Uusimmat

Arvostelu: Kauhuleffa The Belko Experiment on herkkua gore-faneille

20.04.2017 10:30 Aki Lehti

Ensi-ilta: 21.4.2017.
Alkuperäisnimi: The Belko Experiment
Ohjaus: Greg McLean
Käsikirjoitus: James Gunn
Pääosissa: Abraham Benrubi, John Gallagher Jr., Adria Arjona, Michael Rooker
Pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K18
Idea: Työntekijät suljetaan konttoriin tappamaan toisiaan
Arvostelija: Aki Lehti

2,5

Guardians of the Galaxy -ohjaajan käsikirjoittama väkivaltamässäily viihdyttää ja ällöttää.

”Konttorirotat ja Battle Royale samassa paketissa” mainostaa The Belko Experiment -elokuvan juliste. Mainoslause pitää kerrankin suunnilleen paikkansa, sillä leffan juoni on hyvin simppeli.

Wolf Creek -ohjaaja Greg McLean sulkee konttorikauhussaan Belko-firman työntekijät Kolumbiassa sijaitsevaan toimistotaloon tappamaan toisiaan. Amerikkalaisten sieppaaminen on firman mukaan maassa yleistä, joten duunit aloittaessaan kaikille on laitettu ihon alle niskaan seurantalaite, muka mahdollisen kidnappauksen takia.

Vekottimet ovat kuitenkin pieniä pommeja, joka selviää 80 työntekijälle karulla tavalla. Toimistotalon ovet ja ikkunat suljetaan yht’äkkiä paksuilla metalliovilla, ja kaiuttimista kuuluva ääni käskee työntekijöiden tappaa kaksi ihmistä puolen tunnin kuluessa tai muuten neljä työntekijää kuolee. Valkokaulustyöläiset eivät ota uhkausta tosissaan, vaan vitsailevat uhkauksen olevan jonkin sortin testi.

Puoli tuntia myöhemmin neljä päätä räjähtää näyttävästi ja gore-kauhun ystävät hurraavat. Kaiuttimista kuuluva ääni käskee seuraavaksi tappamaan 20 ihmistä kahden tunnin kuluessa tai 60 päätä posahtaa. Nyt viesti menee perille ja loppuelokuva onkin pelkkää verellä mässäilyä ja murhaamista mahdollisimman väkivaltaisilla tavoilla.

Guardians of the Galaxy -elokuvien käsikirjoittaja-ohjaaja James Gunnilla olisi ollut oiva mahdollisuus tehdä The Belko Experimentistä kantaa ottava splatter-satiiri, mutta hänen käsikirjoituksensa on äärivakava, vailla sen syvempää pohdintaa tai huumoria. Muut kuin goren ystävät tuskin saavat tästä juuri mitään irti, sillä sairaan ihmiskokeen psykologista puolta ei pohdita juuri lainkaan.

Tony Goldwynin esittämä iso pamppu Barry on valmis tekemään mitä ääni käskee. Katsoja asetetaan John Gallagher Jr.:n näyttelemän Miken saappaisiin, joka on sitä mieltä, että tilanteesta voi selvitä ilman väkivallantekojakin, mutta moinen on turha toive, tietysti.

Leffan olisi voinut ohjata kuka tahansa, sillä McLean tarjoaa geneeristä, mutta ihan toimivaa jälkeä, josta onneksi uupuu melkein kokonaan turhan nopeat leikkaukset. Mitään omaperäistä ohjaajan kuvista ei löydy, eikä hän onnistu luomaan kovinkaan pelottavaa tai ahdistavaa tunnelmaa.

The Belko Experiment on ihan toimiva gore-mässäily, jota ei voi suositella kuin genren kovimmille faneille. Leffan lopun pakollinen yllätys paljastaa lähinnä sen, että jatko-osia on todennäköisesti luvassa.

PlusMiinusNolla:

+ Leffalle on lätkäisty K18-ikäraja ihan syystä
+ Mukana muutama todella ällöttävä kohtaus
– Jengiä kuolee urakalla, mutta ei kovin omaperäisillä tavoilla

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat