UUSIMMAT

Arvostelu: Hugh Jackmanin ja Jake Gyllenhaalin Vangitut on piristävän fiksu jännitysdraama

16.01.2014 10:48 Aki Lehti

VangitutEnsi-ilta: 17.1.2014
Alkuperäisnimi: Prisoners
Ohjaaja: Denis Villeneuve
Käsikirjoittaja: Aaron Guzikowski
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Viola Davis, Maria Bello, Melissa Leo & Paul Dano
Pituus: 146 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Perheenisä kaappaa tyttärensä kidnappaajaksi epäillyn miehen
Arvostelija: Aki Lehti

Arvosana: 4/5

Hugh Jackman tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista Vangituissa. Oman käden oikeutta pohtiva elokuva onnistuu olemaan myös viihdyttävä ja jännittävä, eikä sen lopun twisti ole aivan ennalta-arvattava.

(Varoitus: arvostelu sisältää juonikuvauksen, muttei sen suurempia -paljastuksia kuin trailerikaan)

Vangitut on täynnä loistavia näyttelijäsuorituksia sivuosia myöten. Pääosanesittäjä Hugh Jackman ei taida koskaan olla ollut paremmassa vedossa. Ehkä ainoastaan hänen triplaroolinsa The Fountainissa päihittää tämän. Jackman esittää Keller Doveria, ihan tavallista keskiluokkaista amerikkalaista rakennusurakoitsijaa, useamman vuoden kuivin suin ollutta alkoholistia ja perheenisää, jonka 6-vuotias tytär Anna ja tämän ystävä Joy kidnapataan.

Toisena päähenkilönä on etsivä Loki, jota esittävä Jake Gyllenhaal onnistuu luomaan erilaisen kyttähahmon. Hermostuessaan silmiään pakonomaisesti räpyttelevässä etsivässä itsessään on jotain hieman pelottavaa, haikeaa, määrätietoista ja surullista. Hän töppää aluksi, eikä etene tyttären etsinnöissä tarpeeksi nopeasti. Rikoksen selvittämisestä tulee hänelle päähänpinttymä.

Vangitut

Etsivä Loki pidättää ensin Alexin, jälkeenjääneen hiljaisen hiipparin joka on epäilyttävästi ajellut ympäri naapurustoa asuntoautollaan. Alexin roolissa loistaa jälleen kerran muun muassa There Will Be Bloodista ja ensi viikolla ensi-iltansa saavasta 12 Years a Slavesta tuttu Paul Dano. Lokin on kuitenkin pakko päästä Alex vapaaksi, koska häntä vastaan ei ole tarpeeksi todistuaineistoa. Silloin Doverin päässä napsahtaa ja hän sieppaa Alexin, lukitsee tämän hylättyyn taloon ja yrittää kiduttamalla saada selville kadonneiden tyttöjen olinpaikan. Näyttelijä Paul Danon kohtalona tuntuu olevan tulla piestyksi melkein joka roolissaan.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Maria Bello Kellerin surunmurtamana vaimona, Terrence Howard toisen kidnapatun tytön isänä ja Viola Davis äitinä. Mainittakoon vielä Melissa Leo kaappaajaksi epäillyn Alexin äitinä.

Hienot roolisuoritukset saavat seuraa Aaron Guzikowskin fiksusta kässäristä, joka tarjoaa yllättäviä juonenkäänteitä toinen toisensa perään. Kanadalainen ohjaaja Denis Villeneuve, jonka vuoden 2010 Incendies oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi, pitää langat tiukasti käsissään. Jännitystä hetki hetkeltä enemmän kasvattava käsikirjoitus pysyy hänen ohjauksessaan oikeilla raiteilla. Huonompi ohjaaja olisi voinut saada tästä aikaan täysin epäuskottavan paketin.

Vangitut

Tällaisenaan leffa saa sydämen hakkaamaan läpi koko elokuvan. Välillä katsojan on vaikea päättää kenen puolella olla. Doverin, joka turvautuu oman käden oikeuteen; etsivä Lokin, joka tutkii kidnappausta määrätietoisesti ja epäilee myös Doverin tekemisiä vaiko kamalan kidutuksen uhriksi joutuvan Alexin, joka kuitenkin vaikuttaa olevan syyllinen tyttöjen sieppaukseen?

Roger A. Deakinsin kamera näyttää meille synkänkauniin Pennsylvanian lähiön, joka herää eloon tavallisine asukkaineen ja arkisine paikkoineen. Deakinsin ja ohjaajan yhteistyö on tietyllä tapaa mukavan vanhanaikaista, eivätkä he käytä juurikaan moderneja kikkoja. Vangitut etenee kahden ja puolen tunnin kestossaan juuri sopivan hitaasti, ja se onnistuu sivuhahmoja myöten olemaan täynnä aidon tuntuisia ihmisiä, eri tavoin sisäpuolelta rikki olevia hahmoja. Verkkaisesta tahdistaan huolimatta jännitys pysyy koko ajan yllä.

Ovelalla lopputwistillä varustettu Vangitut esittää vaikeita kymyksiä. Se asettaa katsojan Doverin saappaisiin ja pakottaa miettimään mitä itse tekisi vanhempana vastaavassa tilanteessa. Onko isän turvautuminen äärimmäiseen väkivaltaan oikeutettua, vai syyllistyykö hän itse aivan yhtä pahaan rikokseen kuin tyttärensä sieppaaja?

PlusMiinusNolla

+ Kaikki näyttelijät
+ Saa ajattelemaan, mutta on myös viihdyttävä