Arvostelu: Jack Reacher: Paluu päämajaan on ensimmäistä osaa parempi Tom Cruise -mäiskintä

19.10.2016 17:00 | Aki Lehti | 3251

jackreacherposter3Ensi-ilta: 21.10.2016
Alkuperäisnimi: Jack Reacher: Never Go Back
Ohjaus: Edward Zwick
Käsikirjoitus: Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Pääosissa: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Aldis Hodge, Patrick Heusinger, Holt McCallany.
Pituus: 118 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Tom Cruise on taas maailman kovin jätkä.
Arvostelija: Aki Lehti

dome_tahdet_25

Tom Cruise yrittää tehdä Jack Reacher -leffoillaan Mission: Impossiblet. Leffasarjan toinen osa on kuitenkin vain ihan kiva toimintajännäri, joka ei yllä lähellekään edes kehnoimpien Ethan Hunt -seikkailujen tasoa.

Vuoden 2012 Jack Reacher – Tappajan jäljillä -elokuva sai Lee Childin Reacher-kirjasarjan fanit vihaiseksi. Niissä esiintyvä Jack Reacher on lihaksikas mies, kunnon korsto, joka voittaa uhkaavalla olemuksellaan taistelun tavallisia sällejä kohtaan jo melkeinpä ennen kuin ne ovat kunnolla alkaneetkaan. Tom Cruise taas on 170 senttiä pitkä, yli 50-vuotias jäntevän hoikka mies. Taidan kuulua vähemmistöön väittäessäni Cruisen silti olleen osuva valinta sotilaspoliisin rooliin, vaikka ensimmäinen Reacher-leffa itsessään melkoista tuubaa olikin.

Kakkososassa hän on entistä uskottavampi tuimailmeinen kovis ja leffakin on jonkin verran edeltäjäänsä parempi. Miehen vihaajille tiedoksi: yltiövakavan Reacherin roolissa Cruise ei tainnut väläyttää limaisen itserakasta purukalustoa esittelevää tavaramerkki-irvistyshymyään kertaakaan.

Myös elokuvan tuottajana toimiva Cruise yrittää selvästi tehdä Reacher-leffoista samanlaisen rahaa takovan sarjan kuin Mission: Impossible -elokuvat. Jack Reacher: Paluu päämajaan -elokuvan käsikirjoittajana ja ohjaajana ovat eri sällit kuin aiemmin ja se eroaa myös tyyliltään jonkin verran aiemmasta, samaan tapaan kuin Ethan Huntin agenttiseikkailut tarjoavat joka kerralla vähän erilaista menoa. Paluu päämajaan on kuitenkin hyvin kaavamainen toimintajännäri, joka ei yllä lähellekään edes Mission: Impossible -leffojen kehnoimpia osia.

Cruisen esittämä Reacher on entinen sotilaspoliisi, ympäri maata liftaava ja halvoissa motelleissa yöpyvä kulkuri, joka kuitenkin edelleen jeesaa toisinaan vanhoja armeijakavereitaan. Hänen vanhaa yksikköään johtaa nyt Cobie Smuldersin esittämä majuri Susan Turner, joka pidätetään maanpetoksesta epäiltynä. Reacher ei usko hänen olevan syyllinen, joten hän auttaa Turneria pakenemaan vankilasta. Tästä alkaa pakomatka ja hallituksen salaliiton selvittäminen. Perässään parivaljakolla on armeijan ja poliisin lisäksi Patrick Heusingerin esittämä palkkamurhaajapahis ja suojeltavanaan Danika Yaroshin näyttelemä Samantha, joka saattaa olla Reacherin tytär.

Oikeastaan ainoa asia, joka tekee tästä leffasta edellistä paremman on se, että tilanteesta kuin tilanteesta turpaan vetämällä ja ampumalla selviävä kovanaama-Reacher vaikuttaa vähän enemmän oikealta ihmiseltä. Kemia Cobie Smuldersin ja Cruisen hahmojen välillä tökkii, mutta teinityttö Samanthaa suojellessaan Reacherilla vaikuttaa olevan jopa tunteita, vaikka Cruise tuokin miehen päänsisäiset kofliktit julki lähinnä puremalla hampaitaan yhä tiukemmin yhteen.

Toimintakohtaukset ovat lähinnä lähitaistelua ja ammuskelua, mutta ihan passelisti toteutettuna. Suuremman vaikutuksen niistä tekee tosin vain loppukohtaus New Orleansin kaduilla ja katoilla.  Jenkeissä leffalle on isketty ikärajaksi PG-13, mutta Suomessa K16. Verellä mässäilevää ääriväkivaltaa ei nähdä, mutta luut rutisevat siihen tahtiin poikki Reacherin lyöntien ja potkujen seurauksena, että ehkäpä ikäraja on kohdillaan. Sankarille ei myöskään tuota ongelmia ampua vihollisia hengiltä, vaikka pinteestä selviäisi ilmankin ja ilkiöitä odottaisi taattu linnareissu.

Jack Reacher: Paluu päämajaan on mahdollisimman perinteinen salaliiton ympärillä pyörivä toimintajännäri, turhan ennalta-arvattava, mutta tietyllä tapaa jotenkin mukavan vanhanaikainen. Ilman Cruisea se hukkuisi vastaavien tekeleiden loputtomaan suohon. Tarjolla on siis ihan ok viihdettä kotisohvalla tuijotettavaksi, mutta eipä juuri muuta.

PlusMiinusNolla:

+ Cruise on uskottava Jack Reacher
– Tusinaviihdettä
0 Danika Yarosh näyttää välillä hämäävän paljon nuorelta Anna Paquinilta.
0 Richard Knepper on hyvä limaisena ilkiönä, mutta häntä nähdään harmittavan vähän.