Arvostelu: Medusan perintö maistuu kylmiltä tähteiltä

20.09.2012 08:00 | Olli Sulopuisto

Medusan perintöAlkuperäisnimi: The Bourne Legacy
Ensi-ilta: 21.9.2012
Ohjaaja: Tony Gilroy
Käsikirjoittaja: Tony ja Dan Gilroy
Pääosissa: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney, Joan Allen, Scott Glenn, Stacy Keach, Oscar Isaac 
Elokuvan pituus: 135 minuuttia
Ikäraja: K12
Elokuvan kotisivu: www.thebournelegacy.com

2/5

Yhdysvalloissa näyttää sikiävän salaisia superagenttiohjelmia nopeammin kuin Suomen syksyssä suppilovahveroita. Hankalaksi äityneestä Jason Bournesta ei ole vielä edes päästy eroon, kun esiin popsahtavat operaatio Outcome ja Aaron Cross. Vastakkain ovat jälleen kerran kasvoton salaliitto ja yli-inhimillinen ammattitappaja.

Medusan perintö alkaa viittauksella aiempiin osiin. Vedessä kelluu silhuetti, joka yhtäkkiä herää henkiin, sukeltaa syvemmälle ja nousee sitten pintaan. Hän on Aaron Cross, Jeremy Rennerin esittämä uusi ihmemies.

Medusa-sarja on populaarikulttuurin perinteisimmän paradoksin äärellä. Miten kertoa tarina niin, että se on samaan aikaan sekä tuttu että uusi? Cross ei ole samanlainen hahmo kuin Jason Bourne, joka oli huippuunsa koulittu tappokone ilman käsitystä siitä, kuka hän oikein on. Cross tuntee itsensä ja tietää mihin hän pystyy. Silti tarinan perusjännite on sama kuin aiemmissa osissa. Onko vainoharhainen, jos nimettömät voimat tosiaan tekevät kaikkensa saadaakseen sinut pois päiviltä? 

Medusan perintö

Bournen DNA on siis edelleen läsnä, se on vain sekoitettu uuteen uskoon. Soppaa uuteen uskoon hämmentänyt käsikirjoittaja Tony Gilroy on ollut mukana koko sarjan ajan, mutta hänen veljensä Dan tuli mukaan vasta nyt. Tällä kertaa Tony Gilroy on myös ohjannut elokuvan. 

Tarina on pilkottu alusta asti kahteen osaan. Yhtäällä seurataan vuoristomaisemissa samoavaa Crossia, joka suoriutuu hänelle asetetusta testistä ennätysajassa – tietenkin. Toisaalla on Eric Byer (Edward Norton), jonka tehtäväksi tulee huolehtia siitä, että Crossin kohtalo on… noh, sanotaanko vaikka linjassa Yhdysvaltain julkisuuskuvan kanssa. Myöhemmin keitokseen saadaan sotkettua myös tohtori Marta Shearing (Rachel Weisz), jonka osaksi jää lausua asioita kuten ”tiede on työtäni!”

Medusan perintö

Syytä tai toisesta Crossin kujanjuoksu, jonka pitäisi oletettavasti olla sekuntipeliä kuoleman kanssa, ei tunnu kovin jännittävältä. Ehkä syy on siinä, että vastapuoli tuntuu laahustavan koko ajan monta peninkulmaa perässä, vaikka sillä pitäisi olla kai yliote. Missään vaiheessa ei kuitenkaan varsinaisesti tunnu, että Cross olisi alakynnessä. Se on ongelma, koska iso osa Medusa-tarinoiden viehätyksestä liittyy jatkuvasti eteenpäin vierivään juonipyörään. Ei tällä kertaa.

Myös toimintakohtauksissa on luvassa samaa vanhaa uudessa paketissa. Osa niistä toimii vallan mallikkaasti, kun katsoja näkee selvästi, miten Cross ajattelee ja liikkuu tilanteessa, jossa keskivertomosuri jäisi vain paikalleen kököttämään. Valitettavasti mukana myös mukamas huikea takaa-ajo, joka on – jälleen kerran – onnistuttu kuvaamaan ja leikkaamaan niin, että illuusio fyysisesti ylivertaisesta seikkailijasta katoaa ja tilalle jää vain epämääräinen ärtymys nopeasti viuhtovia kuvia kohtaan.

PlusMiinusNolla
+ Yksinään puuhaileva Aaron Cross on kiehtovaa seurattavaa
– Rachel Weiszin hahmo on kovin, kovin lattea (enkä tarkoita maitokahvia, ho ho hoo!)
– Juonessa ei ole tarpeeksi potkua