Uusimmat

Arvostelu: Jordan Peelen upean näköisessä Us-kauhuelokuvassa on liikaa ideoita yhdessä paketissa

21.03.2019 20:59 Aki Lehti

Get Out -kauhuhitistä tutun Jordan Peelen Us-elokuva pysyy kasassa Lupita Nyong’on ansiosta


Ensi-ilta: 22.03.2019.
Alkuperäisnimi: Us
Ohjaus: Jordan Peele
Käsikirjoitus: Jordan Peele
Pääosissa: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II ja Anna Diop
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K16


Aiemmin komediaa tehneen ohjaaja-käsikirjoittaja Jordan Peelen vuoden 2017 Get Out oli raikas tuulahdus kauhugenressä, sekoittaen pelotteluelementteihin komediaa ja kantaa ottavaa satiiria. Sen luokkayhteiskunnan ja rasismin kritiikki oli niin itsestäänselvää, ettei asiaa tarvinnut sen enempää pohtia. Elokuvan eri tasot tulivat selville yhdellä katselukerralla.

Peelen toinen täyspitkä elokuva Us onkin vaikeampi tapaus, sillä se tarjoaa samalla sekä liikaa että liian vähän. Leffa on päällisin puolin home-invasion-kauhua, jonka avulla Peele tahtoo puuttua ja mennä vielä syvemmälle Yhdysvaltain epäkohtiin. Pohdittavien asioiden listalla on vähän turhan laajoja ja kunnianhimoisia aiheita, kuten esimerkiksi peruskysymys siitä mitä on olla ihminen.

Leffa toimii sitä paremmin mitä vähemmän siitä tietää etukäteen, joten tässä tekstissä ei kerrota ainakaan enempää juonenkäänteistä kuin mitä trailereista on tullut selville.

Elokuvan Us-nimi on tietysti maailman simppelein sanaleikki, joka tarkoittaa sekä Yhdysvaltoja että meitä ihmisiä. Monet Peelen ideoista tulevat taatusti selväksi, mutta niitä on liikaa ja osa jää hämäräksi.

Teoksen perusjuoni on melko simppeli. Lupita Nyong’o on perheenäiti Adelaide, joka on luullut päässeensä yli lapsuuden traumastaan. Winston Duke esittää hänen aviomiestään Gabea sekä Shahadi Wright Joseph Zora-tytärtä ja Evan Alex vähän omituista Jason-poikaa. Perhe lähtee lomalle kesämökille, jossa he ovat olleet ennenkin, mutta tällä kertaa Adelaide ei tunnu oloaan turvalliseksi. Lapsuuden kauhut alkavat pyöriä hänen mielessään. Illan hämärryttyä mökin pihalla seisoo neljä ihmistä, jotka ovat perheen kaksoisolentoja, jonkin sortin pahoja versioita alkuperäisistä. Doppelgängerit eivät kaihda väkivaltaa saadakseen haluamansa.

Us on välillä todella ahdistava, mutta ei kovin pelottava. Se ei johdu Peelen metaforista, vaan omituisesta rytmityksestä, jossa komediaa on ängetty aivan vääriin kohtiin.

Parasta elokuvassa on Lupita Nyong’o tuplaroolissaan. Hänen suorituksensa ja karismansa pitää paketin kasassa, varsinkin loppupuolella menon yltyessä yhä omituisemmaksi. Ilman häntä leffa leviäisi taatusti käsiin.

Myös ohjaajan ja kuvaaja Mike Gioulakisin yhteistyö ansaitsee kehut. Tyylitelty valon ja varjojen leikki näyttää upealta. Vähän väliä käydään siinä rajoilla, että kuvat ovat melkein liian pimeitä. Lisäksi ei niin perinteiset kuvakulmat toimivat mainiosti, vaikka menevätkin hetkittäin rehellisen kikkailun puolelle.

Elokuvasta löytyy vaikka kuinka paljon sekä hyviä että vähän huonompiakin puolia, mutta ei spoilata yhtään enempää. Us toimii vallan hyvin myös pelkkänä kauhukomediana, pohtimatta sen esittämiä kysymyksiä ja sanomaa. Lopun yllätysjuonenkäänne on valitettavasti aivan M. Night Shyamalan -tasoa, jonka arvaa ennalta. Leffa täytynee silti katsoa toistamiseen, jotta se aukeaa kunnolla.

US

”Us on todella hienon näköinen kantaa ottava kauhuelokuva, joka yrittää vähän liikaa.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat