Uusimmat

Arvostelu: Miss Farkku-Suomi on koko perheen Kauko Röyhkää

01.08.2012 19:25 Tatu Junni

Ensi-ilta: 3.8.2012
Alkuperäisnimi: Miss Farkku-Suomi
Ohjaaja: Matti Kinnunen
Käsikirjoittaja: Matti Kinnunen (Kauko Röyhkän romaaniin pohjautuen)
Pääosissa: Mikko Neuvonen, Sanni Kurkisuo, Elias Gould, Pirkko Hämäläinen, Olavi Uusivirta, Maria Ylipää, PK Keränen & Juha Kukkonen
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K12

Dome 2,5

Kauko Röyhkä on julkaissut kirjoja lähes yhtä kauan kuin levyjä, mutta vasta nyt hänen tarinansa pääsee valkokankaalle asti. Matti Kinnusen ohjaama Miss Farkku-Suomi pohjautuu Röyhkän samannimiseen romaaniin ja nyt jo loppuunmyytyyn albumiin. Ne puolestaan pohjautuvat osittain kirjailija-muusikon omiin nuoruusvuosiin.

Oulu 1970-luvun lopulla. Äitinsä kanssa yksiössä elävä Välde (Mikko Neuvonen) haaveilee rokkitähden urasta ja luokkansa kauneimmasta tytöstä, Pikestä (Sanni Kurkisuo). Koulu ei hylkiölle maita, mutta iloa elämään tuovat Lou Reed, David Bowie ja oma Torttu-bändi. Päättäväisyytensä ja muutaman onnenkantamoisen kautta Välden ura rokkilaulajana lähtee lentoon, mutta haaveet Pikestä eivät hautaudu edes yleisön aplodien alle.

Rokkielokuvia ja nuorten miesten kasvukertomuksia on nähty elokuvateattereissa maailman sivu. Visuaaliselta ilmeeltään tv-elokuvan mieleen tuova Miss Farkku-Suomi tuskin on uusi klassikko kummassakaan genressä, vaikka se ei mikään huono elokuva olekaan. Turhan tuttu ja turvallinen ainoastaan.

Miss Farkku-Suomi on Kauko Röyhkän kirjavan kirjallisen uran parhaimmistoa ja täten elokuvan arvoinen teos. Käsikirjoitusvaiheessa tarinan painopisteitä on vaihdettu ja sen pahimpia rosoja siivottu pois. Matti Kinnusen käsissä Miss Farkku-Suomesta on muokkautunut koko perheelle sopiva nuorisokomedia, josta Röyhkän räävittömyyttä ei löydy kuin nimeksi. Tämä oli toki odotettavissa; kukaan tuskin odotti näkevänsä, kuinka röyhkeä rokkipoika vie 13-vuotiaan tytön neitsyyden ja veri lentää pitkin seiniä? Oleellinen on kuitenkin jäljellä: Miss Farkku-Suomi luotaa suuria nuoruusvuosia ja ulkopuolisuuden tuntoja melko onnistuneesti.

Välden päänsisäiset monologit on siirretty romaanista valkokankaalle lisäämällä tarinaan pari uutta hahmoa. Nuorukainen vuodattaa tuntojaan orastavaa rokkitähteä ihaileville naapurin lestadiolaispojille (Niilo Lahtinen ja Eero Survo), jotka vastaavat elokuvan hauskimmista hetkistä. Ratkaisu on hyvä, mutta kaikki muutokset eivät kuitenkaan ole yhtä onnistuneita.

Miss Farkku-Suomi -romaanin tärkeimpiin hahmoihin lukeutuva mystinen taiteilijanainen Kara (Maria Ylipää) luisuu valkokankaalla sivurooliin niin pahasti, että koko hahmon olisi voinut periaatteessa jättää kokonaan pois elokuvasta. Raakileeksi jää myös Välden kasvukertomus, ja etenkin nuoren miehen persoonan tarkkaan suunniteltu rakennustyö. Eniten nikottelua suurimmille Röyhkä-faneille aiheuttanee kuitenkin elokuvan lopetus. Tarinan dramaturgian kannalta koko Piken hahmon uudelleenmäärittelevä käänne on toimiva ja täten perusteltu, mutta ei järin uskollinen lähdemateriaalille.

Miss Farkku-Suomen parasta antia ovat sen nuoret näyttelijät. Se on melkoinen saavutus elokuvalle, jonka näyttelijöistä useimmat ovat amatöörejä. Televisiosarjoista tuttu Mikko Neuvonen esittää Väldeä uskottavan vähäeleisesti ja pitää katsojan puolellaan myös musiikkiesitysten ajan. Sanni Kurkisuo on puolestaan sopivan suloinen Pike. Pääparin ohella myös sivuosat on roolitettu onnistuneesti. Elias Gouldin kaltaisten nousevien nimien rinnalla nähdään Ville Myllyrinteen, Pirkko Hämäläisen ja Olavi Uusivirran kaltaisia ammattilaisia.

Elokuvassa esiintyvät myös 22-Pistepirkkon PK Keränen ja Honey B & T-Bonesin Aija Puurtinen. Kauko Röyhkä on itse pysynyt poissa kameran edestä, vaikka miehelle olisi voinut kirjoittaa vaikka kuinka herkullisen cameo-roolin. Ehkä jatko-osassa sitten?

PlusMiinusNolla

+ Sympaattinen
+ Roolitus
– Turhan tuttua kauraa
– Mahdollinen pettymys kirjan lukeneille

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat