Uusimmat

Arvostelu: Napoleon Dynamite -ohjaajan uusi komedia Masterminds on pettymys

13.10.2016 12:06 Martta Kaukonen

masterminds-julisteEnsi-ilta: 14.10.2016
Alkuperäisnimi: Masterminds
Ohjaus: Jared Hess
Käsikirjoitus: Chris Bowman, Hubbel Palmer & Emily Spivey
Pääosissa: Zach Galifianakis, Kristen Wiig, Owen Wilson, Jason Sudeikis & Kate McKinnon
Pituus: 93 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Tositapahtumiin perustuvassa komediassa idiootti huijataan tekemään ryöstö.
Arvostelija: Martta Kaukonen

2,5

 

Masterminds edustaa samaa lajityyppiä kuin I Love You Phillip Morris -rikoskomedia.

Vuonna 1997 Yhdysvalloissa tapahtui maan historian suurin pankkiryöstö.  Kuningasidean keksi pikkukonna Steve Chambers (Owen Wilson). Hänen ystävänsä Kelly Campbell (Kristen Wiig) työskenteli Loomis, Fargo & Co. -arvokuljetusfirmassa. Samassa lafkassa paiski hommia myös David Scott Ghantt, joka oli pihkaantunut kollegaansa Campbelliin. Chambers keksi käyttää tilannetta hyväkseen.

Hän juonitteli Campbellin toimimaan syöttinä ja houkuttelemaan Ghanttin ryöstämään firman kassaholvin. Saalis oli 17,3 miljoonaa dollaria.

Näistä tapahtumista Jared Hess on ohjannut tärähtäneen rikoskomedian Masterminds. Lajityyppi on sama kuin Glenn Firaccan ja John Requan vuonna 2009 valmistuneen elokuvan I Love You Phillip Morris, joka sekin nauroi tosielämän pöljille konnille, – ja lopputulos on yhtä kankea. Näkemys on tragikoominen. Mikäli päähenkilöiden esikuvat todella ovat yhtä käsittämättömän imbesillejä kuin elokuva antaa ymmärtää, on mahdotonta tajuta, miten ihmeessä he onnistuisivat edes solmimaan kengännauhansa saatikka sitten toteuttamaan ryöstön, joka hakee vertaistaan.

Jared Hessillä on oma persoonallinen otteensa, jonka ansiosta hänen elokuvansa tunnistaa jo ensimmäisestä kohtauksesta ohjaajan tekemiksi. Vuonna 2004 valmistuneesta esikoisohjauksesta Napoleon Dynamitesta lähtien Hess on hionut vinksahtaneeseen huumoriin ja hykerryttävän omaperäisiin yksityiskohtiin luottavaa tyyliään huippuunsa. Masterminds onkin ohjaajan tuotannosta pitävälle katsojalle pettymys. Aivan kuin Hess olisi yhtäkkiä alkanut epäillä omaa näkemystään ja päättänyt kokeilla Farrellyn veljesten pahimpia maneereja. Mukashokeeraava eritehuumori, venyttämällä venytetyt vitsit ja kömpelö dialogi eivät ole aiemmin kuuluneet Hessin tyyliin.

Jotkut elokuvat ovat niin sympaattisia, että niistä soisi pitävänsä enemmän. Mastermindsin henkilöhahmot ovat typeryydessään niin hellyttäviä, että sympatiat ovat heidän puolellaan. Leffa olisi ollut varmasti paljon parempi, jos Hess vain olisi luottanut enemmän omaan visioonsa. Elokuva onkin parhaimmillaan silloin, kun ohjaaja ei matki Farrellyjen käsialaa.

Ohjaaja on aiemminkin piirtänyt herkullisia karikatyyrejä jenkkiläisestä white trashista, niin tälläkin kertaa. Zach Galifianakis on elementissään hölmöläispankkiryöstäjänä. Kristen Wiig revittelee vamppina. Kate McKinnon tyypittelee Ghanttin hylätyn morsiamen hahmon oivallisesti.

PlusMiinusNolla

+ Jason Sudeikis tekee elämänsä roolin palkkamurhaajana
– Höyrähtäneitä yksityiskohtia riittää. Varsinkin ryöstöllä äkkirikastuneen Chambersin perheen uuden kartanon sisustus kilpailee huonossa maussa Gracelandin kanssa – komistavathan molempien seiniä yliampuvat potretit Elviksestä.
0 Jeff Diamant julkaisi vuonna 2002 ryöstöstä kertovan kirjan Heist!: The $17 Million Loomis Fargo Theft.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat