Uusimmat

Arvostelu Netflixin Gunpowder Milkshake -toimintaräiske on todella puuduttava John Wick -kopio

15.07.2021 10:00 Aki Lehti

Netflixin Gunpowder Milkshake ei ole adaptaatio, mutta tuntuu silti kehnolta sarjakuvasovitukselta. 


Ensi-ilta: 14.07.2021.
Alkuperäisnimi: Gunpowder Milkshake
Ohjaus: Navot Papushado
Käsikirjoitus: Navot Papushado, Ehud Lavski
Pääosissa: Karen Gillan, Lena Headey, Carla Gugino, Chloe Coleman, Michelle Yeoh, Angela Bassett, Paul Giamatti
Pituus: 114 minuuttia
Ikäraja: K16


John Wickia apinoivia elokuvia on onneksi ilmestynyt vähemmän kuin olisi voinut olettaa. Tämän vuoden Wick-tyylisistä tekeleistä Yhdysvalloissa jo keväällä ensi-iltansa saanut Bob Odenkirkin tähdittämä Nobody-toimintaleffa ei ole vielä edes ehtinyt Suomeen asti, vaikka se on julkaistu rapakon takana jo Blu-raynakin. Nobody ei ehkä juhlinut omaperäisyydellä, mutta oli silti oikein mainio tekele.

Eilen keskiviikkona 14. heinäkuuta Netflixissä ensi-iltansa saanut Gunpowder Milkshake on jotain aivan muuta. Turruttavan tylsä Wick-kopio yrittää olla mahdollisimman cool, mutta aiheuttaa lähinnä myötähäpeää.

Gunpowder Milkshaken ohjaaja-käsikirjoittaja Navot Papushadon kantava ja ainoa idea on ollut tehdä toimintaelokuva, jonka pääosissa esiintyy vain naisia. Mukarankan mäiskeen päähenkilöt voisivat olla vaikka maahisia, ortodoksimunkkeja tai avaruusolentoja, mutta lopputulos olisi silti sietämättömän geneeristä huttua. Feministiseksi elokuvaksi Gunpowder Milkshakea ei voi kutsua, vaikka se ehkä itse kuvittelee sellainen olevansa.

Leffasta löytyy tietysti niin nuorta kuin vanhaa salamurhaajaa, rikollisjärjestöjä, salaseuraa ja mystinen melkein koko maailmaa pyörittävä organisaatio. Pääosassa on Karen Gillanin esittämä Sam, toisen polven ammattilistijä, joka on The Firm -lafkan palkkalistoilla.

Myös Scarlet-äidin (Lena Headey) työnä oli laittaa jengiä kylmäksi, mutta hän on ollut kateissa jo 15 vuotta. Jonkin sortin kasvatti-isänä toimii Nathan (Paul Giamatti), joka myös kertoo kenet, missä ja milloin Samin täytyy tappaa. Luonnollisesti Firma ja Nathan eivät ehkä olekaan hyviksiä, ja kohta tappajalla on perässään myös rikollisjärjestö ja sen lukemattomat kätyrit. Lisäksi takinliepeessä roikkuu tuoreimman uhrin nuori tytär Emily (Chloe Coleman).

Sam on tunteeton kovis, joka natustaa illallistaan tv:n ääressä ja ompelee samalla tikkejä käsivarteensa, mutta koska oma äiti jätti hänet, niin eihän murhaaja voi itse hylätä syytöntä pikkutyttöä. Voi kyynel sentään, mutta onneksi kakaran voi laittaa ääriväkivaltaisiin kohtauksiin, koska se jos mikä on taatusti hauskaa.

John Wickin lisäksi ohjaaja on katsonut myös esimerkiksi Quentin Tarantinon Kill Bill -leffat. Pelkistä loputtomista veriroiskeista, tyylitellystä toiminnasta ja neonväreissä hehkuvista kuvista ei kuitenkaan saa kasattua toimivaa teosta, sillä väkivaltaviihteessäkin pitäisi olla mukana edes pieni ripaus omaperäisyyttä. Pelkkä paremmilta varastaminen on vain väsynyttä, ja mitä enemmän elokuva yrittää olla cool, niin sitä juntimmaksi se muuttuu.

Leffa luulee olevansa hauska, koska sen väkivaltakohtaukset on tehty kieli poskessa. Loputtomat digiveriroiskeet näyttävät surkeilta, eikä useimmissa taistelukoreografioissa ole juuri kehumista. Moderniksi meuhkaamiselokuvaksi Gunpowder Milkshake ei ole ihan sieltä pahimmista päästä, sillä actionista saa jopa jotain selvääkin, ainakin hetkittäin. Taistelukohtaukset ovat silti omituisen tönkköjä.

Trailerissakin vilahtaa pätkä leffan loppupuolen sietämättömän pitkästä hidastetusta kamera-ajosta. Sen aikana vanhempia ammattitappajia esittäviä Angela Bassettia, Carla Guginoa ja Michelle Yeohia käy ensin sääliksi. Yltiötyylitelty toimintakohtaus kestää kuitenkin niin pitkään, että pelkän rahan takia tässä moskassa mukana olevat konkarinäyttelijätkin alkavat ärsyttää.

Muutama päivä katsomisen jälkeen leffasta ei tule mieleen kuin yksi viihdyttävä kohtaus. Siinä Samin kädet halvaantuvat, mutta hän jatkaa taistelua aseet teipattuina kiinni käpäliinsä.

Loputtomasta toiminnasta huolimatta Gunpowder Milkshake on todella tylsä elokuva. Hyvän aivottoman väkivaltaviihteen tekeminen vaikuttaa olevan nykyään hiton hankalaa.

GUNPOWDER MILKSHAKE

”Gunpowder Milkshake tuntuu ylipitkältä tv-sarjan pilottijaksolta. Netflix yrittää selvästi luoda uutta toimintaleffafranchisea, sillä jatko-osa on jo varmistunut.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat