Arvostelu Jopa Amy Adams ja Gary Oldman mokaavat Netflixin uutuuselokuvassa – The Woman in the Window on köyhä Hitchcock-kopio

14.05.2021 20:10 Helinä Laajalahti

Amy Adamsin tähdittämä, hittiromaaniin pohjautuva The Woman in the Window juuttui vuosikausiksi tuotantohelvettiin ja julkaistiin useiden myöhästysten jälkeen lopulta Netflixissä.


Ensi-ilta (Netflix): 14. toukokuuta 2021
Alkuperäisnimi: The Woman in the Window
Ohjaus: Joe Wright
Käsikirjoitus: Tracy Letts, pohjautuu A.J. Finnin romaaniin
Pääosissa: Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore, Anthony Mackie & Wyatt Russell
Pituus: 100 minuuttia
Ikäraja: K16


Netflixissä julkaistu The Woman in the Window on niitä elokuvia, joiden tuotannon aikainen sekoilu on ollut jopa itse elokuvaa kiinnostavampaa.

The Woman in the Window’n tekijäkaarti oli heti alkujaan niin nimekäs, ettei epäonnistumisen mahdollisuutta tuntunut olevan minkäänlaista. Elokuva pohjautui A.J. Finnin kirjoittamaan bestseller-jännäriin, filmatisoinnin käsikirjoittajaksi kiinnitettiin palkittu Tracy Letts (August: Osage County) ja ohjaajaksi napattiin niin ikään palkittu Joe Wright (Atonement, Darkest Hour). Näyttelijäkaarti koostui puolestaan sellaisista nimistä kuin Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore, Brian Tyree Henry, Anthony Mackie, Jennifer Jason Leigh ja Wyatt Russell.

Kuvaukset valmistuivat vuonna 2018, mutta testiyleisön reaktio elokuvaan oli niin kielteinen, että siihen päätettiin tehdä uusintakuvauksia ja apuun palkattiin Tony Gilroy. Ensi-iltaa siirrettiin kertaalleen vuodelta 2019 vuoteen 2020 ja sitten koronan vuoksi jälleen vuosi lisää. Lopulta elokuva päätettiin myydä Netflixille, mikä olikin hyvä vaihtoehto, sillä vuosikaudet tuotantohelvetissä pölyttynyt elokuva ei ole leffalipun arvoinen.

Woman in the Window Amy Adams

Usealta tekijältä toiselle pyörittely nimittäin näkyy elokuvan laadussa. Alkuperäinen romaani on suhteellisen pätevä trilleri henkisesti järkkyneestä hahmosta, joka ei pysty poistumaan kotoaan. Elokuvana The Woman in the Window kuitenkin tuntuu väkisin väännetyltä, jännitteettömältä patsastelulta, joka turvautuu kuvallisiin kliseisiin ja turhiin äkkisäikyttelyihin. Jopa yleensä aina hyvä Adams tuntuu olevan roolissaan hukassa.

The Woman in the Window kertoo Adamsin esittämästä lastenpsykologi Anna Foxista, joka asustaa yksin suuressa talossaan ja kärsii shokin aiheuttamasta avoimen paikan kammosta, agorafobiasta. Hän ei siis pääse poistumaan kotoaan pyörtymättä. Niinpä hän harrastaa naaputustokyttäystä ikkunastaan.

Vastapäiseen taloon muuttaa uusi perhe ja Anna ystävystyy Julianne Mooren esittämän Jane Russellin kanssa. Myös perheen teini-ikäinen poika Ethan (Fred Hechinger) vierailee hänen luonaan ja psykologi Annassa tuntee, ettei pojalla ole kaikki kunnossa.

Sitten Anna todistaa ikkunastaan naapurissa verisen murhan, mutta kukaan, poliisi mukaan lukien, ei tunnu uskovan häntä ja Anna alkaa itsekin epäillä itseään. Hän kuitenkin päättää selvittää, miksi Gary Oldmanin esittämä Alistair Russell käyttäytyy niin oudosti.

The Woman in the Window pyrkii hitchcockmaisuuteen eikä pelkästään sen myötä, että elokuvan aihe muistuttaa mestariohjaajan Takaikkunaa. Mukana on visuaalisia tyylikeinoja muun muassa huimausta aiheuttavista kierreportaista, ja näyttävän kameransa takana Anna muistuttaa hieman James Stewartia.

Woman in the Window Amy Adams

Psykologiseksi trilleriksi elokuvassa ei kuitenkaan ole tarpeeksi jännitettä, sillä sen keskeisiä juonenkäänteitä pohjustetaan niin huolella, etteivät ne paljastuessaan tule enää yllätyksenä. Liekö syynä Lettsin käsikirjoitus, Wrightin kyvyttömyys tarttua aiheeseen vai uusintakuvausten aiheuttama sekavuus, mutta The Woman in the Window on aiheeseensa nähden hämmentävän tylsä “jännäri”.

Yksi suuria hämmennyksen aiheita elokuvassa on Amy Adams, joka nähtiin saman tyyppisessä roolissa ja tilanteessa vuonna 2018 julkaistussa, Gillian Flynnin hittijännäriin pohjautuvassa minisarjassa Sharp Objects. Hän ei saa puhallettua minkäänlaista eloa psyykkisesti rikkinäiseen hahmoonsa, vaan vetää elokuvan läpi vuorosanojaan lausuen kuin autopilotilla.

Samanlainen ongelma on Gary Oldman, jonka ylinäyttely aiheuttaa kylmiä väreitä. Näyttelijöistä ainoa, joka saa elokuvan hetkeksi hehkumaan on Moore, mutta hänen roolinsa on niin pieni, ettei siitä ole suurtakaan iloa kokonaisuuden kannalta.

The Woman in the Window on katsottavissa Netflixissä 14. toukokuuta alkaen.

THE WOMAN IN THE WINDOW

2
”Suosittuun jännitysromaaniin pohjautuva, Amy Adamsin tähdittämä The Woman in the Window laatutekijöiden synnyttämä sekasotku, josta on vaikea löytää mitään hyvää sanottavaa.”