Uusimmat

Arvostelu: Kamppailu merta vastaan on Oscar-voittaja Ron Howardin huonoimpia elokuvia

22.12.2015 15:14 Aki Lehti

intheheartofthesea9292Ensi-ilta: 25.12.2015
Alkuperäisnimi: In the Heart of the Sea
Ohjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Charles Leavitt
Pääosissa: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Tom Holland, Brendan Gleeson
Pituus: 122 min
Ikäraja: K12
Idea: Moby Dick on tositarina
Arvostelija: Aki Lehti

2

Kaikki tietävät Moby Dickin stoorin, mutta nyt Ron Howard haluaa kertoa tositarinan johon kirja perustuu. Rankoista aiheista ja totuudesta Kamppailu merta vasten paljastaa silti mahdollisimman vähän. 

Ron Howard on onnistunut pitkän uransa aikana ohjaajana useita kertoja. Kaunis mieli, Apollo 13, Splash ja monia muita, toimivien elokuvien lista on pitkä. Howard ei ole koskaan ollut mikään mestariohjaaja, mutta osaa tehdä teknisesti taitavia ja viihdyttäviä elokuvia. Hollywoodin peruspuurtajan toissa vuonna ilmestynyt formuladraama Rush oli yksi miehen uran parhaista tekeleistä. Nathaniel Philbrickin saman nimiseen menestyskirjaan perustuva Kamppailu merta vastaan edustaa toista ääripäätä. Se on yksi Howardin uran huonoimmista elokuvista.

Leffan virallinen synopsis kuuluu seuraavasti:

“Talvella 1820 valaanpyyntialus Essex joutui jättimäisen ja lähes inhimillisen kostonhalun omaavan valaan hyökkäyksen kohteeksi. Katastrofi inspiroi myöhemmin kirjailija Herman Melvilleä, joka kirjoitti tapauksen pohjalta kuuluisimman teoksensa nimeltä Moby Dick. Mutta kirja kertoo tapauksesta vain puolet. Kamppailu merta vastaan paljastaa hyökkäyksen jälkeiset tuskalliset ajat, jolloin eloonjääneet joutuivat kamppailemaan henkensä edestä inhimillisen kärsimyksen äärirajoilla. Toistuvat myrskyt, nälkä, paniikki ja epätoivo olivat miehistön vakituisia vieraita, kun kapteeni yritti johdattaa haaksirikkoutuneet turvaan.”

Moby Dick -kirjassa kapteeni Ahab jahtasi valkoista valasta pakkomielteisesti, hulluuden rajamailla. Kun Kamppailu merta vasten -elokuvassa jättivalas vihdoin rysäyttää Essex-laivan palasiksi, alkaa eloonjäämistaistelu. Howard näyttää nälkää ja epätoivoa, mutta merimiehet säilyvät omituisen tervejärkisinä. Hulluudesta ei ole tietoakaan. Koko elokuva kaipaisi enemmän sekopäisyyttä, mutta sille tielle Howard ei uskalla lähteä.

Leffan suurin ongelma on sen rakenne. Kohtaukset Herman Melvillen (Ben Whishaw) ja valaan hyökkäyksestä hengissä selvinneen vanhan Nickersonin (Brendan Gleeson) välillä keskeyttävät toistuvasti jo muutenkin rasittavan hitaasti etenevän tarinan. 30 vuotta myöhemmin tapahtuvat kohtaukset, joissa Melville kirjaa Nickersonin kertomaa stooria ylös Moby Dickia varten ovat täysin turhia. Ehkäpä pelkkä kertojaääni olisi tällä kertaa riittänyt.

Leffa näyttää loputtoman määrän kohtauksia, joissa 1. perämies Owen Chase (Chris Hemsworth) ja kapteeni Pollard (Benjamin Walker) ovat eri mieltä. Chaselle oli luvattu kapteenin pesti, mutta kokematon Pollard saa paikan sukulaissuhteidensa ansiosta. Cillian Murphyn näyttelemän 2. perämiehen Joyn ainoa tehtävä laivalla tuntuu olevan seistä heidän välissään.

Kiistely valaanpyyntistrategoista miesten välillä jatkuu, jatkuu ja jatkuu. Valaan tuhotessa laivan katsoja toivoo pääosanesittäjien hukkuvan ensimmäisinä ja elokuvan päättyvän siihen. Rasittavilla hahmoilla ei myöskään ole kunnon taustatarinoita, joten heidän selviytymisensä ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kamppailu merta vasten on vanhan koulukunnan seikkailu miehisine arvoineen. 1800-luvulla valaanpyytäjät olivat tietysti kovia jätkiä ja sankareita. Se, että Moby Dick perustuu tähän ”tositarinaan”, ei riitä saamaan katsojan sympatioita merimiesten puolelle. Valaiden tappaminen käsiharppuunoilla näyttää vain vastenmieliseltä. Pisteet kuitenkin siitä, että asiaa ei kaunistella.

Howardin kuvat laivan kannelta päivänvalossa ovat komeita, mutta jättiaallot, myrskyt ja valaat saavat nauramaan ääneen. Harvoin näkee näin surkean näköisiä CGI-tehosteita 100 miljoonan dollarin elokuvassa.

Hemsworth ei ole kummoinen näyttelijä, mutta onnistui loistavasti edellisen kerran Howardin ohjauksessa. Rushissa hänen heikkoutensa kääntyivät hyveiksi. Valaanpyytäjä Chasen on kai tarkoituskin olla järkähtämättä oman mielipiteensä takana seisova puupökkelö, joten Hemsworthin suoritus on siten ilmeisen onnistunut. Muilta näyttelijöitä elokuva ei paljoa vaadi, joten he tekevät sen mihin pystyvät. Cillian Murphya täytyy kehaista sen verran, että hahmonsa kohtalo oikeasti kiinnosti leffan loppupuolella muutaman minuutin verran.

Kamppailu merta vastaan olisi taatusti toiminut paremmin draamana kauhuelementeillä, kuin seikkailuelokuvana. Laivan kansi on valaiden verestä punainen, mutta miesten joutuessa syömään kollegansa selviytyäkseen, mainitaan kannibalismi vain sivulauseessa. Howardilta uupuu rohkeus tutkia mielen synkimpiä sopukoita. Valaanmetsästäjät jättävät osan ihmisyydestään taakseen jäädäkseen henkiin, mutta ohjaajaa kiinnostaa vain eeppinen seikkailu.

Kamppailu merta vasten on hävitty jo siinä vaiheessa kun ensimmäinen onneton tietokoneanimaatioaalto pyhkäisee laivan kannelle.

PlusMiinusNolla:

+ Äänisuunnittelu, laiva nitisee ja natisee uskottavasti
– Tositarina keskittyy kaikkeen muuhun kuin totuuteen
– Tehosteet

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat