Arvostelu: Kick-Ass 2 on härski, mutta vain paikoin hauska supersankarikomedia

13.08.2013 13:06 Tatu Junni

Kick-Ass 2Ensi-ilta: 16.8.2013
Alkuperäisnimi: Kick-Ass 2
Ohjaaja: Jeff Wadlow
Käsikirjoittaja: Jeff Wadlow (Mark Millarin ja John Romita Jr.:n sarjakuvan pohjalta)
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Morris Chestnut, John Leguizamo, Donald Faison & Jim Carrey
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Tosielämän supersankarit saavat vastaansa tosielämän superpahikset – ja yhden tosi laiskan hain.
Arvostelija: Tatu Junni

Dome

Vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Kick-Ass oli räävitön, mutta sydämellinen supersankarikomedia. Jatko-osa ei yllä samalle tasolle, mutta ei sekään täysin kehno ole.

Jeff Wadlow’n ohjaama ja käsikirjoittama Kick-Ass 2 on suora jatko-osa Matthew Vaughnin elokuvalle. Sen tarinassa Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) ja Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) koettavat tasapainotella koulu- ja supersankarielämän välillä kehnoin lopputuloksin. Hit-Girlin pistäessä trikoot lopullisesti naulaan Kick-Ass jää haahuilemaan kaupungin kaduilla yksin, kunnes hän löytää seurakseen Justice Forever -supersankarijoukkion.

Uudet ystävät tulevat tarpeeseen, sillä maailman ensimmäinen superpahis The Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse) aikoo yhdessä konnakoplansa The Toxic Mega Cuntsin kanssa pistää Kick-Assin kärsimään ja lahdata muut supersankarit siinä sivussa.

Kick-Ass 2

Kick-Ass 2 pyrkii kynsin ja hampain pärjäämään edeltäjälleen, mutta onnistuu siinä vain osittain. Henry Jackmanin ja Matthew Margesonin soundtrack viljelee tuttuja sävelmiä eikä sarjakuville silmää iskevästä visuaalisuudesta ole tingitty. Eron edeltäjään huomaa silti, sillä käsikirjoitukseen on jäänyt turhia kuoppia eikä Jeff Wadlow ole ohjaajana Matthew Vaughnin veroinen.

Elokuvassa on enimmäkseen hyvä henki päällä ja mukaan on mahtunut monta hauskaa hetkeä, mutta myös linjasta lipsuvia ala-arvoisuuksia riittää. Esimerkiksi koulun ruokalaan sijoittuva oksennus- ja ripulointikohtaus oli niin Scary Movieta, että hävetti. Sekä sarjakuvien että tosielämän supersankarit ovat reheviä aiheita komedialle, mutta tällä kertaa tekijöitä on kiinnostanut enemmän hassuille hahmoille irvaileminen ja mahdollisimman hurttien temppujen esitteleminen.

Joka suuntaan sinkoileva Kick-Ass 2 hyppii liiankin innokkaasti tyylilajista toiseen. On splatteria, college-komediaa, nuorisodraamaa, runkkailua, ninjatoimintaa ja vaikka mitä. Kun linjana on linjattomuus, etenkin dramaattisiksi tarkoitettujen kohtausten teho on paikoin tyystin hukassa. Kesken kieli poskella rallattelun on vähän väkinäistä sovitella hautajaispukua ylle. Elokuvan kunniaksi on kuitenkin todettava, että vaikka osasista hitsattu kokonaisuus ei ole täysin toimiva, ainakaan katsojilla ei ole tylsää missään kohdassa.

Kick-Ass 2

Hahmogalleria on kasvanut tuntuvasti ensimmäisestä Kick-Ass-elokuvasta. Hyvä niin, sillä Nicolas Cagen hillitön Big Daddy jätti melko ison montun täytettäväksi. Uusien tuttavuuksien lisäksi tarjolla on tuttuja hahmoja tuoreilla kasvoilla. Etsivä Marcus Williamsia esittää tällä kertaa Omari Hardwickin korvannut Morris Chestnut ja Toddia Augustus Prew, joka sopii rooliinsa paljon kehnommin kuin Evan Peters.

Kick-Ass 2:n hahmoista hilpeimpiä on odotetusti Jim Carreyn kieli poskella esittämä Colonel Stars and Stripes, joka tosin poistuu kuvioista hieman liiankin nopeasti. Koko show’n varastaa The Motherfucker; Christopher Mintz-Plasse on ymmärtänyt Carreyn tavoin miten räävitöntä elokuvaa on ollut tekemässä, eikä ole pidätellyt itseään yhtään. On täysin turha ottaa iisisti, jos esittää äitinsä sadomasovarusteisiin itsensä verhonnutta kusipäätä! Itse Kick-Ass jää tällä kertaa muiden hahmojen varjoon. Oman epävarmuutensa kanssa painiva Hit-Girl puolestaan istuu turhan pitkään vaihtopenkillä, eikä pääse kunnon sankaritekoihin ennen elokuvan kolmatta näytöstä.

Kick-Ass 2 pohjautuu Mark Millarin ja John Romita Jr.:n sarjakuviin, mutta lähdemateriaalista on poikettu aika paljon. Se ei ole yksinomaan huono asia. Elokuvalle olisi paljon vaikeampi nauraa, jos lähdemateriaalista tuttu joukkoraiskauskohtaus olisi ollut mukana.

PlusMiinusNolla

+ Paikoin hauska & enimmäkseen viihdyttävä
+ Jim Carrey & Christopher Mintz-Plasse
+ American Jesus, Superior, Stan Lee ja muut silmäniskut sarjisfaneille
– Muutamia linjaan sopimattomia törkeyksiä
– Häviää ensimmäiselle Kick-Assille