Uusimmat

Arvostelu: Guardians of the Galaxy Vol 2 on tunnerikas avaruustrippi

25.04.2017 14:29 Tatu Junni

Ensi-ilta: 26.4.2017
Alkuperäisnimi: Guardians of the Galaxy Vol 2
Ohjaus: James Gunn
Käsikirjoitus: James Gunn
Pääosissa: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Kurt Russell & Pom Klementieff
Pituus: 136 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Pelastetaan galaksi, taas!
Arvostelija: Tatu Junni

4/5

 

Takavuosien radiohitit raikaavat taas avaruudessa, kun Galaksin vartijat palaavat kolmen vuoden tauon jälkeen valkokankaalle.

Guardians of the Galaxy on Marvel Studiosin ensimmäinen huti, tiesi moni kertoa ennakkoon. Ryhtyä nyt tekemään jonkun jämäsarjakuvan pohjalta avaruuskomediaa puhuvasta puusta ja pesukarhusta. Ja leffan pääosaan se paksu poika Parks and Recreationista! Kyllä on kihahtanut Marvelilla Iron Manien ja The Avengersin menestys päähän.

Ja sitten tuli elokuu 2014 – ja tuiki tuntemattoman James Gunnin ohjaama elokuva keräsi maailmanlaajuisesti lähes 800 miljoonan dollarin lipputulot.

Että sellainen huti.

Marvel Studios vakuuttui Gunnin taidoista, ja kiinnitti miehen nopeasti myös Guardians of the Galaxyn jatko-osan ohjaajaksi. Keskiviikkona ensi-iltansa saava elokuva on tehty pitkälti samojen tekijöiden voimin kuin alkuperäinenkin. Toisin sanoen pääosissa nähdään Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan ja Michael RookerVin Diesel ja Bradley Cooper ovat lainanneet äänensä taas Grootille ja Rocketille.

Tällä kertaa James Gunn on kirjoittanut elokuvan kokonaan itse, alkuperäisessä hänen apunaan oli vielä Nicole Perlman. Guardians of the Galaxy Vol 2 on jatko-osien kaavan mukaisesti isompi, kalliimpi ja näyttävämpi, mutta Gunn on uskaltanut kokeilla myös vähän erilaisia juttuja sekä tarinan että visuaalisuuden suhteen. Ylipäänsä tuntuu, että Slitheristä (2006) ja Superista (2010) tuttu ohjaaja on saanut tällä kertaa toteuttaa itseään vapaammin, eikä studio ole kytännyt kaikkea selän takana ihan koko aikaa.

En osaa kertakatsomalla sanoa, onko Guardians of the Galaxy Vol 2 parempi kuin vuoden 2014 elokuva, mutta edeltäjäänsä tarinavetoisempi se kyllä on. Pyörää ei ole keksitty sikäli uusiksi, että elokuvan pohjavire on yhtä hilpeä kuin edeltäjänkin ja vitsejä on viljelty tasaisesti alkuteksteistä viimeiseen eli viidenteen (!) ”piilokohtaukseen” asti. Volume 2 keskittyy kuitenkin enemmän ihmissuhteisiin ja hahmojen kasvattamiseen kuin rellestämiseen ja ruokottomuuksiin.

Ja hyvä niin, sillä ensimmäinen elokuva hoiti tuon tontin mallikelpoisen hyvin.

Pari tyhjänpäiväisen puuduttavaa toimintakohtausta on liimattu mukaan, eivätkä kaikki vitsit suinkaan osu maaliinsa, mutta pääosin Guardians of the Galaxy Vol 2:a katsoo hyväntuulisesti hihitellen. Suuri kiitos tästä kuuluu James Gunnin visuaaliselle silmälle, raikkaan rakastettavalle hahmogallerialle ja tapahtumien yleiselle pöhköydelle. Guardians of the Galaxy Vol 2 on elokuva, jossa ei pysähdytä kummastelemaan, miten elävä planeetta voi ottaa Kurt Russellin hahmon ja trippailla pitkin avaruutta lempeä jakelemassa. Niin. Vain. On.

Tällaista röyhkeyttä voi vain rakastaa.

Outous ja avaruushappoilu eivät kuitenkaan ole kuin kirsikoita Guardians of the Galaxy Vol 2:n kakun päällä.

On yllättävää, miten vahvan tunnelatauksen James Gunn onnistuu elokuvassaan saavuttamaan. Jokainen päähahmoista on jollain tavalla risa, ja pyrkii eheytymään tavalla tai toisella tapahtumien edetessä. Tutkielmat perhedynamiikasta ja vanhemmuuden luonteesta jäävät toki supersankarielokuville ominaisesti puolitiehen, mutta aivottomaksi pikseliviihteeksi Guardians of the Galaxy Vol 2 on sangen koskettava.

Tiivistän: elokuva, joka saa niiskuttamaan digitaalisesti luodun avaruuspesukarhun kovaa kohtaloa, ei ole tehnyt jotain oikein, vaan todella paljon oikein! Guardians of the Galaxy Vol 2 tarjoilee katsojalle tunnekartan joka kolkan, mutta passittaa teatterista ulos hyvillä mielin.

Guardians of the Galaxy Vol 2 ei ole genrensä helmi tai tulevaisuuden klassikko, mutta sangen hauska kesäleffa kuitenkin, ja Marvelin hupailusarjaa parhaimmillaan. Irtopisteet elokuva kerää mainioista cameoista, joita ei tässä kehtaa paljastaa. Sanotaan vaan, että pitkän linjan Marvel-faneilla riittää bongattavaa.

Stan Lee on päässyt tällä kertaa todella kovaan seuraan.

PlusMiinusNolla

+ Hahmot
+ Ei pyytele itseään anteeksi tai selittele turhia
+ Yllättävän koskettava
– Osa vitseistä ontuu ja pari toimintakohtausta on silkkaa peruskauraa

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat