Uusimmat

Arvostelu: Mahtava Oz on modernilla tekniikalla toteutettu hyvän mielen hömppäpastissi

14.03.2013 13:49 Aki Lehti

Mahtava OzEnsi-ilta: 15.3.2013
Alkuperäisnimi: Oz – Great And Powerful
Ohjaaja: Sam Raimi
Käsikirjoittajat: Mitchell Kappner & David Lindsay-Abaire
Pääosissa: James Franco, Michelle Williams, Mila Kunis, Rachel Weisz & Zach Braff
Pituus: 130 min
Ikäraja: K12 / K9
Arvostelija: Aki Lehti

Tähdet

Ohjaaja Sam Raimi taitaa pitää todella paljon vuoden 1939 Ihmemaa Oz -elokuvasta. Niin paljon, että hän on onnistunut kinuamaan Disneyltä reippaat 200 miljoonaa dollaria tehdäkseen sille esi-osan, joka on tyylipuhdas pastissi.

Yhtälössä on vain yksi ongelma: vuoden 1939 Metro-Goldwyn-Meyer -studion tekemän elokuvan oikeudet omistaa nykyään Warner. Tämä tarkoittaa sitä, että uudessa versiossa ei nähdä Variksenpelätintä, Peltimiestä, Pelkurileijonaa, eikä varsinkaan Dorothya ja taikakenkiä. Tästä huolimatta Sam Raimi onnistuu ainakin päällisin puolin yllättävän hyvin. Mahtava Oz on hienoimman näköistä silmäkarkkia sitten Hugon.

Jostain käsittämättömästä syystä materiaalia Mahtavaan Oziin ei ole haettu suoraan L. Frank Baumin alkuperäisestä 15-osaisesta kirjasarjasta, vaan käsikirjoittajat ovat päättäneet sijoittaa elokuvan aikaan ennen ensimmäistä kirjaa. James Franco esittää kiertävän sirkuksen  silmänkääntäjää nimeltä Oz, jonka hirmumyrsky tempaisee kuumailmapalloineen Ihmemaahan.

Ihmemaa on ilkeän noidan vallan alla, ja sen asukkaat erehtyvät luulemaan Ozia kauan kadoksissa olleeksi velhoksi, joka on tullut pelastamaan heidät. Koska tiedossa on rikkauksia ja kunniaa, päättää Oz teeskennellä omaavansa oikeita taikavoimia ja auttaa.

Mahtava Oz

Francon kanssa Ihmemaassa hilluvat muun muassa Michelle Williamsin, Mila Kunisin, Rachel Weiszin esittämät noidat, joista Williamsin Glinda on se kiltti noita, muiden kahden hyvyys tai pahuus jääköön tässä kertomatta. Elokuvan juoni on perinteisen sadun tyyliin melko simppeli, joten yritetään välttää suurimmat juonipaljastukset. Mukana seikkailussa on myös lentävä apina Frank ja elävä posliininukke.

Päähenkilö Oz on Disney-leffan hahmoksi harvinaisen itsekäs paskiainen. Leffan ensimmäiset 15 minuuttia on kuvattu 4:3 kuvasuhteella mustavalkoisena, joka on suora viittaus alkuperäiseen leffaan. Näiden minuuttien aikana Oz ehtii muun muassa kieltäytyä auttamasta rullatuolissa istuvaa tyttöä ja ripustaa sukan vaununsa oveen merkiksi siitä, että sisällä on naistennauratus menossa. Kun itse seikkailu alkaa, niin kuvasuhde muuttuu perinteiseksi laajakuvaksi ja silmille iskeytyy komea kolmiulotteinen Technicolour-ilotulitus.

Mahdollisuus huijata itselleen Ihmemaan rikkaudet kiinnostaa Ozia melkein yhtä paljon kuin kaikkien kolmen noidan vikittely. Melkoinen veijari, ainakin Disney-elokuvan päähahmoksi. Limainen James Franco sopii rooliinsa hyvin, vaikka miehen jatkuva naamakramppi alkaakin jossain vaiheessa ärsyttää.

Mahtava Oz

Muut näyttelijät vetävät roolinsa vähän vasurilla. Mila Kunis rääkyy roolinsa rasittavasti läpi ja Williamsin rooli on näyttää nätiltä. Vaikka suurin osa erikoistehosteista onkin tietokoneilla tehtyjä, niin Raimi on käyttänyt myös oikeita lavasteita saadakseen mukaan samaa fiilistä kuin alkuperäisessä leffassa. Silti suurin osa näyttelijöistä tuntuu olevan täysin hukassa, välillä he tuijottavat ihan eri suuntaan kuin missä erikoistehoste-apina tai mikä tahansa öttimönkiäinen nyt sattuukaan olemaan. Onko syy näyttelijöiden vai erikoistehosteheppujen? Todennäköisesti molempien.

Mutta hienolta Mahtava Oz näyttää, todella hienolta. Täysin överiksi vedetty 3D-efektipommitus toimii parhaiten juuri tällaisissa hattaranpunaisissa satuelokuvissa, joissa ei tarvitse välittää realismista pätkääkään. Raimi onnistuu ujuttamaan mukaan melkoisen määrän viittauksia alkuperäiseen leffaan. Jollain kummalla tavalla hänen versiossaan on myös samaa fiilistä, vaikka koko reipas kaksituntinen onkin enemmän pelkkää vuoristorata-ajelua kuin oikeaa elokuvaa.

Mahtava Oz

Niin hyvältä kuin elokuva näyttääkin, niin sen kummempaa juonta siinä ei ole, eikä päähenkilöiden kohtaloista juurikaan välitä. Kohdeyleisö taitaa kuitenkin olla lapset, joilta Sam Raimin jatkuvat viittaukset alkuperäiseen pätkään menevät ohi. Tuskin tämän päivän muksuista kovinkaan moni on alkuperäistä edes nähnyt. Aikuisia katsojia henkilöhahmojen ohuus ja väkisin kurkusta alas kaadettu jatkuva nostalgia alkavat ärsyttää. Kaksi tuntia ja kymmenen minuuttia pitkän elokuvan olisi voinut leikata ainakin puoli tuntia lyhyemmäksi.

Lähin vertailukohde elokuvalle taitaa olla Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa. Sen Mahtava Oz vioistaan huolimatta pieksee joka tasolla. Saadakseen tästä mitään irti kannattaa leffa käydä katsomassa 3D:nä jättikankaalta. Ilman sokerikuorrutusta Mahtava Oz on vain vähän tavallista huonompi Disney-elokuva.

Sam Raimi on muuten ohjannut saman tarinan jo kertaalleen. Taivaalta tupsahtava ennustusten sankari fantasiamaailmassa taistelemassa pahuutta vastaan? Niin, sen elokuvan nimi oli Army of Darkness. Bruce Campbellin voi bongata Ozistakin pienestä sivuroolista. Valitettavasti hänellä ei kuitenkaan ole tässä elokuvassa käden tilalla moottorisahaa, jolla silpoa Ihmemaan otuksia palasiksi.

PlusMiinusNolla

+ Upeannäköinen satumaailma imaisee sisäänsä
+ Puhtaana pastissina elokuva toimii
– Näyttelijävalinnat
– Saako tästä mitään irti jos ei ole nähnyt alkuperäistä?

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat