UUSIMMAT

Arvostelu: Dwayne Johnsonin tähdittämä Jumanji: Welcome to the Jungle on yllättävän hyvä elokuva

20.12.2017 08:52 | Helinä Laajalahti

Jumanji: Welcome to the Jungle on 1990-luvulla tehdyn seikkailuelokuvan yllättävänkin toimiva ja lämminhenkinen jatko-osa, joka antaa mukavan piristysruiskeen synkän talven keskelle.


Ensi-ilta: 2.12.2017 / Alkuperäisnimi: Jumanji: Welcome to the Jungle / Ohjaus: Jake Kasdan / Käsikirjoitus: Chris McKenna, Erik Sommers, Jake Kasdan, Scott Rosenberg & Jeff Pinkner / Pääosissa: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas & Bobby Cannavale / Pituus: 112 min / Ikäraja: 12


Rakastettu Robin Williams tähditti vuonna 1995 julkaistua seikkailuelokuvaa Jumanji, jossa pieni poika joutuu vuosiksi vetäistyksi sisään jännittävän lautapelin viidakkomaailmaan. Vapautuessaan pelistä aikuisena alkaa hurja seikkailu Jumanjin otusten vuorostaan siirtyessä meidän maailmaamme. Joe Johnstonin ohjaama, aiheeltaan ihan sympaattinen koko perheen seikkailu jäi mieleen pääasiassa karmivan huonosti toteutettujen eläinhahmojensa vuoksi.

Paluu Jumanjiin tapahtuu nyt, yli 20 vuotta myöhemmin. Jake Kasdanin ohjaama Jumanji: Welcome to the Jungle ei kuitenkaan ole varsinainen uudelleenfilmatisointi. Se on tarinallisesti omilla jaloillaan seisova jatko-osa, joka ei vaadi alkuperäisen elokuvan tuntemusta avautuakseen.

Elokuvan alussa lautapelinä löytyvä Jumanji päivittyy nykyaikaisempaan videopelimuotoon ja alkuperäisen elokuvan tapaan vetäisee nuoren pojan sisuksiinsa. Myöhemmin neljä lukiolaista löytää pelin siivotessaan koulun varastoa jälki-istunnossa kuin Breakfast Clubissa ainakin, ja päättää pitää pienen pelitauon siivoamisesta valvovan opettajan ollessa poissa.

Nuoret valitsevat itselleen peliin sopivat avatar-hahmot ja kappas vaan, tulevat vetäistyksi sisälle Jumanjin pelimaailmaan, missä heidän tehtävänään on roolipelin tapaan pelata peli läpi ja selvitä hommasta hengissä. Se ei ole ihan helppoa, sillä viidakossa vaanii jos jonkinlaista otusta ja pahista valmiina ottamaan pelaajista nirrin pois. Onneksi sentään elämiä on tutun videopelilogiikan tapaan kolme.

Seikkailu Jumanjin viidakoissa on perinteistä seikkailuelokuvan kohellusta, jossa pyritään viemään salaperäinen esine paikasta a paikkaan b, ja matkalla vaanivat monenlaiset vaarat. Elokuvan suurin viehätys syntyykin siitä, että lukioikäisten nuorten avatar-hahmot ovat pelissä aikuisen näköisiä ja lähes täysiä vastakohtia sille, mitä nämä ovat oikeassa elämässä. Aikuiselta näyttävät hahmot myös käyttäytyvät ja puhuvat kuin teini-ikäiset.

Jumanjissa hintelästä nuorukaisesta tulee Dwayne Johnsonin näköinen, rohkea lihaskimppu, hiljaisesta tytöstä Karen Gillanin vatsalihaksilla varustettu taistelulajitaituri, pitkästä urheilijapojasta Kevin Hartin äänellä tuskaileva ja hitaanpuoleinen kaveri, ja itsekeskeisestä kaunottaresta Jack Blackin esittämä pulska tiedemies. Jokaisen hahmon erityistaitoja kuitenkin tarvitaan pelin läpi pääsemiseen.

Jumanji: Welcome to the Jungle on hauska ja lämminhenkinen koko perheen seikkailu, jolla on yllättävänkin hyvä sydän. Vauhdikkaan kohelluksen ohella siitä huokuu vanhan ajan seikkailuelokuvan viattomuutta, kun tarinan keskushahmot joutuvat tasavertaisesti puhaltamaan yhteen hiileen selvitäkseen hengissä.

Elokuvan dialogi on ymmärrettävästi paikoin melkoisen pöhköä, eikä huumoripitoisesta tarinasta kovin syvällistä sanomaa kannata etsiä. Keskeisin opetus jää siihen että kaveria ei jätetä. Mutta tästä huolimatta elokuvassa on yllättävän hyvin toimivia oivalluksia täysin erilaisessa ja jopa eri sukupuolta olevassa ruumiissa toimimisesta ilman turhan noloja ylilyöntejä. Jumanjin vitsit ovat suhteellisen kilttejä, mutta ne toimivat silti niin lapsikatsojille kuin aikuisillekin.

Vauhdikkaana viihteenä ja hyvänmielenelokuvana uusi Jumanji on mainio piriste talven synkkyyden keskellä. Ja ainakin sen erikoistehosteet ovat tulleet pitkän matkan alkuperäisen elokuvan rähjäisistä apinoista.

JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE

3/5

”Nykyaikaan päivitetty Jumanji on vauhdikas koko perheen viihde-elokuva, jolla on yllättävän hyvä sydän ja josta huokuu vanhan ajan seikkailuelokuvan viattomuutta.”