan tyhjyyttä. Kuvia, jotka Emmanuel Lubezki on yhdessä ohjaaja Alfonso Cuarónin kanssa sommitellut juuri niin kuin pitää.

Jospa olisi elokuva, joka ei hae lisäpisteitä esittämällä latteita analyysejä 2000-luvun maailmasta tai sekavia vertauskuvia ihmisyyden kipupisteistä. Sellainen, joka repäisee mukaan, vaikka päässä pyörisivät kiireet, väsymys ja muu toissijainen turha ihmismielen polttojäte.

Jospa olisi elokuva, joka kertoo enemmän kuvilla kuin sanoilla ja jossa yksinkertaiset asiat ovat tärkeitä. Miltä runkoäänet kuulostavat avaruudessa; miten voima ja vastavoima toimivat nollapainovoimassa; miten rauhoittaa pulssi hapenkulutuksen vähentämiseksi; miten painaa oikeaa nappia avaruusaluksen ohjaamossa.

Jospa olisi elokuva, jossa tietokoneella rakennetut erikoistehosteet ovat virheettömiä, saumattomia, täydellisiä. Sellaisia, jotka saavat unohtamaan, että elokuvateatterin ilmassa on vielä 20 prosenttia happea ja 80 prosenttia typpeä eikä pelkkää tyhjiötä, koska valkokankaalle projisoitu maailma on venäläisine Souyz-romuineen niin uskottava.

Gravity

Jospa olisi elokuva, jossa tarina on hiottu mahdollisimman virtaviivaiseksi ilman keskeytyksiä ja sivupolkuja, mitä nyt vähän pitää suvantokohdassa hahmon avautua taustatarinastaan, jotta yksinkertainen viesti saataisiin varmasti juntattua katsojien päähän. Siitä voi toki valittaa ihan samalla tavalla kuin siitä, että juustovoileivässä on yleensä aika vähän kermavaahtoa – siis yhdentekevää nalkutusta avaruuden äärettömyyden rinnalla.

Jospa olisi elokuva, joka sai jännittämään niin perkeleesti, että pelkkä soundtrackin kuunteleminen jälkikäteen vetää mahan umpisolmuun.

Siis: jospa olisi Gravity.

Nyt on.

PlusMiinusNolla
+ Avaruus
+ Ahdistus
+ Aivan mahtava elokuva

Keskustelu

Hyvä pätkä ”helppokortti” scifiä, mutta ei 5/5.
4/5….
Ahdistus/jännäri elokuvaksi hyvä, mutta scifiä? aivan naurettavaa.

”Tapahtuu avaruudessa” = Scifiä….jooh

Olipas kyllä.
4,5/5.
Avaruusfysiikoissa oli pikkuisen liikaa Space Invaders -tasoista mallinnusta ja yksinkertaistamista. Omaan makuuni action muuttui myös pikkuisen liian Hollywood-perusmesoamiseksi. Ne eivät kuitenkaan syö elokuvan vaikuttavuutta ja oikeasti hurjaa jännityselementtiä, jonka myötä yhtäkkiä vain huomasi upottavansa kynsiään ranteeseen kun niin oli jännnää.

Nautin suuresti.
jok

Aivan käsittämättömän upea elokuva. Vaimo, anoppeineenkin oli aivan myyty. Itse höpötin, kuin kko idiootti elokuvan jälkeen, että ”tämä ei ollut, vain elokuva vaan elokuvakokemus!” Ja sitähän se oli! Suosittelen kokemaan tämän kokemuksen, sillä se oli ainakin itselleni sen arvoista.

[sisältää kevyitä spoilereita]

Tänään kävin katsomassa, nautin kyllä! Visuaalisesti oikein huikea, mutta henkilöhahmot jäivät etäisiksi ja pintapuolisiksi. Elokuvan ensimmäinen puoli tuntia kuluu kovin realistisen oloisessa avaruusseikkailun kuvauksessa, mutta loppupuolta kohti realismi lentää nurkkaan hollywood-actionin tieltä; turhankin mahtipontinen musiikki pauhaa, päähenkilö saa unessa elämää muuttavia valaistumiskokemuksia kuolleilta ja kaikki räjähtää kappaleiksi. Mutta oli hyvä elokuva! Odotin vain jotain muuta alun perusteella, jäi juonen osalta suht. kliseiseksi selviytymistaisteluksi mahdottomia todennäköisyyksiä vastaan. Alussa vielä jaksoi jännittää kun tuli ensimmäiset vaaratilanteet, lopussa vain nautti kuvista ja ihmetteli kuinka överiksi ohjaaja meinaa leffan vetää…

…Huom! Katsoin elokuvan 2D:nä, lasit omaavana ihmisenä ovat hankalat enkä pidä 3D-lasien kuvaa hämärtävästä pinnasta. Plus maksaa puolet enemmän :P

/end rant

@1
Kiinnostuksen kivivyöry. Kerro toki lisää rankoista kokemuksistasi tämä kyseisen trailerin parissa…

Kotiuduin elokuvasta juuri tuossa hetki sitten ja voin jo näissä tunnelmissa luvata Gravitylle vuoden elokuvan Oscarin. Jos näin ei tapahdu, niin sitten on universumissa jokin pahasti pielessä. Gravity edustaa elokuvaa puhtaimmillaan. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, vaan jokainen ääni, jokainen tehoste tuntuu tarkkaan harkitulta osalta kokonaisuutta, jota Cuaron ohjastaa mestarillisesti suvannoista piinaavimpiin huippukohtiin ja syvimpään ahdistukseen, eikä katsoja voi muuta kuin elää mukana, koska pätkä imaisee sisäänsä ensimmäisistä minuuteista lähtien, eikä päästä irti kuin vasta lopputekstien rullatessa ruudulla.

Tämä tosiaankin pitää jokaisen kokea, eikä nyt ole oikea aika penseillä 3D:stä, koska tässä elokuvassa se vain toimii. Enemmän kuin vain toimii, se on olennainen osa kokonaisuutta.

Kävin katsomassa ja oli kyllä hyvä. Vain hullu missaisi tämän.

Trailerin satuin näkemään, ja ensimmäinen ajatus oli että kuka helvetti moista roskaa tuottais, ei sitten napannut pätkääkään.

Muropaketin uusimmat