Arvostelu: Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D kakkaa katsojan silmään

07.02.2013 09:17 | Tatu Junni

Hannu ja Kerttu: Noitajahti 3DEnsi-ilta: 8.2.2013
Alkuperäisnimi: Hansel & Gretel: Witch Hunters
Ohjaaja: Tommy Wirkola
Käsikirjoittaja: Tommy Wirkola
Pääosissa: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Pihla Viitala, Famke Janssen & Peter Stormare
Pituus: 88 minuuttia
Ikäraja: K16
Arvostelija: Tatu Junni

Tähti

Opiskelijalehden tyylitajuttomat toimittajat kakkasivat housuun matkalla Turkuun. Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D vääntää elokuvateatterissa tortut katsojan silmään.

”Nakkernikkernakkeraa / Kuuletko kuinka joku taloasi nakertaa? / Hannu ja Kerttuhan ne vaan / Ovat sieltä tulossa kostamaan.”

Don Huonot julkaisi vuoden 1994 albumillaan Verta, pornoa & propagandaa mainion laulun noidan taloon erehtyneiden Hannun ja Kertun myöhemmistä vaiheista. Tuhopolton, peniksen irtileikkaamisen ja hirttäjäiset sisältävästä kappaleesta saisi epäilemättä mainion elokuvan – tai ainakin pirusti paremman kuin saman aiheen kanssa leikittelevä Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D on.

Norjalainen Tommy Wirkola herätti Hollywoodin huomion vuonna 2009 ilmestyneellä elokuvalla Død Snø (Dead Snow). Natsizombiearmeijan riehumisesta kertova kauhukomedia oli pöhkö, mutta kohtalaisen hauska genrekumarrus. Ohjaajan itse käsikirjoittama Hannu & Kerttu 3D: Noitajahti on jotain ihan muuta. Grimmin veljeksiä riistävä elokuva on vaivaannuttava kliseillä marinoitu kalkkuna, joka törmäilee ympäriinsä pää veressä. Wirkola on koettanut toistaa Dead Snow’n kieli poskella -kaavaa isommalla budjetilla, mutta kehnolla menestyksellä. Lopputulos pistää muistelemaan, oliko se Van Helsing (2004) sittenkään niin huono. Tämä tuskin on onnistuneen elokuvan merkki.

Hannu ja Kerttu: Noitajahti 3D

Paperilla ajatus aikuiseksi kasvaneista Hannusta ja Kertusta noitia lahtaamassa kuulostaa kieltämättä aika hauskalta. Ikävä kyllä toteutus ei ole samaa luokkaa. Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D on korkeintaan teinipoikiin kolahtava kauhutarina, jossa puhutaan vaivaannuttavan korostetusti rumia, taistellaan steampunk-aseilla ja esitellään erikoistehosteita, jonka veroisia YouTuben fanielokuvat ovat tulvillaan. Mukaan on saatu muutama kivahko gore-kohtaus, mutta eiväthän ne kokonaista elokuvaa kanna.

Alun perin Hannu & Kerttu: Noitajahti 3D:n piti saada ensi-iltansa jo vuosi sitten. Julkaisua päätettiin kuitenkin lykätä, jotta miespääosaa esittävän Jeremy Rennerin nimi olisi The Avengersin ja Medusan perinnön jälkeen suurelle yleisölle tutumpi.

Ensi-iltaa olisi hyvin voinut lykätä vielä muutamalla vuosikymmenellä, jotta saliin erehtyneet eivät joutuisi anomaan anteeksiantoa silmiltään ja aivoiltaan loppuelämänsä ajan. Arvatenkin Jeremy Renner toivoo tahollaan, että elokuva olisi joko kuopattu tai julkaistu alkuperäisen aikataulun mukaan. Nyt roolisuoritus Hannuna näyttäytyy nolona tahrana miehen muuten nousujohteisella uralla. Kerttua esittävää Gemma Artertonia tuskin jurppii yhtä paljon. Häntä harva on muutenkaan noteerannut enää parjatun Quantum of Solacen jälkeen.

Hannu ja Kerttu: Noitajahti 3D

Suomalaisia Hannu & Kerttu on kiinnostanut etukäteen lähinnä Pihla Viitalan roolisuorituksen takia. Valitettavasti syytä karkeloihin ei ole tässäkään kohtaa elokuvaa. Viitalan hahmo Mina tuntuu olevan tarinassa mukana lähinnä, jotta katsojat eivät epäilisi Hannun ja Kertun välillä olevan liian lihallista sisarrakkautta. Mitä Käskyn ja Rööperin kehutun näyttelijän kansainvälinen läpimurto sitten sisältää? No, Mina vonkaa Hannulta seksiä, paljastaa tissit ja perseen sekä ampuu noitia. Avot! Väliin heitetään kolmen lauseen repliikkejä ja ollaan ah, niin huolestuneen näköisiä.

Liikaa ei Viitalaa sovi mollata; hän tekee mitä huteran käsikirjoituksen varassa ja yhtä huterassa roolissa ylipäänsä voi.

Elokuvan tolkuttomin hahmo on Kertun kanssa ystävystyvä Edward-peikko. Robin Atkin Downesin äänellä elämöivä hahmo on nykykriteereillä niin kehnosti toteutettu, että jopa Ang Leen muoviHulk voisi vittuilla sille. Hihittelyä saa aikaan myös Hannun Akilleen kantapää. Sankari sai lapsena diabeteksen syötyään liikaa karkkia noidan talossa. Onneksi kaverilla on kuitenkin insuliinikynä, jota hän joutuu käyttämään kahden tunnin välein eli aina kun rannemunakello (!) soi. Arvatkaa huviksenne, aiheuttaako tämä ongelmia loppuratkaisun häämöttäessä.

PlusMiinusNolla

-Tyhmä, kömpelö ja tylsä
+ Armollisen lyhyt elokuva

Muropaketin uusimmat