Uusimmat

Arvostelu: Netflixin Sand Castle on realistinen sotaelokuva

Sand Castle

23.04.2017 11:13 Aki Lehti

Henry Cavill ja Nicholas Hoult tähdittävät tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa.

Netflixin Sand Castle -sotaelokuvalla ei ole tarjota oikein mitään uutta tai omaperäistä. Se saa pohtimaan sodan kauheuksia ja oikeutusta puolentoista tunnin kestonsa ajan, mutta ei jää pyörimään mieleen lopputekstien jälkeen. Tarjolla on kyllä komeita kuvia, kiinnostavan suoraviivainen stoori ja ihan passeleita näyttelijöitä, mutta vastaavia tekeleitä on tullut nähtyä jo aivan tarpeeksi.

Sand Castle perustuu käsikirjoittaja Chris Roessnerin omiin kokemuksiin Irakin sodan alkuvuosista. Ohjaajaksi Netflix on palkannut Narcos-sarjasta tutun Fernando Coimbran, mutta brasilialaisohjaaja saa Roessnerin kässäristä irti juuri sen verran kuin kuka tahansa amerikkalainen peruspuurtajakin olisi saanut.

Nicholas Houltin esittämä Matt Ocre on pestautunut armeijaan ennen WTC:n tornien tuhoa maksaakseen kalliin koulutuksensa. Kun nuori mies joutuukin tositoimiin, niin ratkaisuna on murjoa kätensä auton oven väliin. Viivytys on vain väliaikainen, sillä hänet lähetetään Bagdadiin kersantti Harperin (Logan Marshall-Green) pomotettavaksi, jonka johtaman tiimin tehtävänä on korjata amerikkalaisten omia töppäilyjä. Jenkit ovat pientä Baqubahin kylää pommittaessaan onnistuneet tuhoamaan myös sen vedenjakelujärjestelman ja kyläläiset uhkaavat kuolla janoon. Ocre tovereineen yrittää saada veden jälleen virtaamaan, vaikka osa asukkaista suhtautuu heihin vihamielisesti. Paikalliset eivät halua auttaa amerikkalaisia, koska pelkäävät saavansa siitä hyvästä kuulan kalloonsa. Vihollisen kanssa ei veljeillä.

Sand Castle keskittyy sotilaiden päivittäiseen puurtamiseen ja ihmettelyyn mikseivät asukkaat tajua heidän yrittävän vain auttaa. Juonikuvio on kuin koko Yhdysvaltain ulkopolitiikka pienoiskoossa: ensin räiskitään ja räjäytellään ja sitten ihmetellään kun kaikki eivät näe amerikkalaisia sankareina. Leffan jenkkien toimia vastaan esittämä kritiikki on kuitenkin vain pintaraapaisu, koska se esittää ongelmat vain yhdysvaltalaissotilaiden silmin. Aiheessa olisi voinut mennä paljon syvemmällekin.

Sand Castlea on promottu Teräsmiehenä tunnetun Henry Cavillin elokuvana, mutta hänet nähdään yrmynä komentajana vain muutamassa kohtauksessa. Houltin esittämä Ocre ei ole päähenkilönä kovinkaan kiinnostava, eivätkä ohjaajan Coimbran taidot tunnu riittävän saamaan näyttelijästä oikein mitään irti. Leffan paras hahmo on Marshall-Greenin esittämä kersantti Harper, joka poikkeaa tavallisesta käskyjä karjuvasta karikatyyristä. Marshall-Green onnistuu tekemään hahmosta oikean ihmisen näyttämällä myös tämän pehmeämmän puolen.

Yksityiskohdissa voi olla eroa, mutta Sand Castlen tarina on nähty jo aivan liian monta kertaa. Itseään toistava sotaelokuva on realistinen, mutta myös valitettavan tylsä.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat