Uusimmat

Arvostelu: Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina on dokumentti jättiläisen synnystä ja tuhosta

27.09.2017 10:10 Helinä Laajalahti

Nokian nousu kumisaapasyhtiöstä matkapuhelinten globaaliksi markkinajohtajaksi on suuri suomalainen tarina. Arto Koskisen dokumentti vie ruohonjuuritasolle seuraamaan Nokia-imperiumin syntyä ja sitä seurannutta romahdusta.


Ensi-ilta: 29.9.2017 / Alkuperäisnimi: Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina / Ohjaus: Arto Koskinen / Käsikirjoitus: Arto Koskinen / Pituus: 90 min / Ikäraja: 7


Nokia oli monelle suomalaiselle pitkään erityinen ylpeyden aihe. Eikä syyttä. Olihan kasvu kumisaapastehtaasta maailman myydyimpien matkapuhelinten valmistajaksi komea.

Komea oli kuitenkin myös nousua seurannut lasku. Mahalaskukin on lievä termi kuvaamaan 2000-luvun puolivälin jälkeen alkanutta syöksyä, joka lopulta johti vuonna 2013 Nokian matkapuhelinliiketoimintojen myyntiin Microsoftille.

Arto Koskisen (Kuningas Litmanen) ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina alkaa niistä tunnelmista, jotka kävivät monella suomalaisella mielessä juuri tuolloin vuonna 2013, kun ylpeys suomalaisesta matkapuhelimesta oli jo vaihtunut tietynlaiseen häpeään.

”Nyt se nöyryytys on vihdoin ohi.”

Applen kasvavan suosion vuoksi laskusuhdanteeseen joutuneesta Nokiasta oli jo jonkin aikaa ennen Microsoft-kauppoja tehnyt mieli puhua enää suurin piirtein kuiskaten, vaikka yritys aiemmin oli ollut kansallinen ylpeyden aihe. 2000-luvun alussa Nokia tunnettiin kaikkialla maailmassa, myös niissä kolkissa, missä pieni ja pohjoinen maamme oli aiemmin ollut täysin tuntematon. Missä päin tahansa liikuitkaan ja mainitsit olevasi kotoisin Suomesta, juttukumppani tiesi sanoa: ”Aa, Nokia!”.

Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmiston osana Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina tarttuu kaikille suomalaisille tuttuun aiheeseen, mutta pyrkii tarjoamaan hieman uudenlaista näkökulmaa Nokian noususta ja tuhosta. Dokumentti luotaa matkapuhelinten kehityksen sympaattisia syntyhetkiä alkuperäisten suunnittelijoiden ja insinöörien suulla, sekä antaa puheenvuoron monille sellaisille Nokian työntekijöille ja alihankkijoille, jotka omalta osaltaan joutuivat seuraamaan yrityksessä tehtyjä, myöhemmin vääriksi osoittautuneita päätöksiä ja seuraamaan rakastetun yrityksen laskua katkeraan loppuun saakka. Kaikkien tuntema, suurin nousukausi sivuutetaan dokumentissa enemmänkin sivulauseessa.

Nokia kosketti valtavaa määrää suomalaisia, sillä yritys työllisti parhaimmillaan yli 20 000 ihmistä. Lisäksi yrityksen kanssa suoraan tai välillisesti työskenteleviä alihankkijoita oli varmasti vielä sitäkin enemmän. Koskisen dokumentti tuntuu suunnatun vahvasti näille tekijöille, sillä se vaatii jonkinasteista taustatietoa tapahtumista. Muuten elokuvassa esiintyvien ihmisten paikoin katkeransävyisetkin kommentit eivät pääse avautumaan kunnolla.

Samalla dokumentti on kuin osittainen synninpäästö – vaikka Nokian loppu olikin katkera, matkalle mahtuu paljon hienoa, mitä ei sovi unohtaa.

Ruohonjuuritasolla tapahtumissa mukana olleiden tekijöiden tarinoiden kautta dokumentti muistuttaa, että matka menestykseen on lopulta mahdollinen kenelle tahansa ja mistä tahansa – tarvitaan vain innovatiivisia ideoita ja uskallusta ajatella isosti. Dokumentti tarttuu myös kiinnostavalla tavalla ajankohtaiseen aiheeseen nykyaikaisesta johtamiskulttuurista.

Nokian käsittämätön nousu pienestä Salosta koko maailman markkinajohtajaksi matkapuhelinmarkkinoilla sekä sitä seurannut yhtä käsittämätön pudotus pohjamutiin sisältää valtavasti mielenkiintoisia tarinoita ja ihmiskohtaloita. Siksi Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina onkin vain pintaraapaisu aiheesta, josta riittäisi ammennettavaa useammankin dokumentin aiheiksi.


NOKIA MOBILE – MATKAPUHELIMEN TARINA
3/5
”Ruohonjuuritasolla tunnelmia ja kokemuksia kertaava Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina on kuin synninpäästö, joka katkeran romahduksen jälkeen antaa suomalaisille jälleen luvan olla ylpeitä siitä, että saimme kansakuntana olla osa maailmanlaajuista menestystarinaa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat