Arvostelu: Leonardo DiCaprio kantaa The Revenantia Oscarin arvoisesti
Ensi-ilta: 29.1.2016
Alkuperäisnimi: The Revenant
Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Mark L. Smith & Alejandro González Iñárritu
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson, Lukas Haas, Kristoffer Joner & Brad Carter
Pituus: 157 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Leonardo DiCaprio kahlaa hangessa räkä poskella
Arvostelija: Tatu Junni
Erämaaseikkailu The Revenant on omalaatuinen laatuelokuva, joka todennäköisesti tuo Leonardo DiCapriolle vihdoinkin näyttelijän uran ensimmäisen Oscarin.
Michael Punken ”tositapahtumien innoittamaan” romaaniin pohjautuva The Revenant kertoo metsästäjä-eräjorma Hugh Glassista (Leonardo DiCaprio). Intiaanipoikansa kanssa korpimaita koluava miekkonen joutuu yhdellä metsäretkistään karhun kaatamaksi. Keho kymmenillä ruhjeilla ja kurkku auki revittynäkin sisukas Glass jää roikkumaan elämän syrjästä kiinni, eikä suostu luovuttamaan.
Olosuhteiden pakosta Glassin metsästäjäkaverit hylkäävät miehen hyytävän Fitzgeraldin huomaan. Heti ensimmäisen tilaisuuden tullen Tom Hardyn esittämä mulkero hautaa sankarin elävältä ja ottaa jalat alleen.
Vuoteen 1823 sijoittuvan The Revenantin jännite nojaa pitkälti siihen, saavuttaako kostoa vannova Glass Fitzgeraldin ajoissa ja onko puolikuolleesta miehestä pistämään kampoihin elinvoimaiselle vastapelurilleen. Asetelma on yksinkertainen, mutta lännenelokuvillehan se on tyypillistä. The Revenant ei muutenkaan edusta fiktiota, jossa dialogi tai käsikirjoitus ovat etualalla. Se nojaa suosiolla muihin puihin.
Meksikolainen Alejandro González Iñárritun on tehnyt taas kerran väkevää elokuvataidetta. Vuosi sitten saman ohjaajan Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) onnistui voittamaan neljä Oscaria. Mielenkiintoista on nähdä, millaiseen tulokseen 12 pystin ehdokas The Revenant yltää. Todennäköisesti palkinnot irtoavat ainakin taas kovassa iskussa olevalle kuvaaja Emmanuel Lubezkille ja Leonardo DiCapriolle, joka tekee Glassina yhden uransa vaikuttavimmista roolisuorituksista.
Läheltä piti, ettei vuosia tuotantolimbossa roikkunut The Revenant koskaan päässyt valkokankaalle asti. Elokuvaa kun pidettiin yksinkertaisesti liian hankalana toteuttaa. Alejandro González Iñárritu halusi kuvata kostodraaman autenttisilla paikoilla ja lähinnä luonnonvaloa käyttäen. Pelkkä kalustojen liikuttaminen Yhdysvaltojen, Kanadan ja Argentiinan metsissä oli oma haasteensa. Kuvausten aikana useampi tyyppi jätti projektin, mutta Iñarritu ei suostunut tinkimään visiostaan.
”Jos olisimme päätyneet kuvaamaan The Revenantin studiossa green screenin edessä kahvikuppi kädessä ja rennoissa merkeissä, kaikilla olisi ollut kivaa, mutta elokuvasta olisi tullut todennäköisesti ihan paska”, ohjaaja totesi The Hollywood Reporterin haastattelussa ennen ensi-iltaa.
Eittämättä Iñarritu on aivan oikeassa. Juuri aidot kuvauspaikat jylhine maisemineen ja valkokankaalta välittyvät aidot reaktiot haastaviin kuvausolosuhteisiin tekevät vaikutuksen The Revenantia katsoessa. Se on kaunistelematon, rujo ja jopa raaka elokuva, jossa luonto ja väkivalta ovat vahvasti läsnä. Katsojan on helppo uskoa, että tekijät ovat pistäneet itsensä oikeasti likoon saadakseen tallennettua juuri toivotun lopputuloksen. Hollywood-elokuville tyypillinen kliinisyys loistaa poissaolollaan.
Leonardo DiCaprion roolisuoritusta on ylistetty ennakkoon runsaasti – ja aivan syystä. The Revenantissa DiCaprio kannattelee koko elokuvaa ja laittaa itsensä likoon etenkin fyysisesti. Mies kahlaa hangessa räkä poskella, ajelehtii hyisen virran vietävänä, taistelee karhua vastaan, syö raakaa kalaa ja suolistaa hevosen saadakseen turvaa lumimyrskyltä. Tämän kaiken DiCaprio tekee uskottavasti, autenttisesti ja antaumuksella. The Revenant on elokuva, joka tulee määrittelemään tähtensä uran uudelleen samalla tavoin kuin Titanic vuonna 1997.
“Kahlasin useamman kerran jäisessä joessa, nukuin eläimenraadoissa ja söin vaikka mitä. Olin jatkuvasti ihan jäässä ja lähellä hypotermiaa. Minulla ei ole yleensä tapana syödä raakaa biisoninmaksaa. Elokuvaa katsoessanne näette aidon reaktioni siihen, koska Alejandro säilytti kohtauksen”, DiCaprio kertasi Yahoo!:n haastattelussa.
Mielestäni Leonardo DiCaprio olisi ansainnut parhaan miesnäyttelijän Oscarin jo Martin Scorsesen ohjaamasta The Wolf of Wall Streetista pari vuotta sitten. Räävitön pörssimeklarirooli taisi kuitenkin olla elokuva-akatemialle liikaa. Toivottavasti pysti tällä kertaa löytää oikeisiin käsiin.
The Revenant on myös Tom Hardyn juhlaa. Kameleonttimainen brittitähti on vaikuttava DiCaprion esittämän Glassin vastapelurina, selkärangattomana konnana, joka oikeuttaa julmuudet ja vääryydet itselleen pelottavalla vakuuttavuudella. Hardy pääsi roolistaan ehdolle parhaan miessivuosan Oscarin voittajaksi, mutta vaikuttaisi epätodennäköiseltä että sekä hänet että Leonardo DiCaprio palkittaisiin.
The Revenantissa on moni asia kohdallaan, mutta pari asiaa verottaa katselukokemusta. Elokuvan kostotarina on vähän liiankin ontto ja sen täytteeksi tungetut viiden pennin unikuvaelmat Terrence Malickin roskakorista.
Vesi virtaa, ihminen elää ja ihminen kuolee. Meitä kaikkia odotellaan mullan alla, mutta kiirehtiä ei pidä.
Jos Alejandro González Iñarritun tarinassa on jokin suurempi merkitys, jäi se minulta huomaamatta. The Revenantin onttoutta korostaa entisestään 2,5 tunnin kesto. Mukaan mahtuu tyhjäkäyntiä useamman kohtauksen edestä. Vaikka elokuvassa käsitellään suuria tunteita, kuten isänrakkautta, ei se kouraissut kertaakaan kunnolla.
The Revenantin äärellä silmät ovat ihastuksesta ammollaan, mutta sydän vain raollaan.
PlusMiinusNolla
+ Leonardo DiCaprio & Tom Hardy
+ Visuaalisesti vaikuttava
+ Elokuvantekijöiden omistautuminen
– Kestoon nähden turhan ontto tarina